Český prezident: Chceme, aby Rusko odišlo z Ukrajiny
25 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Český prezident Petr Pavel v sobotu vyzval českú verejnosť, aby vytrvala v podpore Ukrajiny a nenechala ju spadnúť do "pazúrov" Ruska. Pripomenul, že aj Česi boli v situácii, keď si želali, aby svet chápal ich potreby. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz, píše TASR.

"Nikto nechce poraziť Rusko ako krajinu, ale chceme, aby odišlo z Ukrajiny a umožnilo jej slobodný rozvoj tak, ako sa ho dostalo nám," povedal Pavel vo vystúpení na zhromaždení na Staromestskom námestí v Prahe.

"Musíme sa postaviť na stranu Ukrajiny. Či ju už máme radi, alebo nie, pretože o tom to nie je. Je to o princípe. Vojna na Ukrajine dnes nie je len vojnou proti Ukrajine v snahe ju poraziť a získať nad jej územím kontrolu. Je to vojna proti spôsobu života, ktorý vedieme, proti svetu, v ktorom platia pravidlá a kde aj tí menší majú nárok na svoje miesto na slnku," uviedol prezident.

Pavel dodal, že ak ľudia nechcú, aby porážka Ukrajiny slúžila ako signál na výpady pre ďalšie autokratické režimy, musia pomáhať Ukrajincom aj naďalej. "Všetci by sme mali ukázať, že Ukrajinu nepustíme, nedáme ju a nenecháme ju spadnúť do pazúrov Ruska," vyhlásil.

Pavel dodal, že ak ľudia nechcú, aby porážka Ukrajiny slúžila ako signál na výpady pre ďalšie autokratické režimy, musia pomáhať Ukrajincom aj naďalej.

Čaputová: Sme na správnej strane dejín
Vojenská agresia na Ukrajine má na svedomí tisícky ľudských životov a škôd, ktorých následky bude cítiť niekoľko ďalších generácií. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti pri príležitosti druhého výročia vojny na Ukrajine.... Čítať ďalej
24 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik