Vojna na Ukrajine sa nedá riešiť zbraňami. Fico nemieni podporiť Ukrajinu vyslaním vojakov, ako mu to chce prikázať NATO
26 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Podľa bývalého poslanca Národnej rady Slovenskej republiky György Gyimesiho nemá vojna na Ukrajine žiadne racionálne opodstatnenia, zmysel a ani pozitíva. Odkrýva však slabé stránky progresívnych médií, politikov a ich ideológie. Problém vidí v tom, že ich diletantstvo, očividný „aktivizmus“ a nedostatok racionálneho zmýšľania spôsobuje ujmu bežnému obyvateľstvu.

„Chcem hovoriť najmä o vojnovej propagande, ktorá zasiahla tzv. kolektívny západ, a ktorá znemožnila lídrom racionálne uvažovať. Prejavilo sa to nielen v nenávisti k všetkému Ruskému (od športovcov po umelcov), ale najmä v likvidácii našich ekonomík cez sankcie namierené voči Rusku. Podotýkam, išlo výsostne o ideologické sankcie, pretože dobrovoľne by si len málokto ničil ekonomiku. Spomínate si ako nás Denník N presviedčal, že sankcie budú fungovať? A keď nefungovali prvý rok, že ten ďalší už naisto budú? Po druhom roku vojny ekonomika EÚ rastie tempom 0,3% kým tá ruská 3,5%. O bohovských sankciách sa už v médiách nedočítate…“ skonštatoval Gyimesi.

Šialený naratív štátov NATO

Rovnaká situácia bola podľa neho i v prípade vojnovej propagandy, ktorá znemožnila mierové rokovania v marci 2022. Slovník štátov NATO označil ako šialený, pretože jeho podstatou je „čím viac zbraní, tým viac mieru“. Ak by mali platiť informácie západných mainstreamových médií, Putin by už dnes nežil, ruská armáda by bola roztrhaná na franforce, jej zbrane by skôr patrili do stredoveku a prevážali by sa na päťdesiatročných tankoch.

Aby som nezabudol, tri mesiace nás presviedčali, že veľká jarná protiofenzíva (ktorá začala v lete) má obrovské úspechy a chýba už len malý kúsok aby bola dokonaná. Pritom v rovnakých článkoch mesiace písali o bojoch pri obci Robotyne - neklamný znak toho, že front sa nehýbe. Napokon to tak aj dopadlo. Neúspechom, o ktorom ste sa už dočítať nemohli,“ uviedol veci na pravú mieru Gyimesi.

Macron zvolal schôdzu. Fico sa obáva najhorších scenárov
V Paríži sa v pondelok stretne približne 20 predstaviteľov EÚ a NATO, aby ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyslali posolstvo európskeho odhodlania v otázke Ukrajiny a vyvrátili naratív Kremľa, že Rusku je súdené víťazstvo vo vojne. S... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Rozum a neutralita sú škvrnou na tvári „demokratickej“ Európy

Racionálne uvažujúci ľudia sú podľa Gyiemesiho stigmatizovaní, osočovaní, mediálne lynčovaní a nálepkovaní. Ústavným činiteľom s tým „triezvym“ názorom boli v čase ich krutovlády dovolené tie najvulgárnejšie výroky. Dnes neexistuje pluralita názorov a sloboda prejavu. Západné a mainstreamové médiá sa riadia heslom „s nami, alebo proti nám.“ Akékoľvek nielen proruské, ale i neutrálne a racionálne uvažovanie je prejavom rusofílie.

Gyimesi však tvrdí, že pokračovaním dodávky zbraní na Ukrajinu sa nič nedosiahne. „Vojnu neprehrá len Ukrajina, ale ekonomickým porazeným bude aj Európa, ktorá nedovidela ďalej ako na koniec svojho nosa (rozumej po brehy Spojených štátov, ktoré sú skutočným víťazom vojny). A prehrali aj mainstreamové médiá, ktorým verí stále menej a menej ľudí. …a to je dobrá správa!“

Gyimesi okomentoval aj zvolanie bezpečnostnej rady štátu Robertom Ficom

„Robert Fico zvolal bezpečnostnú radu štátu a zároveň zvolal rokovanie vlády. Tieto kroky súvisia s nadchádzajúcimi rokovaniami v Paríži, na ktorých sa stretne s predstaviteľmi EÚ a NATO. Prezident Macron začal hovoriť o civilnej vojenskej pomoci. Zdá sa, že zmyslov zbavený Západ sa vydáva smerom ešte väčšej eskalácie vojny. Civilná vojenská pomoc neznamená totiž nič iné ako zapojenie vojakov z členských krajín EÚ a NATO do vojny. Eskalácia situácie znamená, že zasahujem a stávame sa súčasťou vojny, ktorú Spojené štáty tak usilovne podporujú zo vzdialenosti tisícok kilometrov. Priatelia, pozorne sledujme rokovania, pretože odkedy existuje samostatné Slovensko, nikdy nebolo tak dôležité to, kto nás ako krajinu zastupuje! Slovensko nemôže mať prezidenta, ktorý hrá podľa amerických nôt a nemôžeme pustiť do parlamentu ľudí, ktorí bezstarostne podporujú pokračovanie vojny, ako keby len hrali počítačovú hru,“ povedal Gyimesi.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.