Lívia Vašáková: Zlatý padák, zle nastavené eurofondy, no stále v médiách
25 | 02 | 2024 I Eka Balašková

Poverenie prezidentkinej úradníckej vlády pod vedením Ľudovíta Ódora netrvalo ani pol roka, zaujímavosti z tohto obdobia vychádzajú na povrch ešte aj teraz. Po Dovhunovom odstupnom, či Horváthovom odignorovaní spisu na Smer v kancelárii ministerstva prichádza informácia o Remišovej nástupkyni Lívii Vašákovej. Podľa Juraja Draxlera bývalá vicepremiérka katastrofálne nastavila Plán obnovy a potom ešte odišla zo štátnych služieb s masívnym odstupným. Toho rozhovor s ňou riadne podráždil.

Vašáková vysvetlila, prečo nám EK peniaze z Plánu obnovy môže EK zastaviť hneď. Draxler na sociálnej sieti upozorňuje, že práve Vašáková bola spoluzodpovedná za nastavenie eurofondových výziev, pričom na konci dostala veľmi slušné odstupné. Draxler vysvetľuje, aká bola úloha Plánu obnovy a kde tím, v ktorom bola aj Lívia Vašáková zlyhal. Nechápe preto, že bývalým mainstreamom je stále pozývaná do rozhovorov a citovaná.

Spoluzodpovedná

Podľa Vašákovej Európska komisia nám peniaze z Plánu obnovy môže zastaviť aj dnes. V rozhovore pre Denník N hovorí, že eurofondy sú vo fáze vyhlasovania výziev na ich čerpanie.

„V tomto momente teda nie sme v štádiu, aby sme žiadali uhradenie projektov zo strany Európskej komisie. Eurofondy fungujú inak ako plán obnovy, pri nich sa až následne uhrádzajú faktúry. Plán obnovy funguje na základe splnených opatrení. Čiže na začiatku sme si stanovili reformy, ktoré sme do veľkej miery splnili, a za to nám prišli peniaze z plánu obnovy,“hovorí Vašáková o eruofondoch a o Pláne obnovy.

Lívia Vašáková, foto: TASR

Draxler pripomína, že práve Vašáková je jedna z tých, ktorí sú kľúčovo zodpovední za to, že napriek miliardám na postpandemickú pomoc sa reálne len máločo v krajine nakoniec podarí zmodernizovať.

Protesty poľnohospodárov prišiel podporiť Richard Takáč i Katarína Roth Nevedalová
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč prišiel podporiť poľnohospodárov v masívnych protestoch, ktoré sa konali včera po celom Slovensku. Na situáciu sa pozeral ako človek, jeden z nespokojných, brúsiacich si zuby na... Čítať ďalej
24 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Zlatý padák

Začiatkom januára Pluska informovala, že Vašákovej odstupné predstavovalo viac ako 70-tisíc eur. Jedna jeho časť predstavovala sumu, ktorú dostáva každý člen vlády po ukončení činnosti s tým, že po odchode minister dostane ešte tri platy. Všetci Ódorovi ministri od štátu dostali odstupné vo výške 13 770 eur. Vašáková  sa vrátila na pôvodnú pozíciu generálnej riaditeľky sekcie plánu obnovy spadajúcej práve pod úrad vlády. Draxler tvrdí, že Vašákovej „zlatý padák“ bol ešte ďaleko vyšší.

O čom je Plán obnovy

„Plán obnovy bol veľkou šancou pre slovenské zdravotníctvo, školstvo a mnohé iné časti verejného sektora. Miliardy z Bruselu boli k dispozícii na pomoc s jednoduchšími podmienkami oproti tým, aké sú pri klasických "eurofondoch". Tu máte a postavte za to nemocnice, zmodernizujte školstvo, podporte najlepšie mozgy pre výskum, atď.,“ vysvetľuje Draxler.

Čo jej Draxler vyčíta

„Program, za ktorý táto osoba zodpovedala najprv ako vysoká úradníčka za Matoviča a Hegera a potom ako vicepremiérka, však bol nastavený naivne a chaoticky (niekde mali ísť nelogicky vysoké prostriedky, inde chýbajú), navyše často bez zodpovedne pripravených samotných reforiem (už som viackrát písal o zmätenej "reforme" školstva),“ pripomína politik.

„A čo je najhoršie, zlyhávala samotná realizácia: dlho napríklad nikomu naprekážalo, že ambicióznemu plánu na výstavbu a rekonštrukcie nemocníc celkovo za miliardu eur chýbala samotná príprava projektov. Celý program je dnes v katastrofálnom stave,“nechápe Draxler.

VAROVANIE! TAKTO falošný policajt OKRÁDA seniorov
MYSLÍTE SI, ŽE LEGENDA O POLICAJTOVI A ZLODEJOCH JE OBKUKANÁ? ĎALŠIA SENIORKA PRIŠLA O CELOŽIVOTNÉ ÚSPORY! Podvodník, ktorý sa telefonicky vydával za policajta, okradol 81-ročnú seniorku o 12.500 eur. Bratislavská polícia o tom informovala na... Čítať ďalej
23 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Ešte aj rozumy rozdáva

„Ale Vašákovú pozývajú do médií, aby dávala rozumy o tom, ako sa čo má s bruselskými peniazmi robiť. Neuveriteľné. A sedí pritom na vakúšoch vypchatých odstupným za takmer stotisíc eur,“ uzatvára Draxler.

pixabay

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik