Rusko vojensky rastie. Ukrajinská "protiofenzíva" dopadla katastrofou a nastáva možnosť komunikácie so Západom (VIDEO)
29 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Na počiatku vojny na Ukrajine sa Rusko dopustilo niektorých nedopatrení, ktoré však po určitom čase odstránilo. Stratégia opotrebovacej vojny vyčerpala ukrajinské sily, ktoré sú v nepomernej menšine, ako i ochotu podpory tohto štátu zo strany ich západných spojencov. Postupom času sa pohľad na vojnu zo strany Západu zracionalizoval a s najväčšou pravdepodobnosťou už Ukrajine tak vehementne pomáhať nebude.

„Námietka, že Rusko nebude ochotné robiť ústupky keď vojnu vyhráva, podceňuje priepasť medzi tým, čo môže Putin dosiahnuť vojensky a medzi tým, čo potrebuje získať diplomaticky na zabezpečenie svojej dlhodobej bezpečnostnej a ekonomickej prosperity,“ skonštatoval Eduard Chmelár.

Antiruskí propagandisti hovoria o chúťkach Ruska na dobitie celej Ukrajiny. To sa však stavia k situácii racionálnejšie a o takýchto krokoch neuvažuje. Je možné, že v prípade sabotáží bude v určitých problémoch, pretože takéto „partizánske“ vedenie vojny môže mať nepriaznivé, hoci nie zdrvujúce, dopady na ekonomiku Ruska.

Moskva potrebuje znížiť závislosť od čím ďalej tým vplyvnejšieho ekonomického hráča, Číny

V rámci určitej nezávislosti od Číny bude musieť Rusko hľadať určité formy dohôd so Západom. Skôr, či neskôr. Spojené štáty majú a budú mať záujem na tom, aby si sadli za rokovací stôl s Ruskom, či sa to už Ukrajine páči, alebo nie. Takto sa vytvoria garancie na ukončenie bojov na Ukrajine. Váhanie by mohlo obmedziť možnosti dohôd týkajúcich sa rokovaní so Západom.

Kyjev svoje územia predlžovaním vojnového konfliktu už získať nemôže

„Realita je taká, že neúspešná toľko avizovaná ukrajinská ofenzíva z minulého roka fakticky zničila nádej, že by Kyjev mohol vojensky dobyť naspäť stratené územia. Ukrajinské víťazstvo je dnes prakticky nedosiahnuteľné,“ bilancuje Chmelár skutočný stav vojny u našich východných susedov. „Ani veľké množstvo zbraní, ktoré dodali Spojené štáty pre minuloročnú „protiofenzívu“ nepomohlo ukrajinskej armáde preraziť ani len prvú líniu ruskej obrany,“ dodal.

Quincyho inštitút navrhuje otestovať opakované vyhlásenia ruského prezidenta, ktoré uviedol s Tuckerom Carlsonom, ktorý mainstreamové médiá na Slovensku úplne odignorovali. V nich sa uvádza, že Rusko je ochotné rokovať o uznaní určitej časti nezávislosti Ukrajiny, ak nebude Ukrajina voči Rusku permanentne nepriateľská. Tým pádom bude dosiahnutá aspoň čiastočná forma neutrality na strane Ukrajiny.

Analýza rozhovoru Vladimíra Putina s Tuckerom Carlsonom a jeho dopady na svet
Na úvod treba uviesť, že Tuckerovi Carlsonovi (TC) sa podarilo to, čo sa nepodarí nikdy mnohým svetovým lídrom a ani mnohým svetovým novinárom. Vladimír Putin (VP) venoval TC rozhovor v trvaní dve hodiny a sedem minút. Okrem toho, sedeli oproti... Čítať ďalej
16 | 02 | 2024 | Ivan Štubňa

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik