Poslanci sa dnes činia
27 | 02 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Parlament odmietol zákon o preukazovaní pôvodu príjmov a majetku. Poslanci za PS neuspeli s novelou školského zákona. Poslanci odmietli viaceré opozičné návrhy z oblasti zdravotníctva. Poslanci neprijali uznesenie týkajúce sa použitia rakiet z KĽDR. Parlament odsúdil rezolúciu EP týkajúcu sa novely Trestného zákona. Poslanci odmietli návrhy uznesení z dielne hnutia Slovensko. Parlament odmietol viaceré novely Trestného zákona z dielne opozície.

Národná rada (NR) SR v utorok odmietla návrh zákona o preukazovaní pôvodu príjmov a majetku. Na rokovanie ho predložili poslanci z klubu Slovensko, KÚ, Za ľudí. Neuspeli ani s dvoma novelami rokovacieho poriadku NR SR a novelou ústavného zákona, ktoré súviseli so spoluprácou parlamentu a vlády pri záväzných stanoviskách voči legislatívnym aktom Európskej únie.

Návrhom zákona o preukazovaní pôvodu príjmov a majetku chceli poslanci docieliť efektívne odhaľovanie zatajených či nezdanených príjmov aj ich prípadné následné odobratie ústavne konformným spôsobom. Navrhovali, aby bolo možné začať konanie z úradnej povinnosti aj na základe podnetu tretej osoby. Malo by sa zameriavať na preukázanie podozrivých príjmov a prípadne aj podozrivého majetku. Zákon mal mať primárne preventívny charakter. Pri dôslednom uplatňovaní správcom dane by podľa predkladateľov znamenal efektívny nástroj postihu nelegálneho majetku a príjmov, ktorý v súčasnosti nemá správca dane k dispozícii.

Prvou novelou rokovacieho poriadku navrhovali poslanci vytvoriť presný mechanizmus prijímania odôvodneného stanoviska voči legislatívnym aktom Európskej únie. Sľubovali si od toho účinný nástroj na zamedzenie zásahom Európskej únie do suverenity SR. "Keďže rokovania o niektorých záležitostiach týkajúcich sa členstva SR v EÚ boli v zmysle rokovacieho poriadku prenesené na Výbor NR SR pre európske záležitosti, ustanovuje sa, aby najmä tento výbor mal možnosť prijať uznesenie, ktorým by vydal odôvodnené stanovisko," uviedli v dôvodovej správe.

Druhou novelou chceli zlepšiť spoluprácu parlamentu s vládou v európskych záležitostiach pri vypracovávaní stanovísk a predbežných stanovísk SR k návrhom právne záväzných aktov a iných aktov EÚ vládou a ich schvaľovaní parlamentom prostredníctvom európskeho výboru predtým, ako o nich budú rokovať príslušné orgány EÚ. S tým súvisela aj novela ústavného zákona, ktorá rovnako neprešla.

ŠACH-MAT! SLOVÁ ROBERTA FICA SA PLNE POTVRDILI: Macron urobil zo slovenskej opozície a liberálnych médií hlupákov (VIDEO)
Francúzsky prezident Macron reagoval na slová premiéra Roberta Fica a potvrdil to, čo tu opozícia a niektoré médiá celý deň odsudzovali ako šírenie neprávd a hoaxov. Na porade štátov EÚ macron nevylúčil poslanie vojakov na Ukrajinu a avizoval... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Poslanci za PS neuspeli s novelou školského zákona

Poslanci za Progresívne Slovensko neuspeli s úpravami v oblasti predprimárneho vzdelávania, ktoré navrhovali v novele školského zákona. Návrh v utorok odmietla Národná rada (NR) SR.

V novele zákona o výchove a vzdelávaní chceli poslanci nastaviť systém podpory a možnosti kontroly pre samosprávy tak, aby mali komplexný prehľad o počtoch prijatých a neprijatých detí do zariadení predprimárneho vzdelávania patriacich do ich zriaďovateľskej pôsobnosti. A to nielen na základe počtu zamietnutých žiadostí rodičov o prijatie dieťaťa do zariadenia, ale na základe menných zoznamov detí a ich zákonných zástupcov. Zaviesť chceli systém kontroly pri vyplácaní tzv. "predĺženého rodičovského príspevku".

Poslanci odmietli viaceré opozičné návrhy z oblasti zdravotníctva

Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli v utorkovom hlasovaní viacero opozičných poslaneckých noviel z oblasti zdravotníctva, ktoré podali SaS a PS. Klub Slovensko, Za ľudí, KÚ zase neuspel s návrhom zákona o jednorazovom finančnom odškodnení osôb sterilizovaných v rozpore s právom. Zákonom chceli zaistiť odškodnenie obetí sterilizácií, ktoré sa udialo v rozpore s právom, a to pre všetky obete od roku 1966 do roku 2004.

Poslanci za SaS podali novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorou chceli upraviť právo maloletého pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti na prítomnosť sprevádzajúcej osoby. PS navrhovalo cez novelu o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti rozšíriť okruh subjektov, ktoré môžu zamestnávať rezidentov v rámci rezidentského programu. Chceli dosiahnuť vyšší počet rezidentov, a teda aj vyššiu dostupnosť ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Súčasné znenie zákona podľa neho obmedzuje zamestnávanie účastníkov rezidentského programu iba na poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Parlament odmietol aj novelu z dielne PS, ktorá menila zákon o zdravotných poisťovniach. Cieľom bolo precizovanie povinností zdravotných poisťovní pri zabezpečovaní dostupnosti zdravotnej starostlivosti svojim poistencom tak, aby poistencom v prípade potreby zabezpečili konkrétny termín u konkrétneho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak o to poistenec poisťovňu požiada.

PS neprešiel ani návrh novely zákona o zdravotnom poistení. Opoziční poslanci ním chceli dosiahnuť zníženie odvodového zaťaženia pre nízkopríjmové skupiny zamestnancov, a tým zároveň zvýšiť ich čisté disponibilné príjmy a zamestnanosť tejto skupiny. Návrh upravoval odvodovú odpočítateľnú položku zo zdravotných odvodov.

KDE ROBIA SÚDRUHOVIA Z PS CHYBU? TOTO VIDEO VÁS ÚPLNE DOSTANE!
Progresívne Slovensko sa po celú dobu prezentuje ako strana odborníkov, ktorí všetko riešia slušne a pokojne. To, že nechcú polarizovať a rozoštvávať slovenskú spoločnosť, vidíme pravidelne pri nenávistných prejavoch na námestiach. To, že sú... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Poslanci neprijali uznesenie týkajúce sa použitia rakiet z KĽDR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli prijať uznesenie k ruským útokom severokórejskými balistickými strelami na Ukrajine. Podali ho poslanci za SaS.

Poslanci chceli, aby NR SR čo najdôraznejšie odsúdila vývoz balistických rakiet z KĽDR a ich obstaranie Ruskom, ako aj použitie týchto rakiet Ruskom proti Ukrajine 30. decembra 2023 a 2. januára 2024. Uznesením mal parlament vyzvať vládu SR, aby sa pridala k 48 štátom, ktoré doposiaľ v spoločnom vyhlásení odsúdili ruské útoky severokórejskými balistickými strelami na Ukrajinu.

Parlament odsúdil rezolúciu EP týkajúcu sa novely Trestného zákona

Národná rada (NR) SR odsúdila uznesenie Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa týkalo novely Trestného zákona a rušenia niektorých inštitúcií na Slovensku. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok poslanci schválili a ktoré na rokovanie predložil zahraničný výbor. Opozícia v reakcii predložila svoj návrh uznesenia k rezolúcii EP, ten však na hlasovaní neprešiel.

Z prijatého uznesenia okrem odsúdenia rezolúcie vyplýva aj apel NR SR na europarlament, aby "svojimi ideologickými uzneseniami prestal spochybňovať výlučné právomoci členských štátov Európskej únie a prestal šíriť dezinformácie o SR". Slovenský parlament zároveň vyjadril znepokojenie nad "protislovenským konaním poslancov EP zastupujúcich slovenskú opozíciu, ktorí iniciovali a sformulovali lživý a zavádzajúci text, čím vážne ohrozili národné záujmy SR".

Snemovňa tiež vyzvala EP, aby rešpektovala, že úprava Trestného zákona a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry je "suverénnym rozhodnutím demokraticky zvolenej vlády SR", ktoré sa žiadnym spôsobom nevymyká právnej praxi v EÚ.

Opozícia odmietnutým uznesením navrhovala, aby parlament vzal rezolúciu na vedomie. Docieliť chceli, aby snemovňa vyjadrila znepokojenie nad spôsobom, akým sa vláda SR rozhodla prijať zmeny Trestného zákona.

SASKA V OBROVSKÝCH PROBLÉMOCH! Vyšetruje ich polícia
Jedným z predvolebných hesiel SaS-ky bolo aj „Aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť“. Nuž, niekomu sa veru oplatí... Polícia vyšetruje sporné verejné obstarávanie, ku ktorému došlo v Slovenskej obchodnej inšpekcii počas nominanta... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Eka Balašková

Poslanci odmietli návrhy uznesení z dielne hnutia Slovensko

Parlament v utorok odmietol dva návrhy uznesení, ktoré predložili poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ. Jeden návrh uznesenia poslancov tohto klubu parlament vrátil na dopracovanie. Týka sa odsúdenia prípadov porušovania základných práv a slobôd.

Poslanci z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ navrhli, aby parlament odsúdil všetky prípady porušovania základných práv a slobôd a diskriminácie z dôvodu rasy, farby pleti a príslušnosti k národnosti či etnickej skupine. Vládu chceli vyzvať na prijatie ráznych opatrení a zaviazať ju, aby informovala parlament o prijatých opatreniach a stave dodržiavania základných ľudských práv a slobôd. Tento návrh NR SR vrátila na dopracovanie.

Parlament však odmietol uznesenie, ktorým chceli opoziční poslanci dosiahnuť, aby sa NR SR pripojilo k záverom zo zasadnutia Európskej rady z 26. a 27. októbra 2023, ktoré za SR podporil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) vo veci odsúdenia útočnej vojny Ruska proti Ukrajine a odsúdenia Hamasu za brutálne a nerozlišujúce teroristické útoky v Izraeli. Uznesením chceli potvrdiť svoju civilizačnú a hodnotovú príslušnosť k Západu a odsúdiť útočnú vojnu Ruska proti Ukrajine a teroristické útoky hnutia Hamas na štát Izrael.

Klub neuspel ani s uznesením k členstvu SR v NATO, ktorým chceli deklarovať hlásenie sa k členstvu a podpore rozvoja vzájomných vzťahov s členskými štátmi Severoatlantickej aliancie. Záväzkom z unesenia malo byť i to, že parlament nebude podnikať žiadne kroky, ktoré by viedli k oslabeniu nášho členstva v NATO alebo k vystúpeniu z neho.

KONEČNE SA NIEČO DEJE! SR odovzdala Belgicku diplomatickú nótu pre úmrtie J. Chovanca (FOTO)
Slovensko vyjadrilo v diplomatickej nóte vážne pochybnosti týkajúce sa vyšetrovania úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca po zásahu polície v Belgicku v roku 2018. Minulý týždeň ju odovzdali belgickej veľvyslankyni. Na utorkovej tlačovej... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Parlament odmietol viaceré novely Trestného zákona z dielne opozície

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli viaceré novely Trestného zákona. PS a KDH chceli novelami docieliť úpravu domáceho násilia v zákone. SaS navrhovala redefiníciu znásilnenia. Klub Slovensko, KÚ, Za ľudí zas chcel zaviesť prísnejšie tresty za prevádzačstvo.

Poslanci za PS navrhovali do Trestného zákona doplniť pojem domáce násilie. Podotkli, že pojem síce máme v zákone o obetiach trestných činov, no nepremietol sa aj do Trestného zákona. "Trestný zákon tak neupravuje samostatnú skutkovú podstatu trestného činu domáceho násilia, čo znemožňuje adekvátnu odpoveď nášho právneho systému na toto závažné a komplexné porušenie ľudských práv," zdôraznili predkladatelia. Preto mienili doplniť definíciu tohto trestného činu medzi trestné činy proti rodine a mládeži, za trestný čin týrania blízkej osoby.

KDH navrhovalo zakotviť do zákona novú skutkovú podstatu prečinu postihujúceho domáce násilie ako špecifickú formu násilia páchaného na osobách žijúcich s páchateľom v spoločnom obydlí. Zabezpečiť tak mienili v praxi efektívnejšie postihovanie tohto konania a sekundárne aj účinnejšiu prevenciu proti jeho páchaniu.

SaS okrem toho navrhovala aj redefiníciu skutkovej podstaty trestného činu znásilnenia. V rámci nej chceli zaviesť aj podmienku absencie súhlasu poškodenej osoby.

Neuspela ani novela Trestného zákona týkajúca sa nelegálnej migrácie. Klub Slovensko, KÚ, Za ľudí ňou chcel docieliť sprísnenie sadzieb za trestný čin prevádzačstva. Argumentoval snahou pôsobiť aj preventívne s využitím odstrašujúceho efektu vyšších trestných sadzieb na potenciálnych páchateľov.

Gašpar naložil bývalým vládam: DOCIELILI, ŽE SI NEDOKÁŽEME STRÁŽIŤ ANI NEBO NAD HLAVOU! (VIDEO)
SLOVENSKO DNES NEDOKÁŽE STRÁŽIŤ ANI NEBO NAD NAŠIMI HLAVAMI! Aktéri bývalej vlády, ktorí celú ekonomiku a bezpečnosť Slovenska zrazili na kolená, teraz pozerajú ako teľce na nové vráta. Skonštatoval to exprezident Policajného zboru a súčasný... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik