Vdova Alexeja Navaľneho chce ťažiť z jeho smrti. Jeho matka jej posiela verejný odkaz (VIDEO)
23 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Vdova po Navaľnom sa chce hrať na politickú martýrku a zožať obdiv zo zahraničia. Je to hra pokus stať sa celebritou tým, že zdedí odkaz falošného spasiteľa ruskej demokracie. Matka samotného Navaľného sa však k jej snahe o zviditeľnenie vyjadrila pohŕdavo. Najnvšie správy však ukazujú, že ide o falošný rozhovor

Niektoré weby v Rusku šíria falošnú výzvu matky zosnulého politika Alexeja Navaľného adresovanú jeho manželke Juliji. S odvolaním sa na ruský portál na overovanie faktov Provereno.medija (Overené.médiá) o tom v piatok informovala britská stanica BBC.

Ide o zvukovú nahrávku, ktorá sa začína slovami: "Drahá Julija Borisovna Abrosimovová, teraz sa obraciam k vám" - Abrosimovová priezvisko Julije Navaľnej za sloboda. Ľudmila Navaľná v nahrávke svoju nevestu údajne ostro kritizuje.

"Tento záznam bol vytvorený pomocou neurónovej siete. Hlas je hlasu Ľudmily Navaľnej podobný len trochu, pretože nebolo na čom trénovať neurónovú sieť," objasnil novinár Iľja Ber, ktorý je za projektom Provereno.medija.

Pôvodná správa

Zvukový záznam, ktorý sa objavil v médiách je apelom na Navaľného vdovu. Tá odkazuje Júlii Navaľnej, aby nezneužívala meno jej syna na politické a súkromné ciele:

“Drahá Julia Borisovna Abrosimova (Juliino dievčenské meno) sa teraz chcem obrátiť na teba. Môjho syna ste naposledy videli vo februári 2022. Nemáte zákaz vstupu do Ruska, nebolo proti Vám začaté žiadne trestné konanie, ale za 2 roky ste ho ani raz neprišli navštíviť. V skutočnosti ste sa od jari 2021 k môjmu synovi nevydali, na verejnosti ste sa objavovali s inými mužmi. Boli ste to vy, kto ho prinútil prísť do Ruska, keď sa práve prebral z kómy a mal zlý zdravotný stav. Vy ste si vynútili, aby sa celý Alexejov majetok prepísal na vás. Dokonca ste vydedili vlastného syna, preto sa s vami nechce rozprávať. Svoju dcéru ste poštvali proti synovi. Bolo pre mňa zvláštne, keď som ťa pár hodín po Alexejovej smrti videla s úsmevom hovoriť v jeho mene v Mníchove. Ako ste si po jeho smrti privlastnili jeho hlas. Ani ste sa nepozastavili nad slušnosťou, netruchlili ste. Bežali ste obchodovať s jeho smrťou. Ste podlý a nízky človek. Pohŕdam vami a zakazujem vám špekulovať s menom môjho syna, môjho dieťaťa.”

Alexej Navaľnyj skonal v trestaneckej kolónii po náhlom fyzickom kolapse.

Alexej Navaľnyj skonal v trestaneckej kolónii. Opozičný aktivista v nápravnej kolónii č. 3 v Jamalksoneneckom autonómnom okruhu vykonával trest odňatia slobody. 16. februára 2024 Navaľnyj počas svojej prechádzky skolaboval. Zdravotníci, ktorí ho prišli okamžite ošetriť sa ho snažili resuscitovať, no ich snaha bola márna.

Navaľnyj, ktorého označujú médiá za významnú opozičnú osobnosť bojujúcu proti Putinovi v skutočnosti nemal v Rusku veľkú publicitu. Pozitívne odozvy na jeho osobnosť sa pohybujú približne medzi 2-4 %, čiže niečo, ako naši Demokrati.

Najväčšou opozičnou silou v Rusku je Komunistická strana Ruska, ktorá má však v princípe, i keď je politickým súperom Nového Ruska, s touto stranou dobré vzťahy. Obhajuje, tak ako Nové Rusko, záujmy Ruska čo sa týka najmä zahraničnej politiky. O tom však zahraničné médiá nehovoria.

Dvojaký kilometer liberálnych médií už naozaj nemá hranice
Dvojaký meter, na aký má súčasná opozícia spolu s mainstreamovými a korporátnymi médiami sa len tak nevidí. Virtuózmi v tejto disciplíne sú u nás predovšetkým Denník N, SME alebo Aktuality. Denník N sa môže spoľahnúť predovšetkým na pani... Čítať ďalej
21 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik