Chorvátsko zavádza brannú povinnosť, Srbsko zvažuje
27 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

Len pred dvoma mesiacmi chorvátsky premiér vylúčil možnosť obnovenia brannej povinnosti. Po ďalšom zvrate sa ukázalo, že začne budúci rok, ale namiesto brannej povinnosti sa bude nazývať: povinný základný vojenský výcvik a trvať bude tri mesiace.

Štyri výcvikové strediská a kasárne boli určené na výcvik chorvátskych brancov v Požege, Sinji, Pule a Bjelovare, kde 650 inštruktorov školí brancov, napísal Jutarnji List vo svojom výrečnom článku The Decision Made.

Chorvátsky minister obrany by to považoval za užitočné z niekoľkých dôvodov.

Pred dvoma týždňami bolo zavedenie brannej povinnosti len plánované. Ministerstvo obrany načrtlo tri možné scenáre, ktoré boli predložené hlave štátu a premiérovi na vyjadrenie.

Zdá sa, že plán bol rýchlo dokončený – vo forme trojmesačného povinného základného vojenského výcviku – napriek tomu, že premiér Andrej Plenkovič v odpovedi na otázku o zavedení povinnej vojenskej služby kategoricky uviedol, že neprichádza do úvahy. Je pravda, že nevylúčil možnosť spustenia "nejakého kurzu" na návrh generálneho štábu, pripomenul chorvátsky index.

V BEŽNOM JAZYKU KAŽDÝ NAZÝVA VÝCVIK POVINNOU VOJENSKOU SLUŽBOU, KTORÁ JE PREDPÍSANÁ PRE VŠETKÝCH MLADÝCH MUŽOV STARŠÍCH AKO 18 ROKOV, A ŽENY SA MÔŽU ZÚČASTNIŤ DOBROVOĽNE.

Podľa ministerstva obrany a generálneho štábu sú tri mesiace viac ako dosť na výcvik, počas ktorého by sa okrem prípravy mladých vojakov, čo sa týka kondície kládol dôraz na získanie základných vojenských vedomostí. To zahŕňa napríklad aj použitie pechotných ručných zbraní.

Túto myšlienku ešte musí schváliť vláda a potom zákonodarný zbor.

Odhaduje sa, že pätnásť tisíc zo sedemnástich tisíc mladých ľudí ročne by dokončilo základný vojenský výcvik, zatiaľ čo zvyšok by bol oslobodený zo zdravotných dôvodov a mohol by odmietnuť slúžiť z dôvodov svedomia. V druhom prípade by boli preradení na povinnú civilnú vojenskú službu.

Podľa novinových správ trojmesačný vojenský výcvik nemá vplyv na vysokoškolské vzdelávanie.

V Chorvátsku bola branná povinnosť zrušená v roku 2008 a budúci rok bude obnovená v upravenej podobe.

Kto je poradcom Ivana Korčoka?
Exminister školstva Jurad Draxler zverejnil, kto by mal byť podľa neho poradcom Ivana Korčoka. Korčokovým poradcom by mal byť podľa Juraja Draxlera, Ivan Mikloš. Názor exministra školstva zverejnený na sociálnej sieti preberáme v plnom... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Srbsko zvažuje štyri mesiace

Odpovedali aj prečo.

Podľa presvedčivých argumentov generálneho štábu a ministra obrany musí byť v Srbsku obnovená povinná vojenská služba, ale musia byť splnené aj finančné, logistické a iné podmienky, uviedla nedávno srbská hlava štátu. Návrh bude prerokovaný s vojenským vedením v máji a ak bude prijaté kladné rozhodnutie, bude predložený zákonodarnému zboru, povedal Aleksandar Vuchich.

Ministerstvo obrany už predtým zhrnulo jeho myšlienku pomerne podrobne.

BRANNÁ POVINNOSŤ BY TRVALA ŠTYRI MESIACE A BOLA BY POVINNÁ PRE VŠETKÝCH MLADÝCH MUŽOV, KTORÍ DOSIAHLI PLNOLETOSŤ.

Každý, kto odmietne držať zbraň, má ústavné právo na civilnú službu, povedal minister obrany. Miloš Vučevič, ktorý je tiež považovaný za uchádzača o post premiéra, odôvodnil obnovenie brannej povinnosti "vyzbrojením" Kosova.

Branná povinnosť v Maďarsku

Vláda zatiaľ neplánuje zaviesť brannú povinnosť – to bola podstata hodnotenia maďarského ministra obrany v novembri, uviedol Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Väčšina európskych členov NATO, s výnimkou šiestich krajín, zrušila brannú povinnosť a po vypuknutí vojny na Ukrajine sa na niektorých miestach objavila myšlienka obnovenia. To však vyvolalo politickú diskusiu.

NEMECKÝ KANCELÁR OLAF SCHOLZ KATEGORICKY ODMIETOL NÁVRH SVOJHO MINISTRA OBRANY NA OPÄTOVNÉ ZAVEDENIE POVINNEJ VOJENSKEJ SLUŽBY.

Vo Francúzsku sa uvažuje o tom, aby sa súčasná "zjednodušená vojenská služba" stala povinnou, počas ktorej môžu mladí ľudia mesiac "dobrovoľníčiť" v záujme svojej krajiny. Ak by bol návrh prijatý, museli by slúžiť tridsať dní vo vojenských zariadeniach.

Branná povinnosť sa zvažovala v Holandsku a Rumunsku.

VÄČŠIU HANBU EŠTE ŠIMEČKOVE MÉDIÁ ANI SLOVENSKÁ OPOZÍCIA NEUTŔŽILI! (VIDEO)
SLNIEČKARSKE MÉDIÁ VČERA CELÝ DEŇ KLAMALI SLOVENSKO! Robert Fico s Progresívcami aj s liberálnymi médiami vytrel podlahu. Potvrdilo sa, že o vojakoch hovoril pravdu a že oni klamali. Skonštatoval to na sociálnej sieti podpredseda parlamentu Ľuboš... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik