T. Gašpar: Môj syn spĺňa predpoklady na šéfa SIS
25 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Štátny tajomník rezortu spravodlivosti Pavol Gašpar podľa poslanca Národnej rady SR Tibora Gašpara (Smer-SD) spĺňa vedomostné, odborné, kvalifikačné aj vzdelávacie predpoklady byť šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS). Uviedol to v nedeľňajšej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

"Môj syn spĺňa vedomostné, odborné, kvalifikačné, vzdelávacie predpoklady. (...) S praxou, ktorú má vo vzťahu k iným riaditeľom, ktorých si pozriete predtým, tak polovica nemala to, čo on má za sebou," uviedol Gašpar. Poslanec Juraj Krúpa (SaS) nevie, na základe čoho má Gašpar danosti a predpoklady byť šéfom SIS. "Je tam viac otáznikov ako odpovedí," povedal.

Človek, ktorému predseda vlády dôveruje

„Je úplne logické, že predseda vlády chce mať na čele SIS človeka, ktorému dôveruje, vyjadril sa. Či to bude jeho syn, Pavol Gašpar, ktorého odsúhlasila vláda, podľa Tibora Gašpara ukážu najbližšie dni. Je tiež za to, aby sa stanovila i lehota, do ktorej musí hlava štátu vymenovať šéfa SIS.

Poslanec Juraj Krúpa (Sloboda a Solidarita) tiež zdôraznil dĺžku času, ktorý koalícia potrebovala na to, prezidentke predložila nomináciu na šéfa SIS. Krúpa sa tiež pýta, na základe čoho je Pavol Gašpar vhodným kandidátom na tento post.

Diskusia sa vyostrila, keď Krúpa tvrdil, že nominant na post šéfa SIS má rôzne majetky, napríklad vilu v Nitre, Tibor Gašpar syna obhajoval tým, že má právnické vzdelanie a pracoval napríklad na polícii či v oblasti súdnictva.

Pridal sa aj Taraba

„Potrebujeme stabilizovať Slovenskú informačnú službu. Máme právo si tam dať vlastného nominanta,“ povedal Taraba. Tvrdí, že ak P. Gašpar získa previerku na stupeň prísne tajné, nič mu nemôže brániť stať sa riaditeľom SIS.

„Ak prezidentka aj napriek tomu povie, že tam chce mať vlastného nominanta, my máme právo povedať, že nám nebude SIS riadiť prezidentský palác,“ dodal Taraba. Na vláde podľa neho našli riešenie a do desiatich dní to má byť rozhodnuté.

Nerozporoval, že by malo ísť o zmenu štatútu SIS tak, aby sa Tibor Gašpar mohol stať jej námestníkom. „Všetko, čo je zákonné, je legitímne,“ potvrdil.

Prieskum ukázal jasného favorita prezidentských volieb
Prezidentské voľby by vo februári vyhral predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini so ziskom 54,9 percenta. Druhý by skončil bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok, získal by 45,1 percenta hlasov voličov. Vyplýva to z prieskumu agentúry... Čítať ďalej
25 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik