Veľký duel Kaliňák vs. Leško: Každý si šiel svoje, Kaliňák mal navrch
21 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Ešte v minulom roku komentátor Marián Leško obvinil Erika Kaliňáka (Smer-SSD) z manipulácie nahrávok, ktoré Smer púšťal na tlačovej besede. Nahrávkami strana dlhodobo odkrývala zvrátený a nezákonný systém vytvorený Lipšicom a jeho katmi čurillovcami. Ten mal jediný cieľ – diskreditáciu predstaviteľov Smeru a likvidáciu tohto politického subjektu. Erik Kaliňák sa rozhodol komentátora konfrontovať so spôsobom, akým nahrávku spracoval.

Ešte v minulom roku sa Marián Leško vyjadril k technickej úprave nahrávok z konkrétnej tlačovej besedy. Kaliňáka vtedy nazval kriminálnym luhárom a ten sa preto komentátora rozhodol konfrontovať – po jednej verejnej diskusii ho chcel zastaviť na ulici... Prečo Leško ušiel? Aj to vysvetlil pri vzájomnej konfrontácii v redakcii Startitup.

Tu prišli na pretras okrem nahrávok aj čurillovci, či prokurátori ÚŠP.

Kriminálny luhár

„Nie je len luhár, ale je kriminálny luhár“ vyjadril sa v jednom rozhovore Marián Leško zo Šimečkovho Denníka N. Je totiž presvedčený o tom, že nahrávka, ktorú Smer pustil, bola upravená a zmanipulovaná a Kaliňák údajne klame, keď tvrdí opak. Erik Kaliňák sa preto rozhodol ukázať, ako vraj "spracoval" nahrávku, aby bola lepšie zreteľná, a Leška s tým priamo konfrontovať. Preto si zadovážil odbornú správu, potvrdzujúcu, že sa v danej nahrávke nevyskytuje ani náznak obsahovej manipulácie.

Kaliňák sa dokonca rozhodol Leška konfrontovať. Leškovo počiatočné odmietavé správanie sa zmenilo na útek keď mu poslanec oznámil, o čo vlastne ide.

ÚTEK AKO V AKČNOM FILME! Leško sa zľakol Erika Kaliňáka (VIDEO)
Kriminálny luhár! Takto označil smeráka Erika Kaliňáka progresívny komentátor Marián Leško. A Kaliňák nelenil a rozhodol sa ísť si to vydiskutovať priamo ku zdroju. Leško zutekal rýchlosťou svetla. „Nie je len luhár, ale je kriminálny luhár“... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Ku konfrontácii došlo 21. februára

V redakcií Startitupu sa 21. februára popoludní stretli obaja aktéri konfliktu – komentátor Marián Leško a novinár Erik Kaliňák.

Podľa Erika Kaliňáka sa médiá snažia podsunúť ľuďom informáciu, že poslanci koalície tu naháňajú novinárov. Jediná možnosť, ako sa vedel Kaliňák dostať k novinárovi Leškovi, bolo ísť na debatu Denníka N, ktorá sa pravidelne koná pod titulkom „Ako zachrániť demokraciu“.

Leško odmietol reagovať, aby nevytvoril nový štandard, že politik môže naháňať novinárov po nočných uliciach. Nepáčilo sa mu, že Kaliňák vedel, že Leško nevyjde hlavným, ale služobným vchodom z DPOH, kde sa diskusia konala. Leško preto hovorí, že sa nebráni kamere pred serióznymi novinármi a kamerami, nie na ulici, kde nie je istota, že Smer si z rozhovoru povystrihuje, čo sa mu hodí.

Kaliňáka sa dotklo to, čo povedal, preto využil možnosť kontaktov, od ktorých vedel, ako Leško z DPOH odchádza. Kaliňákovi nevyhovuje, že novinári si môžu písať aj klamstvá. Vysvetlil tiež, ako prišli na to, že Leško odchádza služobným vchodom a práve preto ho počkal až vo februári a pri služobnom vchode.

Podľa Leška však takáto „prepadovka“ nepatrí k slušným spôsobom. Kaliňák vraj nemal slušné pokusy skontaktovať sa s ním – pokus bol len jeden, aj to vraj pod cudzím menom. Za neho písal jeden z jeho kamarátov, na čo prišla z Denníka N akurát pozvánka na besedu.

Kaliňák argumentuje, že tieto spôsoby zaviedla Monika Tódová, keď počas pandémie „naháňala“ sudkyňu na ulici.

Ale k nahrávke a expertíze

Smer obdržal časť nahrávky, ktorú dodal Generálnej prokuratúre expolicajt Kučerka. Jediné, čo Smer urobil bolo, že vystrihol pauzy, kedy bolo ticho, prípadne bolo počuť len ruchy. ÚŠP, aby dokázal, že Kučerkova nahrávka bola zmanipulovaná, si vypýtal nahrávku, ktorú upravil (skrátil) Smer. To mal byť dôkaz manipulácie.

Leško argumentuje, že manipulácia je vždy len manipulácia, takže je jedno, či boli len zostrihané zvuky, alebo aj bol manipulovaný obsah. Kaliňák na príklade ukázal, čo bolo účelom technickej úpravy.

Legitímnou otázkou je, prečo s tým celým čakala Generálna prokuratúra. Predmetný posudok však vznikol v rámci iného spisu.

Hlas ľudu: Pôjde NAKA po Erikovi Kaliňákovi za šikanu novinára Leška?
Viete, aký je rozdiel medzi medveďom hnedým a novinárom? Žiadny. Obidvaja sú chránení. Hrozí im vyhynutie ako mamutom. A my predsa nechceme, aby nejakých Šimečkov, Tódové, či Leškov v budúcnosti vystavovali v múzeu. Aj starý Leško je chránený Nie... Čítať ďalej
20 | 02 | 2024 | Mária Škultétyová

Na pretrase aj kajúcnici

Podľa Kaliňáka tu vznikla jedna zložka cez NAKA a ÚŠP, ktorá bola pripravená „rad za radom brať“ všetkých predstaviteľov vtedajšej opozície. Kaliňák hovorí, že v súvislosti s Leškovým obvinením, že je luhár a podvodník, má na Leška pripravenú žalobu.

Kaliňák pripomína, ako sa komunikovalo so spolupracujúcimi obvinenými, ktorí boli vo väzbe doslova lámaní hrozbou aj fyzického násilia. Kaliňák tiež na „liste Ježiškovi“ hovorí o tom, že predmetní vyšetrovatelia podpisy zháňali až neskôr, keď už bolo jasné, že bez toho to neobstojí.

Celou konfrontáciou sa ťahá z Leškovej strany obhajoba Čurillovcov (donekonečna sa vyšetrujú ľudia, ktorí sa ničoho nedopustili) a z Kaliňákovej strany motív, že problémom je vyšetrovanie ÚŠP, ktorý je zaujatý. Čurillovci pritom ovládli okrem iného aj inšpekciu.

Spis v Matovičovej kancelárii

Kaliňák pripomína, že úradnícky minister financií po Matovičovi našiel spis s nahrávkami o opozícii. Podľa neho to nie je v poriadku, no Marián Leško hovorí, že Ďurka, ktorý bol šéfom inšpekcie mal niesť zodpovednosť, ktorú voči nemu mal vyvodiť zodpovednosť.

Leškovi všetky aktivity Smeru voči ÚŠP pripadajú tak, ako keby Smer zámerne vyhľadával všetky nahrávky, kde by mohli niečo na prokurátorom nájsť.

Leško naďalej trvá na tom, že Kaliňák je kriminálny luhár a poslanec sa zrejme bude brániť cez občiansko-právny proces. Páni si vymenili kontakty a Kaliňák sľúbil, že v prípade, že novinárov nebude možné konfrontovať štandardnou cestou, nebude mať s podobnými konfrontáciami problém.

Leško má za sebou žaloby od Dzurindu, Mečiara, či Lešku, takže nebude mať problém ani s touto žalobou.

Čurillovci zatiaľ v suchu. Vláda stiahla návrh novely o ochrane oznamovateľov
Vláda v stredu vzala späť návrh novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie. Argumentuje zmenou skutkových okolností a situácie, na ktoré návrh reagoval. Naďalej trvá na zámere... Čítať ďalej
21 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik