Putinov let na bombardéri Tu-160M
26 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Ruský prezident Vladimir Putin absolvoval cvičný let nadzvukovým strategickým bombardérom s dlhým doletom Tu-160M schopným niesť rakety s jadrovými hlavicami.

Putin bol podľa agentúry RIA Novosti súčasťou posádky stroja nazvaného Iľja Muromec po jednej z hlavných postáv starých ruských povestí a slovanskej mytológie. Let trval 30 minút. Lietadlo odštartovalo z areálu leteckého závodu v Kazani, ktorý ho vyrába od roku 1984. Telegramový kanál Shot zverejnil zábery, ako Putin v špeciálnom obleku nastúpil do lietadla. Agentúra TASS pridala krátky záznam vzletu stroja.

Tu-160M je vylepšenou verziou Tu-160, v NATO známom pod kódovým označením Blackjack. "Toto je naozaj v mnohých smeroch nový stroj. Lepšie sa ovláda, je to vidieť aj voľným, neodborným okom. Spoľahlivosť je veľmi vysoká, aj výzbroj. Toto je nové lietadlo," povedal Putin po lete a odporučil zaradenie Tu-160M do arzenálu ozbrojených síl.

Macron zvolal schôdzu. Fico sa obáva najhorších scenárov
V Paríži sa v pondelok stretne približne 20 predstaviteľov EÚ a NATO, aby ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyslali posolstvo európskeho odhodlania v otázke Ukrajiny a vyvrátili naratív Kremľa, že Rusku je súdené víťazstvo vo vojne. S... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr
 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.