Ostrá Beňová: Opozícia nechce vidieť, čo vidí celá Európa (VIDEO)
27 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SSD) zo Štrasburgu informuje o prerokovávaní zaujímavej agendy. Európsky parlament okrem iného revidoval Viacročný finančný rámec. Pár slovami sa však venovala aj aktuálnej situácii na slovenskej politickej scéne, kde opozícia nechce vidieť, čo vidí celá Európa, no prezidentský kandidát už čosi chápe a tak otáča kormidlo.

Beňová v statuse vysvetľuje, prečo súčasná revízia dostatočne nerieši Viacročný finančný rámec a jeho zámer nájsť zdroje na úroky Plánu obnovy. Zdroje sa totiž krátia o nemalé sumy, ktoré sú určené pre Ukrajinu. Aj tu podľa Beňovej „úradujú“ mimovládne organizácie. Beňová však pozorne sleduje aj opozíciu a jej spriaznená médiá - ostrakizáciu slovenského premiéra sa mu nik neospravedlnil.

Zaujímavá agenda

Monika Beňová píše, že jednou zo zaujímavých tém je revízia Viacročného finančného rámca so zámerom nájsť zdroje na zavedenie mechanizmu splácania nadmerných úrokov spojených s Plánom obnovy.

„Žiaľ, ani súčasná revízia to nerieši dostatočne. Väčšina opatrení je totiž zameraná na hľadanie zdrojov pre pomoc Ukrajine. Dochádza tým ku kráteniu fondov strategických záujmov pre občanov EÚ. 1 miliarda eur bude stiahnutá z fondu EU4Health, 2 miliardy z vedy a výskumu ( Horizon Europe), 400 miliónov z Kohéznej politiky, 700 miliónov zo Spoločnej poľnohospodárskej politiky atď.,“ konštatuje Beňová.

Postavili barikádu s ostnatým drôtom. Traktor sa rozbehol. A v Bruseli bolo vymaľované (VIDEO)
Kto vyhrá? Traktor alebo policajná barikáda? V Bruseli sa dnes ľudia mohli presvedčiť, že traktor. Množia sa videá, na ktorých traktoristi policajné barikády demolujú. Podľa webu Politico Brusel vonia hnojom a spálenými pneumatikami. Polícia proti... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Mimovládky aj v EP

„A takto je to v tomto legislatívnom období prakticky so všetkými finančnými nástrojmi EÚ. Žiaľ. Lebo Komisia a Parlament nemajú politickú kapacitu a odborné názory sú často odsúvané a nahrádzané očakávaniami a tlakmi mimovládneho sektoru,“ dopĺňa Beňová.

Krátko k opozično-mediálnej hystérii

„Včera sa v Paríži konala konferencia, ktorú hostil francúzsky prezident E. Macron. V predvečer konferencie predseda vlády R. Fico informoval prostredníctvom sociálnych sietí o svojom postoji a oznámil, že zvolá pred svojim odletom zasadnutie Bezpečnostnej rady SR. Z jej záverov vyplynulo, že jeho návrh na vyslovenie nesúhlasu s vysielaním vojakov na Ukrajinu má úplnú podporu,“ rekapituluje Beňová to, čo predchádzalo hystérii.

A potom to prišlo

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) sa pýta, čo sa tomu Ficovi vždy na konci februára stane, že straší mobilizáciou, podľa jeho predchodcu a súčasného poslanca za OĽaNO Ľubomíra Galka ide premiérovi len o prekrytie nepopulárnych zákonov.

„Je to grázel a perfídny manipulátor a tým to končí. Neskáčme mu (ani médiá) na tú hru. Vieme, o čo mu ide. Prekryť Trestný zákon,”komentoval premiérove vyhlásenia o vojne na Ukrajine Galko. „Blysla sa“ aj jeho stranícka kolegyňa:

ŠACH-MAT! SLOVÁ ROBERTA FICA SA PLNE POTVRDILI: Macron urobil zo slovenskej opozície a liberálnych médií hlupákov (VIDEO)
Francúzsky prezident Macron reagoval na slová premiéra Roberta Fica a potvrdil to, čo tu opozícia a niektoré médiá celý deň odsudzovali ako šírenie neprávd a hoaxov. Na porade štátov EÚ macron nevylúčil poslanie vojakov na Ukrajinu a avizoval... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Chýbajú jej ospravedlnenia

„Hneď po zverejnení svojho postoja bol predseda vlády atakovaný a ostrakizovaný opozíciou a jej médiami. Následne sme sa na tlačovej konferencie v Paríži od E. Macrona dozvedeli v skratke, že všetky návrhy sú reálne ale na vyslaní vojakov nebola zhoda. Nuž, dnes ráno som nikde nečítala, žeby sa ktokoľvek z tých, ktorí vyštartovali do útoku voči premiérovým tvrdeniam ospravedlnil. Teda, Korčok napísal po Macronovom vyhlásení, že on by vojakov teda nevyslal. Lebo on to vždy potrebuje zrejme počuť zo zahraničia. Tak neviem, asi len strašil,“ uzavrela Beňová.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik