KONEČNE SA NIEČO DEJE! SR odovzdala Belgicku diplomatickú nótu pre úmrtie J. Chovanca (FOTO)
27 | 02 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Slovensko vyjadrilo v diplomatickej nóte vážne pochybnosti týkajúce sa vyšetrovania úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca po zásahu polície v Belgicku v roku 2018. Minulý týždeň ju odovzdali belgickej veľvyslankyni. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD).

 "Súčasne sme v diplomatickej nóte zdôraznili náš eminentný záujem na dosiahnutí objektívneho vyšetrenia a spravodlivosti pre pozostalých tragicky zosnulého slovenského občana. Veríme, že belgické orgány vyvinú maximálne úsilie na dosiahnutie spravodlivého a objektívneho posúdenia miery individuálnej zodpovednosti tých, ktorí mali z titulu svojho povolania život a zdravie tragicky zosnulého slovenského občana na území Belgického kráľovstva chrániť," priblížil Blanár.

SR takisto vyjadrila presvedčenie, že belgické orgány pri vyšetrovaní objektívne posúdia všetky fakty a dôkazy vrátane protichodných záverov slovenských znalcov, z ktorých vyplýva, že Chovanec mohol zomrieť v dôsledku konania iných osôb a nie v dôsledku sebapoškodzovania. "Sme pripravení svojim kolegom, partnerom poskytnúť všetku politickú i praktickú pomoc a spoluprácu na zabezpečenie toho, aby po dlhých šiestich rokoch dosiahli pozostalí po tragicky zosnulom občanovi Slovenskej republiky toľko očakávanú spravodlivosť," dodal šéf diplomacie.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) zopakoval, že ak sa belgické orgány nevyrovnajú s nezrovnalosťami vo vyšetrovaní, Slovensko je pripravené podať proti Belgicku medzištátnu sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva.

Zdroj: Screenshot Internet

Chovanec zomrel vo februári 2018 po zatknutí belgickou federálnou políciou na bruselskom letisku Charleroi a následnom kontroverznom zákroku policajtov. Slovenská republika vstúpila do trestného konania ako tzv. partie civile (poškodená strana) 26. marca 2021. Rozhodnutie belgických justičných orgánov v tomto prípade sa podľa Suska očakáva v druhej polovici marca.

Belgická prokuratúra nechce nikoho stíhať za smrť Jozefa Chovanca
Prokuratúra z belgického mesta Charleroi nechce nikoho stíhať za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca. Príslušníci letiskovej polície a privolaní zdravotníci za smrť slovenského podnikateľa nenesú zodpovednosť. Stanovisko prokuratúry v utorok... Čítať ďalej
17 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik