Opozícia kvíli, minister Susko odmieta vyvolávanie strachu v spoločnosti
27 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

S pribúdajúcim časom priamoúmerne klesá aj šanca objasniť násilné trestné činy, ako je napríklad znásilnenie. Skonštatoval to minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) v Národnej rade (NR) SR počas diskusie o skrátenom legislatívnom konaní pri novele Trestného zákona.

"Možnosť objasnenia týchto otrasných skutkov priamoúmerne klesá s pribúdajúcimi rokmi," podčiarkol Susko. Podotkol, že aj mnohí sudcovia sa vyjadrujú, že lehota, keď možno takéto skutky objasniť, sa počíta v dňoch. Po určitom čase podľa neho už len ťažko zohnať potrebné dôkazy. Argumentuje aj štatistikami o tom, že viac ako 50 percent prípadov sa podarí objasniť v roku, keď sa skutok stal, ak je okamžite nahlásený. Tvrdí, že aj podľa odborníkov sú prípady s pribúdajúcim časom len tvrdenie proti tvrdeniu.

Minister zároveň tvrdí, že o zmenách diskutovali s odborníkmi. Vyplynulo z toho podľa jeho slov, že skrátené lehoty nie sú problém. Podotkol, že zo strany opozície sa šírili polopravdy v súvislosti s pôvodnou "veľkou" novelou Trestného zákona, ktorá premlčacie lehoty skrátila. Odmieta preto vyvolávanie strachu v spoločnosti, že trestné činy nebudú vyšetrené. Verí, že aj poslancom ide o vec a nie o politikárčenie pri aktuálne predloženej právnej úprave.

Opozícia kvíli, chýbajú jej pri novele Trestného zákona dôvody na skrátené konanie

Novela Trestného zákona, o ktorej od utorka rokujú poslanci Národnej rady (NR) SR, neobsahuje riadne dôvody na skrátené legislatívne konanie (SLK). Vládnej koalícii to vyčítajú viacerí opoziční poslanci. Parlament už medzitým odobril prerokovanie novely v SLK.

Martin Šmilňák (KDH) pripomenul, že pri skrátenom konaní sa riskuje veľká chybovosť novely. "Riskujeme, že tí, ktorí majú väčšinu v parlamente, pretlačia riešenia, ktoré nie sú v celospoločenskom záujme," povedal v diskusii. Pri návrhu na SLK sa podľa neho vláda neodvolala ani na jeden dôvod na takýto postup. Argumentuje len spoločenskou objednávkou.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa za SaS Mária Kolíková podotkla, že vláda pri novelizácii trestného práva nenaplnila spoločenskú objednávku a nesplnila ani dôvody na prijatie novely v SLK. "Spoločenská objednávka bola naozaj urobiť restoratívnu justíciu, ale to ste neurobili. Nemáte na ňu ľudí, nemáte zmenu ustanovení, ktoré by viedli páchateľa, aby nahradil škodu," poznamenala. Dodala, že v spoločnosti bol dopyt aj po zmenách trestných sadzieb, ale po ich znížení pri drogových trestných činoch a po ich zvýšení pri korupcii. Vláde vyčíta, že nenaplnila ani dopyt po efektivite trestnoprávnych procesov.

Tibor Gašpar (Smer-SD) tvrdí, že Kolíková vkladá do svojich vyjadrení nepravdy. Spoločenskú objednávku, o ktorej hovorila, vyvolala podľa neho opozícia svojimi vyjadreniami, ktoré považuje za strašenie ľudí.

Gašpar naložil bývalým vládam: DOCIELILI, ŽE SI NEDOKÁŽEME STRÁŽIŤ ANI NEBO NAD HLAVOU! (VIDEO)
SLOVENSKO DNES NEDOKÁŽE STRÁŽIŤ ANI NEBO NAD NAŠIMI HLAVAMI! Aktéri bývalej vlády, ktorí celú ekonomiku a bezpečnosť Slovenska zrazili na kolená, teraz pozerajú ako teľce na nové vráta. Skonštatoval to exprezident Policajného zboru a súčasný... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič hovorí o lámaní zákonov cez koleno

Namietal predloženie novely v SLK a argumenty vládnej koalície. Znásilneným ženám podľa neho vláda napľula do tváre svojimi argumentami pri skrátení premlčacích lehôt v predošlej novele Trestného zákona. Avizoval, že v druhom čítaní predložia jeho poslanci pozmeňujúce návrhy, ktoré by mali nielen vrátiť legislatívu do pôvodného stavu, ale posunúť trestné právo smerom na Západ.

Poslankyňa za PS Beáta Jurík kritizovala postup vládnej koalície, zopakovala aj výhrady voči pôvodnej novele Trestného zákona. "Nakoniec hovoríte, že novela je dobrá, aj tak ju opravujete," uviedla s tým, že klub PS sa nestotožňuje s návrhom na SLK. Poukázala pritom na predošlú diskusiu k pôvodnej "veľkej" novele, kde sa premlčacie lehoty skrátili. Jurík pripomenula, že vláda

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Hlas ľudu: Pani Vašáryová, ste bezcharakterný človek
Niekedy človek nerozumie logike útočníkov typu Magda Vašáryová. Na jednej strane vidí silnú základňu Ficových voličov, na strane druhej považuje Fica za nulu. A, samozrejme, nás, čo sme ho volili, do krvi pouráža. Pani Vašáryová, ste... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Mária Škultétyová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik