MŽP si uvedomuje riziko, ktoré predstavuje výskyt komára tigrovaného v SR
23 | 02 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR si uvedomuje riziko, ktoré predstavuje výskyt komára tigrovaného na území Slovenska. V súčasnosti pripravuje výzvu z prostriedkov Environmentálneho fondu, v rámci ktorej bude možné realizovať biologicko-chemické metódy na likvidáciu komárov. Toto opatrenie môže dočasne pomôcť zvládnuť situáciu s komárom tigrovaným. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie envirorezortu.

"Z hľadiska legislatívy komár tigrovaný nie je uvedený na zozname inváznych nepôvodných druhov ustanovenom národnou legislatívou alebo legislatívou Európskej únie. Preto sa na tento druh priamo nevzťahuje legislatíva týkajúca sa povinnosti regulácie inváznych nepôvodných druhov," priblížilo ministerstvo.
Komár tigrovaný sa podľa MŽP v posledných storočiach rozšíril do mnohých krajín prostredníctvom prepravy tovaru a medzinárodného cestovania. Vo svete realizujú aktivity na minimalizáciu zamorenia orgány verejného zdravotníctva. Ich cieľom je znížiť najmä riziko prenosu nákazlivých chorôb, ako sú žltá zimnica alebo horúčka dengue. "Tieto opatrenia sú primárne zamerané na zničenie liahnísk komára tigrovaného," skonštatoval rezort.

Príležitosť na rozmnožovanie komára predstavuje stojatá voda, napríklad v upchaných strešných žľaboch, starých pneumatikách zadržiavajúcich vodu, odpadkoch, vázach alebo iných nádobách s vodou, kalužiach či kvetináčoch. "Veľkú úlohu pre zníženie zamorenia preto zohráva najmä informovanosť verejnosti a jej aktívne zapojenie do preventívnych opatrení," tvrdí MŽP.

Biomedicínske centrum SAV potvrdilo výskyt ázijského komára tigrovaného na Slovensku

Ide o jeden z najnebezpečnejších inváznych druhov komára, ktorý sa v kontinentálnej Európe vyskytuje. Prenáša 22 rôznych vírusov, ako sú západonílsky vírus, dengue, chikingunya, Zika alebo žltá zimnica. Komára sa na Slovensku podarilo objaviť na základe zberu dát od verejnosti z minulého roka, konkrétne v oblasti Bratislavy. Vedci predpokladajú, že komár je tu usídlený, keďže išlo o viacero nálezov v rámci bratislavskej mestskej časti Ružinov.

E. Tomáš: Ľuďom zasiahnutých zemetrasením sme pripravení poskytnúť pomoc
Ministerstvo práce je pripravené poskytnúť pomoc ľuďom zasiahnutých štvrtkovým zemetrasením na východe Slovenska. Deklaroval to šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD). Stanovisko TASR poskytol odbor komunikácie Ministerstva práce, sociálnych vecí a... Čítať ďalej
22 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik