PREPÁSLI STE TO! Ukrajinu čaká utrpenie. Možno večné...
27 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Ukrajinu čakajú temné časy, tvrdí fínsky analytik Emil Kastehelmi. Podľa neho Ukrajina príliš dlho odkladala mobilizáciu a teraz bude mať až do leta nedostatok personálu, pretože tento problém, o ktorom vedelo vojenské velenie, neriešila s náležitou naliehavosťou. Podľa jeho názoru je potrebné postupovať podľa najpesimistickejších scenárov. Švédsky analytik Mikael Valtersson potom poznamenal, že pokiaľ ide o pomoc, Ukrajina nedosiahla svoj cieľ ani s pomocou, ktorá prišla v roku 2023. A ďalšie dodávky by podľa neho len predĺžili utrpenie. Americký analytik Tyler Weaver potom načrtol, kam by Rusi mohli tlačiť oslabených Ukrajincov, uvádzajú Parlamentnílisty.cz.

V Českej republike sa výročie dvoch rokov vojny na Ukrajine nieslo v znamení zhromaždení na námestiach, množstva prejavov o neutíchajúcej podpore Ukrajine, zbierok na drony, spomienok a kompilácií. Na situácii na fronte to však nič nemení. Na Staromestskom námestí totiž prezident Peter Pavel povedal: "Žiaľ, vojna na Ukrajine sa neskončila a pravdepodobne sa ani tak skoro neskončí." Dodal, že Putin sa vyjadril, že chce dobyť aspoň administratívne územia Luhanskej a Doneckej republiky, ale že má záujem poraziť aj Ukrajinu ako celok.

Po prvé, pretože v roku 2023 utrpela značné straty. "Letná ofenzíva bola drahá, ale nedosiahla žiadne strategické ciele. Po lete bolo čoraz ťažšie nahradiť straty. Vojenské velenie tieto problémy pravdepodobne predvídalo. Koncom roka 2023 sa na verejnosti rozprúdila diskusia o novom mobilizačnom zákone. Vojenské velenie a prezident Zelenskyj sa nezhodli na tom, koľko ľudí by malo byť mobilizovaných. A hoci bolo potrebné vyriešiť problém nedostatku pracovnej sily, táto naliehavosť nebola pri rozhodovaní zohľadnená," hovorí analytik a dodáva, že nové mobilizačné zákony začnú platiť až koncom jari.

Noví regrúti budú mať pravdepodobne jeden až dva mesiace na to, aby si vyriešili potrebné záležitosti, a potom bude nasledovať dvojmesačný výcvik. Tu Kastehelmi poznamenáva, že dva mesiace nie sú veľa a že minimálny výcvik povedie k nepripravenosti vojakov a k stratám, ktorým sa dá predísť. Noví vojaci potom prídu na front koncom leta a dovtedy má Rusko možnosť využiť slabiny.

Kuleba urobil zvláštne vyhlásenie o územiach, ktoré stratila Ukrajina
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba urobil zvláštne vyhlásenie o územiach, ktoré sa dostali pod ruskú kontrolu. V rozhovore pre televízny kanál ABC, z ktorého úryvky cituje RIA Novosti, poznamenal, že pozície stratené Ozbrojenými... Čítať ďalej
25 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Ukrajina má obmedzené možnosti ovplyvňovať zahraničnú pomoc

Za obmedzenie ukrajinských možností môže viacero faktorov, vrátane blížiacich sa volieb v USA. A hoci EÚ zvyšuje svoje výrobné kapacity, zďaleka to nepostačuje potrebám Ukrajiny.

"Ukrajina si za problémy s tímom môže sama. Hoci bolo jasné, že posily budú potrebné, politické a vojenské priority neboli v súlade. Obavy z toho, koľko bude masívna mobilizácia stáť, sú správne, ale riešenie pôvodného problému nemožno odkladať," píše analytik a dodáva, že Rusko si je týchto slabín vedomé a využíva ich. A hoci v zime boli výsledky skromné, od januára "padá agresorovi" čoraz viac dedín a miest. Najmä Avdijivka.

Analytik konštatuje, že Rusko útočí na viacerých frontoch súčasne a hľadá, kde je línia slabá. To vedie k stratám, ale Rusko je ochotné ich tolerovať. Po mobilizácii už podmienky nebudú také priaznivé. A aj keď Rusi niekde utrpia väčšie straty, oslabené ukrajinské sily aj tak nebudú schopné protiútoku. Rusko síce útočí, ale zatiaľ nedochádza k hlbokým prienikom a nedošlo k žiadnemu väčšiemu kolapsu ukrajinských síl. Ruské sily sa vraj spoliehajú na to, že opotrebovacia vojna prinesie výsledky. Ako tiež analytik poznamenáva, významné sily ešte ani neboli nasadené, čo vedie k možnosti, že Rusko môže viesť týždne alebo mesiace trvajúce ofenzívy a v prípade potreby ich posilniť.

Scenár ofenzívy na Dnepro a Záporožie. Foto: Repro X

"Nepredpokladám veľký kolaps, ale sú tu určité ozveny protiofenzívy v Charkove v roku 2022 - ale v opačnom garde. Pomalá reakcia na kritické otázky, zvýšené kapacity nepriateľa a problémy s vonkajšími aktérmi vytvárajú rizikovú situáciu s možnými negatívnymi dôsledkami. Táto jar je o prežití. Ukrajina naďalej čelí existenčným hrozbám a naďalej sú možné rôzne scenáre. Politici by sa mali riadiť pesimizmom a najmä všetky plány pomoci by mali byť prispôsobené najhorším scenárom. Krízové povedomie by malo zodpovedať tomu zo začiatku roka 2022," hovorí Emil Kastehelmi a sumarizuje, že najbližších niekoľko mesiacov bude Ukrajina na vojenskej nohe a kvôli obmedzeným zdrojom nebude môcť urobiť toľko. Rusko vie, že má početnú prevahu vo vojsku, vybavení a palebnej sile, a nebojí sa riskovať straty, keď sa môže zmocniť územia.

Ukrajina nemôže poraziť Rusko ani s väčším prísunom zbraní

Švédsky vojenský analytik Mikael Valtersson sa krátko vyjadril aj k tomu, čo môže urobiť Ukrajina. Vyvrátil najmä myšlienku, že s väčšou zahraničnou pomocou môže Ukrajina poraziť Rusko. Táto myšlienka prevládala najmä v roku 2023 po tom, ako boli ruské sily v roku 2022 vyhodnotené ako slabé.

"Všetci vieme, čo sa stalo. Ukrajina dostala veľa vojenského vybavenia a výcviku, aby vybudovala nové, údajne lepšie západné jadro svojich ozbrojených síl. Táto ukrajinská elita a mnohé ďalšie ukrajinské jednotky potom strávili veľkú časť roka 2023 tým, že sa búchali hlavami o ruské opevnenia. Takže aj s veľkorysou podporou Západu a s tým, že Rusko začalo brať vojnu vážne až na jeseň 2022, Ukrajina žalostne zaostala za veľkými očakávaniami, ktoré mali všetci na Ukrajine aj na Západe na začiatku roka 2023. Ak Ukrajina nebola schopná spôsobiť Rusku zdrvujúcu porážku v roku 2023, jej šance sú oveľa menšie v roku 2024, keď bude čeliť oveľa silnejšiemu Rusku," usudzuje.

Rozruch okolo smrti Navaľného ukončil šéf ukrajinskej rozviedky
Navaľnyj asi skutočne zomrel prirodzenou smrťou, tvrdí šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov vyhlásil, že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení za polárnym kruhom prirodzenou... Čítať ďalej
25 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vojna a utrpenie len tak neskončia

Hovorí tiež, že podpora slabšej strany len predlžuje utrpenie a vojnu. "V najhoršom prípade bude vojna a utrpenie večné. Človek sa však môže cítiť dobre, keď je ďaleko a nemusí vidieť utrpenie," konštatuje a dodáva, že najjednoduchším spôsobom, ako ukončiť utrpenie, je buď podporiť víťaza, alebo stiahnuť podporu slabšej strane. "Ak budete čakať príliš dlho, víťaz v totálnej vojne bude mať také straty, že nič iné ako totálne víťazstvo nebude stačiť.

Čo by mohli Rusi urobiť tento rok, zhodnotil analytik Tyler Weaver. Počul, že Rusi posielajú do oblasti operácií posily z Krymu. Čo ho prinútilo zamyslieť sa nad možným smerom ruskej ofenzívy. Hovorí sa najmä o severe, teda o Charkove, Kupjansku, Slavjansku, Kramatorsku a Sumách. Ochrana hraníc je v tejto oblasti slabá a sám Putin povedal, že by bolo potrebné vytvoriť nárazníkovú zónu okolo pohraničného pásma, nehovoriac o tom, že by to bola akási odveta za protiofenzívu v Charkove.

Podľa analytika však existuje lepšia príležitosť. Teda útok z juhu, pozdĺž Dnepra. Zatiaľ čo obsadenie Charkovskej oblasti by nemalo vplyv na pozície pri Donbase, nehovoriac o ukrajinskej logistike, ofenzíva pozdĺž rieky by odrezala ukrajinské komunikácie cez Dneper. "Všetko, čo by bolo vyslané smerom k Donbasu, by muselo prejsť cez teraz nebezpečne ohrozené predmostie a charkovská pevnosť by bola v podstate irelevantná," domnieva sa Weaver.

Generál Šandor: Ukrajina prehrala...
Obrovská strata územia, odchod 10 miliónov ľudí a tretina hospodárstva v troskách. Ukrajina, ktorá dva roky odolávala ruskému náporu, prehráva. Podľa bezpečnostného experta a bývalého šéfa vojenskej rozviedky Andora Šandora neexistuje iný termín.... Čítať ďalej
22 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Samozrejme, tento plán by bol riskantný; v podstate by išlo o opačnú verziu ukrajinskej letnej ofenzívy na tom istom území, takže na začiatku očakávajte veľmi tvrdý odpor. A vyžadovalo by si to obsadenie dvoch miest, nie iba jedného. Tieto dve mestá však majú spolu rovnaký počet obyvateľov ako Charkov.

"Na začiatku vojny by niečo také bolo logisticky náročné kvôli zlej infraštruktúre v regióne, ale Rusi už dva roky budujú a opravujú infraštruktúru v Záporoží a Chersone. A ako nám nedávno predviedli v Avdijivke, v skutočnosti nemajú problém uskutočniť odvážne bojové plány, ktoré sa trochu vymykajú bežnému chápaniu," konštatuje analytik.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik