Mimovládky STÁLE kvília. Gedra má pre nich JASNÝ odkaz: "Smola páni!"
23 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Ako sme vás informovali, ministerstvo spravodlivosti SR sa rozhodlo nasledovať rezort kultúry a zrušilo aktuálnu dotačnú výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769.500 eur, prostriedky plánuje použiť na pomoc obetiam násilia. Čiže nepodporí  niektoré mimovládne organizácie. Krátko na to sa ozvalo z neziskového sektora hlasné bedákanie, na ktoré teraz zareagoval priamo Úrad vlády SR.

Pätnásť členov Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť žiadaja dokonca mimoriadnu schôdzu k zrušeniu dotačnej výzvy na podporu ľudských práv. Na jej zvolanie vyzvali ministra spravodlivosti a predsedu rady Borisa Suska (Smer-SD).

"Hlavným bodom diskusie sú odporúčania rady k situácii vzniknutej zrušením výzvy ministerstva spravodlivosti na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na rok 2024 na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie," priblížili.

“Smola, páni!” Znie odkaz mimovládkam, ktoré prišli o štátne zdroje

Podľa  vedúceho Úradu vlády Juraja Gedru ide zo strany liberálnych médií a neziskoviek o “prehnanú, hysterickú, no hlavne nepravdivú reakciu”. “Iba s jedným-jediným cieľom, dostať sa späť k štátnym peniazom.”

“Smola páni, ale toto už dnes na nás nefunguje,” odkazuje vedúci ÚV SR. Juraj Gedra poznamenal, že aktivisti sa dlhé roky “vezú na chrbte štátneho rozpočtu”. “Neviem, či viete, ale existuje štátna inštitúcia Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. Jeho hlavnou úlohou je chrániť a monitorovať dodržiavanie ľudských práv. Taktiež pripravujú vzdelávacie aktivity, podieľajú sa na mnohých informačných kampaniach s cieľom zvyšovania tolerancie v spoločnosti.”

“Povedané inými slovami, robia presne to isté, na čo vy chcete peniaze,” dodal na margo mimovládnych organizácii. Gedra zašiel ešte ďalej a mimovládkarom odkázal, že život na Slovensku fungoval normálne aj pred tým, ako sa objavil “slávny trend oslabovania štátu a presúvania kompetencií na mimovládne organizácie. Na všetko na Slovensku máme úrady a inštitúcie. Len možno niekedy a niekde trochu zleniveli,” priznal.

Mimovládne organizácie systematicky pracovali na multikulturalizácii Európy (VIDEO)
Slovensko má právo chrániť svoje hranice pred akoukoľvek formou migrácie. Pavel Ľupták z poslaneckého klubu SNS si za týmto názorom pevne stojí a zároveň poukazuje na fakt, že za minulého „trojvládia“ sa proti tomuto neduhu nerobilo vôbec nič.... Čítať ďalej
22 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik