SASKA V OBROVSKÝCH PROBLÉMOCH! Vyšetruje ich polícia
27 | 02 | 2024 I Eka Balašková

Jedným z predvolebných hesiel SaS-ky bolo aj „Aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť“. Nuž, niekomu sa veru oplatí... Polícia vyšetruje sporné verejné obstarávanie, ku ktorému došlo v Slovenskej obchodnej inšpekcii počas nominanta SaS na jej čele. O probléme, v ktorom sa SOI ocitla vďaka svojmu riaditeľovi Marcelovi Suchárovi informuje Plus 7dní.

Úrad pre verejné obstarávanie ešte v decembri konštatoval, že Suchár sa nepridržiaval zákonných postupov pri zateplení budovy trenčianskeho inšpektorátu. Vzniklo dôvodné podozrenie, že zákazka bola vybavená „po straníckej línii“ – sprostredkoval ju iný člen SaS. Majiteľ stavebnej firmy suchára kontaktoval a ten zariadil, aby sa firma dostala do výberového konania. K prebiehajúcemu vyšetrovaniu sa konateľ nevyjadril, za sprostredkovateľa a Suchára reagoval len hovorca SaS. SOI bola udelená pokuta, ktorá bola neskôr znížená.

Zákon to nepripúšťa

V rodine, či v partii to štandardne funguje, že keď ja potrebujem kvalitného majstra, kamoš či súrodenec mi posunie kontakt na niekoho, kto má kvalitnú prácu. Ak sa však opravy týkajú štátnych inštitúcií, zákon rieši úplne iné postupy.  Bývalý ústredný riaditeľa Slovenskej obchodnej inšpekcie Marcel Suchár (nominant SaS) sa nie vždy držal tých „iných postupov“. Pluska informuje, že to v decembrovom rozhodnutí konštatoval Úrad pre verejné obstarávanie (UVO).

Ševčík Aktualitám: Mima je vzdelaná a robí nezávislú žurnalistiku, čo vy neviete
Jeden z červených denníkov „sa obul“ do novinárky a poslaneckej asistentky Ivana Ševčíka (SNS / NK). Prekáža mu, že je s ministrom zahraničných vecí Jurajom Blanárom (Smer-SSD) absolvuje pracovnú cestu do Indie. Ivan Ševčík s tým však problém nemá.... Čítať ďalej
25 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Nekalá hospodárska súťaž?

Šlo o objednávku na zateplenie budovy inšpektorátu v Trenčíne z r. 2021. Spoločnosť Arcus Signum od Trnavy dala najnižšiu ponuku a kontrakt v hodnote pod 150-tisíc eur získala. Existovalo však dôvodné podozrenie z prepojenia medzi jej vtedajším ústredným riaditeľom a úspešným uchádzačom. To podľa Plusky mohlo narušiť, prípadne obmedziť hospodársku súťaž. Kontakt bol sprostredkovaný človekom politicky spojeným s Marcelom Suchárom – Sulíkovým nominantom. Obaja boli podľa ÚVO na kandidátke SaS do volieb v roku 2020.

Facebook / SOI | Budova SOI v Trenčíne

Sprostredkovateľ – spolustraník

Podľa zistení Plusky kontakt sprostredkoval Ladislav Matejka. Ten Matejka, ktorý aktuálne pôsobí ako stranícky tímlíder pre dopravu. Politik z Trenčína sa na webe strany prezentuje, ako stavebný inžinier špecializujúci sa na energetiku.

Popri tom bol Matejka v niekoľkých verejných funkciách. Od júna 2020 do januára minulého roku pôsobil ako konateľ štátnej spoločnosti MH Invest II. Rovnakú funkciu zastával v podniku InvEast SK od júla 2020 do marca 2021. V Dozornej rade Slovenskej pošty pôsobí od marca 2023, no na jej stránke ho nenájdete. Ešte predtým (roky 2017-2022) bol poslancom Trenčianskeho samosprávneho kraja a od r. 2014 pôsobí ako mestský poslanec v Trenčíne.

Súkromná konverzácia

Suchár na svoju súkromnú adresu mal konateľom spoločnosti Arcus Signum viesť súkromnú konverzáciu ešte pred výberovým konaním. Podnikateľ Suchárovi vysvetlil, že kontakt na neho dostal od Matejku a poskytol informácie o svojej firme. Tie Suchár preposlal zamestnancovi aj s inštrukciami, že má spoločnosť zaradiť na zoznam subjektov na oslovenie s výzvou na predloženie ponuky.

OBROVSKÝ ŠOK: Zomrela moderátorka televízie Joj!
Televíziu Joj zasiahla mimoriadne smutná správa - dňa 20. februára nečakane zomrela logopedička PhDr. Lucia Palugyayová, moderátorka obľúbenej relácie Rapotáčik detskej televízie Jojko! Luciu Palugyayovú poznajú rodičia a deti vďaka televízii... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Prebieha vyšetrovanie

„Vyšetrovanie vo vami uvedenom prípade zo strany príslušného útvaru Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave II naďalej pokračuje,“ uviedol pre Plusku Michal Szeiff, hovorca krajského riaditeľstva v Bratislave.

„Verejné obstarávanie prebehlo podľa zákona, žiaden zákon porušený nebol,“ znie celá odpoveď, ktorú sprostredkoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„O žiadnom trestnom oznámení nemám informácie a ani som nebol súčasťou spomínaného verejného obstarávania,“ uviedol Matejka cez Šprláka a konateľ stavebnej firmy na otázky Plusky nereagoval vôbec.

UVO s pokutou

Úrad pre verejné obstarávanie vyšetrovanie ukončil, SOI so zistenými skutočnosťami súhlasila v plnom rozsahu a preto jej bola pôvodne päťtisícová pokuta znížená na polovicu.

Nadežda Machútová – aktuálna riaditeľka SOI tvrdí, že existenciu konfliktu záujmov nebolo možné preukázať.

„Neviem si predstaviť, že by som zo svojej pozície akokoľvek zasahovala do tohto procesu, a je pre mňa nemysliteľné komunikovať s jednotlivými súťažiteľmi,“ dodala. Tým sa však pre SOI problém neskončil – budova je stále v havarijnom stave.

Facebook SOI | Riaditeľka SOI Nadežda Machútová

„Na základe vyjadrenia o výsledku obhliadky sa zhotovuje znalecký posudok realizovaného zateplenia a práce súvisiace s ním, aby bolo možné realizovať efektívne opatrenia zamerané na odstránenie nedostatkov,“ uzatvorila riaditeľka SOI.

Štefan Harabin: Kaviarenský kandidát nemôže rozhodnúť o tom, čo je a čo nie je agresia (VIDEO)
Prezidentský kandidát JUDr. Štefan Harabin volebným prieskumom veľkú váhu nepridáva. Svoj postoj vysvetľuje faktom, že pri predčasných parlamentných voľbách ešte počas volebnej noci niektoré agentúry chrlili správy, že víťazom volieb bude PS,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik