Hlas ľudu: Mainstream sa brodí v bahne a s*ačkách
23 | 02 | 2024 I Mária Škultétyová

Hovoriť o nezávislosti novinárov by nebolo fér. Bolo by to klamstvo. Lebo aj novinári majú názor. Vidíme to v politických debatách. Nemusia hovoriť, na ktorej strane stoja, svojím postojom k politikom jasne prezentujú svoje názory. Niektorí dokonca prijmú aj členstvo na kandidátke strany, ktorá je im blízka. Nájdeme ich v Hlase, Smere, KDH a čo ja viem kde ešte. Najnovší prírastok v podobe Ostrihoňovej zaznamenalo PS.

Novinári sú ohrozený druh

Ohrozuje ich ľudská nenávisť, ale najviac nenávisť politikov. Príklad jána Kuciaka varuje. Vrah a jeho komplici už sedia, ale objednávateľ stále nie je odhalený. Mienkotvorné médiá vinia Kočnera, sudcovia však dvakrát vyslovili oslobodzujúci rozsudok. A tak je prípad opäť na súde.

Aj mená Kuciak, Kočner, Matovič, čurillovci či Fico sa objavili v poslednej relácii STV Do kríža. Témou  bola otázka Prečo sú novinári rovnakí. Preto sa hovorilo  najmä o médiách a novinároch, o tom, čo píšu a ako píšu. Hosťami moderátora Jaroslava Danišku boli novinári Milan Žitný a Peter Schutz zo Sme. Tretím hosťom debaty bol politológ Ľuboš Kubín.

Z jeho príspevkov zaujalo najmä vyjadrenie o Špeciálnej prokuratúre

Povedal, že bola dobrá na hrubokrkú mafiu, ale v posledných rokoch postavila svoj hlavný atribút na spolupracujúcich svedkoch. Za pozornosť stojí aj jeho názor o médiách, kde aktivizmus a moralizátorstvo nabrali takú silu, že sa obchádza pravda.

Podľa Žitného médiá používajú Kuciaka ako baranidlo. Žitný sa vyjadril aj k  straníckosti médií. Tá  sa najviac prejavila po smrti Jána Kuciaka. Že zodpovedný za ňu je Fico, nie je pravda. Veľkú zodpovednosť majú Kaliňák a Gašpar, zosobniť to Ficovi bolo nespravodlivé. Keby sa médiá správali ináč, Fico sa nevráti. A to, čo tu porobil Matovič s Lipšicom, budeme ešte riešiť roky. Pri Matovičovi a Hegerovi sa médiá zaborili do bahna, z ktorého sa nevedia dostať. Skrátené konania sú reakciou na množstvo prúserov ich vlády. Politológ Kubín povedal, že podľa hodnotenia Via Iuris Matovičova a Hegerova vláda mala najvyššie percento skrátených konaní a to nielen z dôvodu pandémie. A prvé tri Ficove vlády skrátené konanie používali najmenej zo všetkých.

Podľa médií novinárov ohrozujú najmä politici

Aj ostrejšie vyjadrenie pravdy  berú ako útok či hrozbu. Menej sa už hovorí druhá pravda. Žitný to povedal takto: „Médiá formujú naratívy, ktoré pôsobia na politikov ako spätná väzba.“ A tak sa potom nečudujme, že mladý Kaliňák naháňa Leška, aby  ho usvedčil z hrubého klamstva.

Žitný tiež povedal, že v médiách sa dialóg sa nevedie. Buď si za Fica, alebo si proti. Si zaočkovaný alebo nie si. Na otázku moderátora, prečo sú všetky médiá hlavného prúdu  rovnaké, povedal: „Keď hovoríš niečo iné, tak tu nebudeš. Ak máš iný názor, si vyhodený. Tak ako Adam Valček.“  Valček po preštudovaní spisov povedal: „Prepáčte, ale Kočner nebol objednávateľ Kuciakovej vraždy.“

Neodpustím si ešte jednu obrazotvornú myšlienku novinára Žitného: „Kedysi som videl v novinách tri obrázky. Na prvom vybieha človiečik z labyrintu a drží ruky nad hlavou. Na druhom chodí, všade stopy, nevie, kadiaľ ísť. Na treťom obrázku sa človiečik vracia do labyrintu.“

A pozrime sa aj na to, čo zaujímavé v debate povedal milovník krabicového vína Peter Schutz

Na začiatku ozrejmil, že nie je na inom názorovom spektre. On je stále tam, kde bol, len svet a prostredie sa mení. Nehovorí o Sorošovi, lebo to sú blbosti. Čo sa deje okolo neho, je mu fuk. Aj novinári majú politický názor. Či sa kontrolujú, to je už ich vec.

Vyjadril sa aj k čurillovcom a ÚŠP. Povedal, že netvrdí, že nezlyhali. Čurillovci nie sú ideálni a mainstream k prešľapom svojich kritický nie je. Podľa neho Kočner možno neobjednával Kuciakovu  vraždu, ale zlo, ktoré robil, bolo jasné zlo. No devätnásť rokov,  čo dostal za zmenky, sa mu zdá veľa.

Na otázku kam spejeme, odpovedal, že dnes je táto otázka smiešna. Dnes je vplyv médií menší ako v deväťdesiatych rokoch.

A Schutzova čerešnička na záver

Asi nikoho neprekvapí , keď novinár povie, že ak chce byť čítaný, musí byť expresívny. A on chce, aby bol čítaný. Keď sa ho Žitný spýtal, či preto písal o kvičiacich sviniach na bitúnku, odpovedal, že aj preto. Ale s týmto výrokom je stotožnený.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Hlas ľudu: Remišová má polámané prsty, ale hovoriť a tancovať na hrobe môže
Chudinka, je mi to ľúto. Musí ukrutne trpieť. Môj kolega mal kedysi zlomený len malíček na nohe a išiel zahynúť od bolesti. Ale mohla to čakať. Nemala ich pchať pod Ficov valec, keď vidí, že ide hlava-nehlava. Lenže to by nebola ona, keby ich... Čítať ďalej
22 | 02 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

ĎAKUJEME