Nedobyli sme Európu pozlotky, dobyjeme ju podobrotky. Migranti si nájdu cestu do Európy cez svojich
23 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Katedra ekonómie na Univerzite v Southamptone vo Veľkej Británii uverejnila štúdiu o motiváciách utečencov k ceste do Európskej únie. Materiál, ktorý je dostupný vo vedeckej databázy Science Direct hovorí, že migranti a utečenci si vyberajú svoje cieľové destinácie podľa toho, či v danej krajine žije aspoň nejaká komunita ich krajanov, čo len malá, ale podstatné je, či už ju v danej krajine môžu nájsť.

Štúdia z Univerzity v Southamptone vo Veľkej Británii naznačuje, že pokiaľ do krajiny prídu utečenci či migranti, tak hoci ich je spočiatku hoci málo, existuje možnosť, že sa bude komunita postupom času ďalej rozrastať. Ukazujú do dáta pozbierané v rokoch 2008 až 2020.

Autori sa snažili odpovedať na otázku, čo núti žiadateľov o azyl o neho žiadať v konkrétnych destináciách. Sú to ekonomické podmienky v daných miesta? Je to štedrý sociálny systém? Je to rýchla doba spracovania žiadostí? Je to preto, že môžu pracovať radšej skôr než neskôr a zarobiť si na živobytie? Alebo je to preto, že majú v danej krajine kontakty?

„Zistili sme, že najsilnejším faktorom, ktorý priťahuje žiadateľov o azyl do cieľovej destinácie sú sociálne siete, a to ako z hľadiska predchádzajúcich žiadateľov o azyl, tak i z počtu predchádzajúcich migrantov. Naše zistenia tiež naznačujú, že zákazy zamestnávania nie sú pre žiadateľov o azyl silným odstrašujúcim prostriedkom,“ upozorňujú autori štúdie.

Výsledky skrátka ukazujú, že ekonomické faktory nie sú tak dôležité a že žiadatelia o azyl nie sú tak priťahovaní štedrosťou sociálneho štátu, ako skôr možnosťou rýchlo naviazať sociálne kontakty so svojimi niekdajšími krajanmi, ale len v novej krajine. A nekontrolovane sa množiť.

Štúdia preukázala, že skutočnosť, že migranti nemusia v danej krajine nájsť prácu ich neodradzuje. Prítomnosť svojej vlastnej komunity v cieľovej krajine vnímajú ako zásadnejšiu.

Táto štúdia preukázala, že skutočnosť, že migranti nemusia v danej krajine nájsť prácu, ich neodrádza. Prítomnosť svojej vlastnej komunity v cieľovej krajine vnímajú ako zásadnejšiu. Štúdia bola financovaná z programu Európskej únie pre výskum a inováciu Horizont 2020. Je to jedna z mála vecí, na ktoré EÚ „vyhodila“ peniaze správnou cestou.

Mimovládne organizácie systematicky pracovali na multikulturalizácii Európy (VIDEO)
Slovensko má právo chrániť svoje hranice pred akoukoľvek formou migrácie. Pavel Ľupták z poslaneckého klubu SNS si za týmto názorom pevne stojí a zároveň poukazuje na fakt, že za minulého „trojvládia“ sa proti tomuto neduhu nerobilo vôbec nič.... Čítať ďalej
22 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Ešte by som rád spomenul citát jedného z moslimských migrantov, keď povedal vzhľadom na historické fakty, citujem: „Nedobyli sme Európu pozlotky, urobíme to podobrotky...“ Každému po prečítaní tohto článku asi dôjde, ako to myslel.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.