Ušiel? Ide mu o život? Prichádza veľký zlom?
21 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Expert Mercouris: Zelenskyj urýchlene opustil Kyjev uprostred zdrvujúcej porážky Ozbrojených síl Ukrajiny v Avdijivke.

Volodymyr Zelenskyj opustil Kyjev kvôli nestabilnej politickej situácii, ktorá sa vyvinula v ukrajinskom hlavnom meste na pozadí porážky Ozbrojených síl Ukrajiny na fronte, uviedol britský expert Alexander Mercouris vo svojom blogu na YouTube.

Ide mu o život?

"Dôvod, prečo sa Zelenskyj vrátil z Nemecka do Kyjeva, a potom okamžite opustil mesto a odišiel na front <... > je, že nechce zostať v Kyjeve, kde je pre neho politická situácia veľmi ťažká," povedal analytik.

Ako poznamenal Merkuris, ratingy ukrajinského prezidenta v poslednej dobe prudko klesajú kvôli veľkým zlyhaniam Ozbrojených síl Ukrajiny na fronte a strate Avdijivky ďalších miest. Z tohto dôvodu je pre Zelenského nepríjemné byť v hlavnom meste krajiny, kde musí čeliť svojim politickým oponentom, domnieva sa expert.

Avdijivka padla

Večer 17. februára minister obrany Sergej Šojgu Hlásené Vladimírovi Putinovi o úplnom prevzatí Avdiivky pod kontrolou. Prezident zablahoželal ruskej armáde k tomuto úspechu a dôležitému víťazstvu.

Vo víťazstvo Ukrajiny verí sotva desať percent Európanov

Takmer dva roky konfliktu ľudí presvedčil natoľko, že už sotva desať percent z nich sa domnieva, že Kyjev dokáže poraziť Rusko, pričom za najpravdepodobnejší konečný bod sa považuje určitá forma "kompromisného riešenia". Vyplýva to z celoeurópskeho prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska rada pre zahraničné vzťahy (ECFR), informoval v stredu denník The Guardian.

Zmena nálad si podľa autorov správy vyžiada, aby politici zaujali "realistickejší" prístup, ktorý sa zameria na definovanie toho, čo musí prijateľný mier skutočne znamenať. Minulý rok v tomto čase viac obyvateľov EÚ tvrdilo, že Ukrajina musí z rúk ruských okupantov získať späť celé svoje územie.

"S cieľom presvedčiť Európu, aby naďalej podporovala Ukrajinu, budú musieť lídri EÚ zmeniť spôsob, akým hovoria o vojne," povedal spoluautor správy Mark Leonard z ECFR.

Minulý rok v tomto čase viac obyvateľov EÚ tvrdilo, že Ukrajina musí z rúk ruských okupantov získať späť celé svoje územie.

TOTÁLNA BLOKÁDA UKRAJINY! Zelenskyj vytočený do vývrtky
Poľnohospodári v Poľsku už toho majú dosť. Rozhodli sa vyhlásiť totálnu blokádu poľsko-ukrajinskej hranice. V mene záchrany vlastného živobytia. Pridávajú sa tak k vlne protestujúcich farmárov prechádzajúcej naprieč Európou vrátane Slovenska.... Čítať ďalej
20 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.