Zahraničná cesta ministerky kultúry bola zo strany OľaNO nedocenená. Ak, tak prostredníctvom priameho útoku na jej osobu (VIDEO)
26 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Po otázke od poslanca za stranu Oľano Lukáša Buža smerom k ministerke kultúry Martine Šimkovičovej aký konkrétny prínos mala jej účasť na svetovej konferencii UNESCO v Abú Dhabí a na akých konferenciách sa konkrétne zúčastnila ako reprezentantka Slovenska, alebo akú iniciatívu vyvinuli zástupcovia Ministerstva kultúry reagovala síce ochotne a kultivovane, no i so zaujímavým konštatovaním.

V prvom rade Martina Šimkovičová poďakovala poslancovi Bužovi za jeho podpichovačnú otázku. Buža má evidentne slabosť pre šarmantnú Šimkovičovú, pretože ju nezabudne otravovať svojimi hlúpymi otázkami nie veľmi zriedkavo.

„Pán poslanec, ďakujem za vašu otázku, pýtate sa ma každý týždeň,“ podotkla jeho záujem s úsmevom Martina Šimkovičová. „Som veľmi rada a ďakujem, že máte taký záujem o rezort kultúry a hlavne o moju prácu... “ vyjadrila sa s istou dávkou irónie. Rovnako podotkla, že hoci už viackrát o jej programe hovorila, poslanci za OľaNO mali zrejme zapchaté uši.

Šimkovičová spomenula, že bývalá ministerka kultúry Milanová sa zúčastnila rovnako tejto konferencie. Na jej „prínos“ sa však poslanci OľaNO nepýtali. Tá však o svojej „plodnej práci“ neinformovala nikoho a ničím.

„O Abú Dhabí je informácií dosť. Neviem, či to bude trvať do ďalšej mojej zahraničnej cesty. V rámci tejto konferencie som vystúpila v paneli na tému Kvalita celoživotného vzdelávania v kultúre prostredníctvom kultúrnej rozmanitosti čím som vlastne odprezentovala postoj Slovenskej republiky Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky,“ pripomenula nevšímavým poslancom OľaNO svoje aktivity.

Ministerka podporila tiež zápis Školy remesiel pri ústredí ľudovej umeleckej výroby do Zoznamu dobrých praktík UNESCO.

„Môžem vás ubezpečiť, že sme nevypili bar,“ uistila poslancov opozície Martina Šimkovičová o dobrej tradícii, z ktorej zanechala strana Sloboda a Solidarita v Dubaji pozoruhodný dojem.

Martina Šimkovičová sa za Ministerstvo kultúry zúčastnila šesťdňového pobytu, počas ktorého sa nevyvaľovala na pláži ani nechodila po obchodoch. Už pri prílete v pondelok o polnoci nemala Martina Šimkovičová veľa času na odpočinok, pretože konferencia začala hneď v utorok. Konferencia skončila vo štvrtok a jediný kreatívny, no zároveň estetický relax si dopriala ministerka kultúry tým, že v Abú Dhabí navštívila pobočku Louvre, kde sa dohodla s riaditeľom na spolupráci, aby v ňom mohla vystavovať aj slovenské diela.

Po štyri dni čistého času sa musela Martina Šimkovičová so svojim tímom pobrať späť na Slovensko. Na pripomienku, čo robila Martina Šimkovičová v Abú Dhabí v sobotu pripomenula, že v skorých ranných hodinách pristála na letisku v Rakúsku. Niečo také by však cestovateľským matematikom z OľaNO ani nenapadlo, pretože si asi myslia, že putovanie medzi krajinami vyzerá ako transfer v sci-fi seriáli Star Trek.

Martina Šimkovičová tiež spomenula napadnutie poslancov zo strany OľaNO, ktoré sa dá označiť za fyzický útok na jej osobu.

Ministerka Šimkovičová absolvovala i viacero neformálnych rozhovorov s ministrami kultúry a vzdelávania z rôznych krajín. Tento pomerne príjemný, hoci náročný pobyt, však „korunovalo“ osobné napadnutie ministerky členmi OľaNO, chovaním im tak charakteristickým, keď je takmer do auta vliezol počas kladenia dotieravých, nudných a neustále sa opakujúcich otázok. Video sa stalo hitom internetu. Na jednej strane vyvolalo pobúrenie, ako väčšina výčinov Matovičovej strany, na druhej strane obhajobu ich priaznivcov, postrádajúcich akúkoľvek formu súdnosti.

Lukáš Bužo zopakoval svoje otázky smerom k ministerke kultúry, pričom mu pripomenula, že na ne už odpovedala pred chvíľou. No Bužo patrí k poslancom, o ktorých brisknom myslení, chápaní a uvažovaní sa dá s úspechom pochybovať. Potrebuje sa jednoducho vyjadriť, no Martina Šimkovičová tento fakt prehliadla s dávkou pochopenia...

ŠIKANA A MAFIÁNSKE PRAKTIKY NAMIERENÉ PROTI MINISTERKE KULTÚRY
Nenávistné a nehorázne praktiky voči ministerke kultúry už prekračujú všetky medze. V záverečný deň konferencie, pri odchode ministerky kultúry z miesta konania konferencie UNESCO, neznáma osoba slovne atakovala ministerku kultúry. Slováci s... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik