Čaputová: Sme na správnej strane dejín
24 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Vojenská agresia na Ukrajine má na svedomí tisícky ľudských životov a škôd, ktorých následky bude cítiť niekoľko ďalších generácií.

Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti pri príležitosti druhého výročia vojny na Ukrajine. Čaputová tvrdí, že naším bezpečnostným záujmom je mať suseda, u ktorého vládne mier a prosperuje.

Nie je to prejav naivity

„Často pritom počúvame, prečo sa Ukrajinou vôbec zaoberáme. Je to preto, že na Ukrajine sa bojuje aj za rešpekt k štátnej suverenite a územnej celistvosti, ktoré boli pošliapané a vyžaduje ich každá krajina, aj Slovensko,“ napísala.

Zároveň je toho názoru, že záujem a empatia s tými, ktorí trpia, nie je prejav naivity či slabosti, ale prejav ľudskosti.

Poďakovala sa za solidaritu

„Ja vám práve za takúto podporu Ukrajine a Ukrajincom, za vašu solidaritu, za otvorenie vašich sŕdc a domovov pre utekajúcich pred hrôzami vojny ďakujem. Sme na správnej strane dejín, na strane medzinárodného práva, na strane väčšiny krajín sveta, ktoré ruskú agresiu odmietajú,“ dodala.

Prezidentka zdôraznila, že Slovensko je aj po dvoch rokoch od začiatku vojenského konfliktu bezpečným miestom. Sloboda a zvrchovanosť našej krajiny je podľa nej chránená ozbrojenými silami a našimi spojencami, „pretože v NATO platí princíp jeden za všetkých, všetci za jedného“.

Prezidentka si vyžiada zmenu štatútu SIS a podľa toho bude reagovať
Prezidentka SR Zuzana Čaputová si vyžiada zmenu štatútu Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorej sa vo štvrtok (22. 2.) venovala vláda. Podľa toho bude následne reagovať. Nepovedala zatiaľ, či si predvolá aj námestníka SIS povereného jej... Čítať ďalej
23 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik