Európa na pokraji eskalácie: Marcon nevylučuje vyslanie západných vojakov na Ukrajinu
27 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylučuje v budúcnosti nasadenie pozemných jednotiek svojej krajiny na Ukrajine. Na dosiahnutie toho, aby Rusko nemohlo zvíťaziť v útočnej vojne na Ukrajine, nie je nič vylúčené, povedal v závere konferencie o podpore Ukrajiny, ktorú hostil v pondelok večer v Paríži, informuje portál Mandiner.

Po tom, ako európski lídri v pondelok usporiadali summit na podporu Kyjeva, francúzsky prezident Emmanuel Macron na tlačovej konferencii povedal, že vyslanie západných vojakov na Ukrajinu by nemalo byť vylúčené.

"Dnes neexistuje konsenzus o oficiálnom vyslaní pozemných jednotiek, ale... nič nie je vylúčené," Macron to povedal na tlačovej konferencii v Paríži, kde zdôraznil, že Západ musí "urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby zabránil Rusku vyhrať túto vojnu".

"Porážka Ruska je nevyhnutná pre bezpečnosť a stabilitu Európy," dodal francúzsky prezident.

Macron tiež oznámil, že vznikne nová koalícia štátov, ktoré budú Ukrajine dodávať rakety a muníciu so stredným a dlhým dosahom. V krátkodobom hľadisku by okrem toho mali mobilizovať ďalšiu muníciu pre Ukrajinu zo zásob tretích štátov.

"Sme presvedčení, že porážka Ruska je nevyhnutá pre bezpečnosť a stabilitu v Európe," vyhlásil francúzsky líder. "Zaisťujeme našu bezpečnosť pre dnešok a zajtrajšok," uviedol a doplnil: "Nechceme vstúpiť do vojny s ruským ľudom."

Macron odmietol spresniť, ktoré krajiny zvažujú vyslanie vojakov. Zdôraznil, že v tejto veci uprednostňuje zachovanie "strategickej nejednoznačnosti".

Francúzsky prezident v úvode stretnutia vyzval prítomných európskych lídrov, aby zaistili kolektívnu bezpečnosť kontinentu poskytovaním neochvejnej pomoci Ukrajine vo svetle zosilnených ruských ofenzív. Hovoril tiež o potrebe upevniť obranu s cieľom odvrátiť prípadné ruské útoky na iné krajiny v budúcnosti.

Účastníci konferencie sa v zásade dohodli na iniciatívach týkajúcich sa kybernetickej obrany, spoločnej výroby zbraní či obrany krajín priamo ohrozených ruskou ofenzívou na Ukrajine, najmä Moldavska. Okrem toho chcú podporiť Ukrajinu na hranici s Bieloruskom nevojenskými zložkami, uviedol Macron. Hovorili aj o odmínovaní.

VIDEO! Premiér: V Paríži bola čisto bojová atmosféra, nepadlo ani slovo o mieri 

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok na stretnutí európskych lídrov v Paríži potvrdil postoj vlády SR a koaličných partnerov, že nikdy nebudú súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny na Ukrajine. Premiér o tom informoval na sociálnej sieti. 

"Ako sme dnes ráno v Bratislave na viacerých zasadnutiach predpokladali, v Paríži bola čisto bojová atmosféra podporujúca vojnu. Nepadlo ani slovo o mieri, čo ma osobne veľmi mrzí," citoval Fica tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

VIDEO! Premiér: V Paríži bola čisto bojová atmosféra, nepadlo ani slovo o mieri
Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok na stretnutí európskych lídrov v Paríži potvrdil postoj vlády SR a koaličných partnerov, že nikdy nebudú súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny na Ukrajine. Premiér o tom informoval na sociálnej... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

OBROVSKÝ ŠOK: Zomrela moderátorka televízie Joj!
Televíziu Joj zasiahla mimoriadne smutná správa - dňa 20. februára nečakane zomrela logopedička PhDr. Lucia Palugyayová, moderátorka obľúbenej relácie Rapotáčik detskej televízie Jojko! Luciu Palugyayovú poznajú rodičia a deti vďaka televízii... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik