Peskov: Konflikt medzi NATO a Ruskou federáciou JE NEVYHNUTNÝ, ak ...
27 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Priamy vojenský konflikt medzi NATO a Ruskou federáciou bude nevyhnutný, ak budú na Ukrajinu vyslané západné jednotky, poznamenal tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov v rozhovore s novinármi.

„V tomto prípade sa musíme baviť nie o pravdepodobnosti, ale o nevyhnutnosti, a tak to hodnotíme,“ odpovedal na otázku, ako Kremeľ hodnotí riziká eskalácie a pravdepodobnosť priameho konfliktu medzi NATO a Ruskou federáciou v prípade vyslania západných vojsk na Ukrajinu, informuje agentúra TASS.

Peskov dodal, že krajiny NATO „musia tiež vyhodnotiť“ dôsledky takýchto akcií a uvedomiť si to. "A položte si otázku, či to zodpovedá ich záujmom, a čo je najdôležitejšie, záujmom občanov ich krajín," uzavrel Peskov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron už skôr na tlačovej konferencii po stretnutí európskych lídrov povedal, že neexistuje konsenzus o oficiálnom vyslaní pozemných jednotiek na Ukrajinu, no v budúcnosti takúto možnosť nevylúčil. Dodal, že západné krajiny "majú v úmysle urobiť všetko, čo je potrebné, aby zabránili Rusku" získať v konflikte prevahu.

Stretnutie v Elyzejskom paláci sa uskutočnilo v Paríži 26. februára. Na konferencii sa zúčastnil nemecký kancelár Olaf Scholz, poľský prezident Andrzej Duda a premiéri asi 20 krajín EÚ. Spojené štáty na stretnutí zastupoval námestník ministra zahraničných vecí USA pre európske a eurázijské záležitosti James O'Brien a Spojené kráľovstvo zastupoval minister zahraničných vecí David Cameron.

Európa na pokraji eskalácie: Marcon nevylučuje vyslanie západných vojakov na Ukrajinu
Francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylučuje v budúcnosti nasadenie pozemných jednotiek svojej krajiny na Ukrajine. Na dosiahnutie toho, aby Rusko nemohlo zvíťaziť v útočnej vojne na Ukrajine, nie je nič vylúčené, povedal v závere konferencie o... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Macron urobil vážny krok k rozpútaniu svetovej vojny, uviedla Rada federácie
Senátor z krymskej oblasti, člen medzinárodného výboru Rady federácie Sergej Cekov pre RIA Novosti povedal, že francúzsky prezident Emmanuel Macron svojimi vyhláseniami o Rusku urobil vážny krok k rozpútaniu novej svetovej vojny.
 
Macron už skôr uviedol, že  súhlasila s vytvorením „deviatej koalície pre hlboké údery“ –
zásobovaním Ukrajiny raketami stredného a dlhého doletu. Povedal tiež, že Francúzsko urobí všetko pre to, aby zabránilo Rusku „vyhrať túto vojnu“. Lídri západných krajín podľa neho diskutovali o možnosti vyslania vojakov na Ukrajinu, zatiaľ však nedošlo ku konsenzu.
 
"Macron by sa mal zamyslieť nad svojou bojovnou rétorikou a zastaviť sa. Toto bezohľadné a nezodpovedné vyhlásenie približuje NATO priamo k vojne s Ruskom. Ide o ďalší veľmi vážny krok k skutočnému začatiu novej svetovej vojny. Ide o zámer predĺžiť eskaláciu konfliktu, ďalej do neho zasahovať, koordinovať, “povedal Cekov agentúre.
 
Podľa neho to boli západné krajiny, ktoré svojou politikou presadzovanou viac ako desaťročie rozpútali konflikt na Ukrajine. "Oni, žiaľ, nechcú zastaviť tento konflikt, ktorý je pre nich tiež plný. Macron svojimi činmi riskuje prenesenie konfliktu na francúzske územie. Dúfajme, že obyvatelia európskych krajín zastaví týchto šialených politikov," zdôraznil senátor.
VIDEO! Premiér: V Paríži bola čisto bojová atmosféra, nepadlo ani slovo o mieri
Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok na stretnutí európskych lídrov v Paríži potvrdil postoj vlády SR a koaličných partnerov, že nikdy nebudú súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny na Ukrajine. Premiér o tom informoval na sociálnej... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik