Česi hovoria o povinnej vojenskej službe. Hrozí aj Slovákom?
26 | 02 | 2024 I Eka Balašková

Počas uplynulého volebného obdobia boli Ozbrojené sily (OS) SR Jaroslavom Naďom, Eduardom Hegerom (vtedy OĽaNO, dnes Demokrati) a veliteľkou OS SR, prezidentkou Zuzanou Čaputovou doslova odzbrojené. Súčasné vedenie ministerstva obrany však upozorňuje aj na personálny podstav v OS SR, ktorý bude musieť ministerstvo pod vedením Roberta Kaliňáka (Smer-SSD) riešiť.

V ČR už vážne uvažujú o nejakej forme povinnej vojenskej služby. Slovenskí muži, ktorí by mohli byť povolaní, zhruba pred rokom pospísali vyhlásenie, že v prípade mobilizácie si vyhradzujú výhradu vo svedomí, no ministerstvo upozornilo, čo to znamená v praxi. Pluska oslovila Ministerstvo obrany (MO) SR, ako mieni riešiť problém, s ktorým sa boria aj OS SR. Rezort vysvetlil, prečo kampaň z minulého roka zatiaľ nebola úspešná a čo plánuje pre posilnenie armády robiť. koľko ľudí by malo do roku 2030 služiť v OS SR a aké benefity získavajú?

Česi hľadajú formu

„Ak si pripustíme, že sa svet dramaticky nezmení k lepšiemu, bude Česká republika do budúcnosti potrebovať ešte viac, než je tých 30 a 10 tisíc. Takže je nutné zvažovať nejakú formu povinnej či dobrovoľnej vojenskej služby, aby sme generovali dostupné zálohy,“uviedol Karel Řehka. V niektorých tak mohol vzbudiť predstavu dvojročnej vojenčiny ako pred rokmi, čo ale nehrozí.

„V žiadnom prípade by však nešlo o vojenčinu tak, ako si ju niektorí pamätajú. Armáda nemá dostatočné ubytovacie kapacity, nemá výcvikové priestory a ani vybavenie pre toľko vojakov,“ upokojoval podpredseda Výboru pre obranu českého Senátu Jan Hofmann (ODS).

Rudolf Huliak: Chcete mať čestné voľby? Postarajte sa o TOTO (VIDEO)
Ing. Rudolf Huliak (Národná koalícia a nezávislí kandidáti) vôbec nepovažuje možnú mobilizáciu za konšpiráciu. Svedčia o tom slová ministra obrany v demisii Naďa. Ten niekoľkokrát naznačil ďalšie smerovanie Slovenska a tých, čo sa vyhlásením... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Slováci nechcú na front

Viac ako 40-tisíc mužov na Slovensku začiatkom roka 2023 podpísalo tlačivo, kde deklarujú, že pre výhradu vo svedomí nechcú v prípade mobilizácie bojovať so zbraňou v ruke. V Rádiu Expres to povedal dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Ten vtedy aj hovoril o zámerne vytvorenej konšpirácii.

„Ak tu niekto povie, že mobilizácia na Slovensku a zapojenie Slovenska do priameho vojenského útoku s Ukrajinou, je konšpirácia, tak už musí byť slepý a hluchý. To, že v pondelok Naď obhajoval poslanie našich Migov 29, za ktoré sme všetci cez deblokácie sovietskeho dlhu zaplatili milióny. Ospravedlňoval to tým, že ako vláda v demisii na to má právo,“ protiargumentoval Rudolf Huliak, vtedy ešte ako starosta Očovej.

„Je potrebné opäť upresniť, že podaním spomínaného vyhlásenia branná povinnosť nezaniká. V praxi tak podanie vyhlásenia o odopretí mimoriadnej služby znamená len zmenu formy služby, ktorou by v prípade potreby občan prispieval k obrane SR,"pripomína reakciu MO SR z februára 2023 Pluska.

Facebook / Zuzana Čaputová | Vrchná veliteľka OS SR

Branná povinnosť

Každému mužovi, občanovi SR, vzniká branná povinnosť 1. januára kalendárneho roka, v ktorom dovŕšil 19 rokov veku a zaniká 31. decembra kalendárneho roka, v ktorom dovŕši 55 rokov. Táto povinnosť môže zaniknúť zo zdravotných dôvodov. Ministerstvo obrany v minulom roku realizovalo kampaň, v ktorej sa snažilo zviditeľniť službu profesionálnych vojakov.

Bez úspechu

Zvyšovanie záujmu o službu v OS SR je podľa MO dlhodobý proces. Do Ozbrojených síl SR vlani prijali 1 154 vojakov, služobný pomer ukončilo 1 129. To znamená, že po kampani pribudlo na Slovensku rovných 25 profesionálnych vojakov.

Pokračuje proces v kauze vraždy D. Tupého, obžalovaný Adam P. je prítomný
Na Mestskom súde Bratislava I pokračuje v pondelok súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Obžalobe pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom čelí právnik Adam P. Prítomní sú traja svedkovia. Daniela Tupého zavraždili 4. novembra... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Českou cestou nepôjdeme

„Ministerstvo obrany (MO) SR pre tento moment neplánuje zaviesť povinnú vojenskú službu. Rezort obrany však plne podporuje záujem občanov o prípravu na obranu štátu, ako aj ich participáciu na dobrovoľnom princípe. Určitá skupina občanov má napríklad po splnení zákonných požiadaviek možnosť stať sa súčasťou Aktívnych záloh,"reagoval pre Plusku Matúš Pačinda z Komunikačného odboru MO SR.

Aký je cieľ?

„Početný stav príslušníkov Ozbrojených síl SR by podľa dlhodobého plánu rozvoja mal do roku 2030 dosiahnuť potenciálnu naplnenosť približne 20 000 profesionálnych vojakov. V súčasnosti majú OS SR približne 13 800 profesionálnych vojakov, pričom tabuľkové počty sa v súčasnosti pohybujú na úrovni takmer 18 000 miest. Momentálna personálna naplnenosť tak osciluje medzi zhruba 75 - 77 %, to sa však líši napríklad aj od útvarových dislokácií," vysvetlil rezort. Ten má v úmysle zatraktívniť službu v armáde, no zo dňa na deň to nepôjde.

„Šírenie dobrého mena ozbrojených síl a zvyšovanie záujmu o vstup do OS SR je dlhodobý proces. Záujem o prácu vojaka možno ovplyvniť osvetou, rôznymi záujmovými a prezentačnými aktivitami u rôznych vekových kategórií a výsledky. Kontinuálnemu procesu podpory regrutácie by pomohli napríklad aktivity v rámci prezentácie samotných profesionálnych vojakov na rôznych verejných podujatiach či na školách, keďže spoznávanie vojenského prostredia a vojenskej práce ukáže študentom ďalšie kariérne možnosti a predovšetkým pomáha budovať vzťah k vlasti," uviedol Pačinda.

Armádne benefity

„Je nutné si uvedomiť, že vojenská služba je hlavne poslaním, na ktorom závisí budúcnosť našej krajiny - jedným z predpokladov existencie a prosperity štátov je totiž schopnosť zabezpečiť bezpečnosť a obranu. Medzi dôvody, ktoré záujemcovia o vstup do OS SR uvádzajú v rámci prijímacieho konania patrí spolupatričnosť a zodpovednosť za našu krajinu, zmysel pre životnú misiu – prácu – poslanie v službe vlasti a tiež atraktivitu z hľadiska dobrodružstva a životnej výzvy," zdôraznil Pačinda z rezortu obrany. S kariérou v OS SR prichádzajú aj sociálna istota, či zdravotné zabezpečenie.

"Okrem materiálnych benefitov ponúka tiež možnosť neustáleho kariérneho napredovania či získavania jedinečných vedomostí a zručností doma aj v zahraničí. S vojenským povolaním sa však spájajú aj benefity smerujúce k vyváženiu pracovného súkromného života s cieľom neustáleho zlepšovania podmienok pri výkone služby profesionálneho vojaka – ide napríklad o možnosť výhodného ubytovania v zariadeniach MO SR, poskytovanie preventívnej rehabilitácie, možnosť bezplatného využívania športovísk a ďalšie… Rezort obrany si je však vedomý, že na naplnenie potrebného stavu OS SR treba tieto benefity systematicky rozširovať," pripustilo nedostatok benefitov ministerstvo.

Macron zvolal schôdzu. Fico sa obáva najhorších scenárov
V Paríži sa v pondelok stretne približne 20 predstaviteľov EÚ a NATO, aby ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyslali posolstvo európskeho odhodlania v otázke Ukrajiny a vyvrátili naratív Kremľa, že Rusku je súdené víťazstvo vo vojne. S... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik