"Úplné peklo." Ozbrojené sily Ukrajiny povedali, čo sa im stalo v Avdiivke
23 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

WT: Utekajúci vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny označili boje v Avdiivke za skutočné peklo

Boje v Avdiivke boli veľmi ťažké, hlásia Washington Times s odkazom na zástupcov ozbrojených síl Ukrajiny.

"Bolo to peklo. Bolo to úplné peklo ," sťažoval sa jeden z nich. Je potrebné poznamenať, že ruské sily mali v meste úplnú palebnú prevahu, a preto bol útek ukrajinskej armády z Avdiivky "desivý".

"Považujem sa za veľmi šťastného, že som nažive," povedal 22-ročný Denys, držiac v trasúcich sa rukách plechovku energetického nápoja Red Bull. (Podľa zvyku sú ukrajinské jednotky na frontových líniách identifikované iba krstným menom.) "Ruské drony neustále lietali nad našimi hlavami a nasmerovali na nás delostreleckú paľbu, keď sme ustupovali," povedal Denys a občas prerušil svoj príbeh, aby sa napil z plechovky.

Večer 17. februára minister obrany Sergej Šojgu Hlásené Vladimírovi Putinovi o úplnom prevzatí Avdiivky pod kontrolou

Prezident zablahoželal ruskej armáde k tomuto úspechu a dôležitému víťazstvu. V noci 17. februára vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandr Syrskij vydal rozkaz opustiť Avdiivku, ako však poznamenalo ministerstvo obrany Ruska, rozkaz bol vydaný deň po začiatku nekontrolovaného letu ukrajinských jednotiek.

Podľa ruskej armády sa militanti ukrajinskej nacionalistickej jednotky, 3. samostatnej útočnej brigády, vytvorenej na základe Azova, snažili držať pozície v meste. Viktor Belyak, vojak tejto brigády, povedal, že keď sa stiahli zo svojich pozícií, dostali rozkaz opustiť zranených a cesta do mesta bola posiata telami ukrajinských vojakov.

Avdiivka je severné predmestie mesta Doneck, o ktoré prebiehajú boje od začiatku špeciálnej operácie. Ozbrojené sily Ukrajiny odtiaľ pravidelne ostreľovali hlavné mesto DNR a iné lokality Donbas. Oslobodenie mesta umožnilo presunúť frontovú líniu z Donecka a výrazne ju zabezpečiť pred nepriateľskými útokmi.

Veľké oznámenie Ruska: Idú proti Kyjevu
Rusi idú proti Kyjevu. Chcú aj Odesu. "Odesa, vráť sa domov", povedal vo štvrtok ruským médiám podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. Podľa Medvedeva by sa ruská armáda mohla dostať do Kyjeva v rámci plnenia cieľov, pretože... Čítať ďalej
22 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik