Fico dnes HVIEZDIL v RTVS! To najdôležitejšie z dnešného výstupu
24 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Premiér Robert Fico (Smer-SD) trvá na tom, že vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Zdôraznil takisto, že vstup ruských vojsk na Ukrajinu bol porušením medzinárodného práva. Apeloval na mier, naďalej odmieta aj vojenskú pomoc Ukrajine. Uviedol to v sobotu v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

"Je naivné sa domnievať, že jadrovú veľmoc, ako je Ruská federácia, môže niekto poraziť v konvenčnej vojne," podotkol premiér. Skonštatoval, že na Ukrajine boje zamrzli. Tvrdí tiež, že kým sa Slovania zabíjajú, západ sa prizerá. V relácii viackrát opakoval svoj názor, že tak ako Američania x-krát porušili medzinárodné právo, tak ho teraz porušili Rusi. „Prečo tak silná entita ako Európska únia len pozerá do Washingtonu,“ kládol si otázku. Chce, aby sa hľadala dohoda tak, aby sa na jednej strane rešpektovali požiadavky Ukrajiny a na druhej by sa dali bezpečnostné záruky Rusku.

"Tlačme obidve bojujúce strany - aj Ukrajinu, aj Rusko - do prímeria," uviedol s tým, že konflikt nemôže viac eskalovať. V tejto súvislosti zdôraznil svoj nesúhlas so vstupom Ukrajiny do NATO.

„Nebudem mať problém pozvať veľvyslanca Ruska na oslavy oslobodenia Zvolena či Bratislavy,“ podotkol. Premiér v rozhovore zdôrazňoval nutnosť štandardizovať vzťahy s Ruskou federáciou.

Napadnutie štátu NATO nehrozí

„Prečo by Rusi boli takí idioti, aby napadli členský štát NATO,“ pýtal sa predseda vlády SR a pousmial sa nad myšlienkou, že by došlo k napadnutiu niektorej členskej krajiny Aliancie. Následne pripomenul, že Slováci podľa neho nemajú záujem zásobovať Ukrajinu zbraňami.

„Nikdy nedovolím, aby sme posielali nejaké zbrane na Ukrajinu,“ vyhlásil. Dôrazne nesúhlasí ani s tým, aby sa Ukrajina stala členom NATO. "Bola by obrovská chyba, keby sme uvažovali o vstupe Ukrajiny do NATO," dodal s tým, že kým bude premiér, vždy to bude blokovať.

Novela Trestného zákona

„Prezidentka chráni Lipšica a Čurilovcov,“ myslí si premiér. Deje sa to podľa neho tak, že sa snaží oddialiť účinnosť novely Trestného zákona. Premiér uviedol, že koalícia využije všetky zákonné možnosti na jej presadenie.

Dotkol sa aj témy menovania riaditeľa spravodajskej služby. Prezidentka sa po menovaní Pavla Gašpara vyjadrila, že jeho menovanie momentálne nie je prioritou. „SIS bude mať vedenie, ktoré zodpovedá výsledku volieb“, uviedol Fico.

Tvrdí, že na poste riaditeľa SIS má byť človek verný vláde. Menovanie riaditeľa podľa neho bude doriešené do desiatich dní. Pripomenul, že v uplynulých rokoch čelili dvaja riaditelia SIS obvineniam a aktuálne tajná služba nemá riadne vedenie, len povereného námestníka. Trvá na tom, že nová vláda má právo navrhnúť vedenie SIS a mal by to byť niekto blízky kabinetu.

Význam V4

„Keď bol v minulosti na Európskej rade problém, tak sme o ňom s partnermi V4 rokovali. Spájajú nás témy migrácie, preto sa bude na rokovaní združenia premiér venovať práve tejto téme. Ďalšou témou sú poľnohospodári. Práve liberalizácia trhu medzi Úniou a Ukrajinou je podľa predsedu vlády problém. Začal sa valiť celý rad produktov, obylím počnúc. Naši zástupcovia spolu s Poliakmi a Maďarmi hlasovali proti liberalizácii trhu,“ uviedol Fico.

„Nenechám zdochnúť slovenských poľnohospodárov,“ zdôraznil a dodal, že Slovensko rozširuje ochranárske opatrenia.

BONUS NA ZÁVER (Výber myšlienok)

R. Fico : Pani moderátorka, ideme povinnú jazdu - alebo chcete počuť môj názor ?

R. Fico : Liberáli si asi stále myslia, že krava je fialová - ako na tej čokoláde Milka

R. Fico moderátorke : Vy ste ako z Denníka N.

R. Fico : Liberáli si asi stále myslia, že krava je fialová - ako na tej čokoláde Milka

R. Fico : Ja neviem, prezidentka má asi nejakú schizofréniu alebo čo. Robí tu vojnu proti Trestnému zákonu a potom to podpíše.

Robert Fico Šimečkovi: V dokumente sú strašné veci hraničiace s vlastizradou (VIDEO)
Na tradičnej hodine otázok, v ktorej sa poslanci NR SR pýtajú premiéra a členov vlády na aktuálne témy, sa Michal Šimečka (PS) obrátil na Roberta Fica ohľadne minuloročnej aprílovej návštevy štátnych úradníkov a predstaviteľov mimovládok v Bruseli.... Čítať ďalej
24 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik