Taraba: Vláda si stojí za tým, že riešiť znásilnenie po 20 rokoch je takmer nemožné
22 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Vláda si stojí za tým, že riešiť znásilnenie po 20 rokoch je takmer nemožné. Obete treba podporovať, aby čo najrýchlejšie nahlasovali takýto trestný čin, pretože vtedy je najefektívnejšie ho vyšetriť. Po rokovaní štvrtkovej vlády to uviedol podpredseda vlády a šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS).

"Ak prijmeme teóriu, že treba na to 20 rokov premlčaciu lehotu, tak sa pýtam, prečo nie 30, 40 alebo počas celej doby života ženy. Argument 20 rokov nemá žiadne opodstatnenie," poznamenal Taraba.

Úpravu premlčacích lehôt dostane parlament podľa neho v utorok (27. 2.). "Keď chcú, aby tam bola 20-ročná lehota, my sa tomu nebránime, aj keď v tom technicky ani prakticky dôvod nevidíme," skonštatoval minister. Pripomenul, že vláda dala priestor prezidentke Zuzane Čaputovej, aby "veľkú novelu" Trestného zákona vrátila naspäť do parlamentu, čo nevyužila. "Pustila sa do, pre nás, nejasného právneho postupu," podotkol Taraba.

Vláda vo štvrtok rozhodla, že pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, by sa mali uplatňovať doterajšie premlčacie doby, a to 20 rokov. Účinnosť úpravy navrhuje od 15. marca, čiže k rovnakému dátumu, ku ktorému má nadobudnúť účinnosť "veľká novela" Trestného zákona schválená 8. februára. Prezidentka, ako aj opoziční poslanci parlamentu napadli novelu na Ústavnom súde SR.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Robert Fico sa ozval! KTO MAL ZÁUJEM NA VRAŽDE NOVINÁRA A JEHO PRIATEĽKY?
KTO MAL ZÁUJEM NA VRAŽDE NOVINÁRA A JEHO PRIATEĽKY? Pýta sa na sociálnej sieti premiér Robert Fico (SMER - SSD) a hneď aj pridáva odpoveď v troch bodoch. Tisíce ľudí sa v stredu podvečer zišli na Námestí slobody v Bratislave na spomienkovom... Čítať ďalej
22 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok