Z PROTESTU FARMÁROV: My máme kravy, vy máte kravaty. Čo nás živí? (GALÉRIA)
22 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

„Posledný mesiac Európska únia horí poľnohospodárskymi protestami. Slovenskí poľnohospodári zdieľajú podobné názory ako európski poľnohospodári. Aj toto cestou sa chceme ospravedlniť občanom za zdržanie a niektoré obmedzenia, inú cestu nemáme,“ uviedol šéf SPPK Emil Macho k nadchádzajúcemu protesu. Dodal, že celkovo sa do neho na Slovensku zapojí až 4000 farmárov.

Stačilo, povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Iná možnosť nie je.

Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory ubezpečil občanov, že protesty nie sú žiadnym rozmarom: „Ak si niekto myslí, že poľnohospodári nemajú inej roboty, len to, iba chodiť do ulíc na traktoroch a predvádzať sa a otravovať občanov, nie je to pravda. Robíme to hlavne kvôli tomu, aby sme stále mohli prinášať slovenské potraviny.“ Protesty budú prebiehať na 37 miestach, na miestach, kde má komora svoje zastúpenie.

„Sú to najväčšie poľnohospodárske protesty od vzniku Slovenskej republiky a pri tejto príležitosti chcem povedať, že neotravujeme ani bruselských politikov, ani slovenských politikov, ani občanov každý rok. Pokiaľ ústupky zo strany Európskej komisie, zo strany európskej administratívy a aj zo strany jednotlivých vlád členských štátov vrátane tej našej neprídu, v protestoch sme ochotní protestovať. Chceme sa na tomto mieste ostro a zásadne ohradiť a vysloviť nesúhlas s konštatovaním, že toto je politicky motivovaný protest,“ upozornil Emil Macho.

Rovnako pripomenul protesty v Poľsku, Maďarsku, Litve, Lotyšsku. Európski poľnohospodári majú dosť politiky v Europarlamente, ktorá nedbá o záujmy členských štátov EÚ. A to predovšetkým tých štátov, ktoré sa do EÚ dostali len nedávno, čiže štátov východnej Európy, ktoré patrili do štruktúry RVHP.

„Stačilo, náš pohár trpezlivosti pretiekol. Chceme tieto požiadavky vysloviť aj my, tuna na Slovensku. Inú možnosť sme nemali,“ dodal Macho.