POZOR! Už zajtra Slovensko čaká DOPRAVNÝ KOLAPS
21 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Nespokojní farmári vyrazia do ulíc aj vo štvrtok (22. 2.). Protest najväčšej domácej farmárskej organizácie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) bude namierený voči agrárnej politike EÚ. Prichádza aj reakcia a varovanie od polície.

Proti politike Bruselu

Títo väčší farmári kritizujú aj snahu o rozsiahlu ekologizáciu svojho odvetvia. “Hlavným dôvodom nespokojnosti sú najmä obrovské množstvo byrokracie, ktoré Európska komisia kladie na poľnohospodárov a potravinárov, jej nereálne postavené zelené ciele a nedostatočná ochrana európskych trhov pred dovozmi ukrajinských komodít,” vysvetlila Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

My chceme chovať zvieratá, pestovať plodiny a vyrábať potraviny, nie sedieť za počítačom a lúštiť niekedy až nezmyselné požiadavky Európskej komisie, ktoré sa neustále menia a brzdia rozvoj vidieka. Roky voláme po jednoduchších pravidlách od Európskej komisie a reálnych ekologických cieľoch. Namiesto toho z nás európski politici robia úradníkov na poliach,” priblížil Andrej Gajdoš, výkonný podpredseda SPPK.

2200 traktorov a 37 miest

Komora farmárovo hovorí o najväčších protestoch v histórii Slovenska. Na 37 miestach a dvoch hraničných priechodoch stretne viac ako 2 200 kusov poľnohospodárskej techniky. “Vo všetkých mestách, kde sídlime, budú prebiehať protesty. Po hlavných cestných ťahoch sa v nich bude presúvať poľnohospodárska technika s odkazmi, prečo a za čo protestujeme” vyhlásil pre Denník N Emil Macho, predseda SPPK.

Farmári vo štvrtok zablokujú centrá miest. Zdroj: TASR/Maroš Černý

Ako priblížil, centrá miest zablokujú úplne. “Centrá miest ale zablokujeme až po deviatej hodine rannej, keď už budú deti v školách, aby sme nenarúšali výuku,” podotkol. Na ostatných cestách k úplnému zablokovaniu nepríde, ale tvoriť sa majú zápchy, ktoré vytvorí pomaly sa presúvajúca technika. Trvať to bude niekoľko hodín. Dodal, že pri protestoch na Slovensku nebude dochádzať k vandalizmu, ako na podobných akciách v západnej Európe,

Policajti budú situáciu monitorovať

Polícia avizuje v súvislosti so štvrtkovými (22. 2.) protestmi farmárov, poľnohospodárov a potravinárov viaceré opatrenia na území celého Slovenska. Dohliadať bude na nerušený priebeh jázd poľnohospodárskych strojov i dodržiavanie verejného poriadku. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

"V prípade zistenia narušenia verejného poriadku, prípadne závažného porušenia pravidiel cestnej premávky, budú postupovať v intenciách zákona," konštatuje Bárdyová s tým, že v teréne budú nielen počas presunov a v čase konania zhromaždení, ale aj po ich ukončení a návrate protestujúcich domov.

Motoristom zároveň odporúča sledovať oficiálne stránky a sociálne siete jednotlivých krajských riaditeľstiev Policajného zboru i polície, ktoré na nich budú pravidelne zverejňovať aktuálne informácie. Ak sa bude dať, odporúča tiež použiť alternatívne trasy, čím sa vodiči môžu vyhnúť väčšiemu zdržaniu.
"Všetkých účastníkov cestnej premávky upozorňujeme, že zajtra bude potrebné obrniť sa trpezlivosťou a ohľaduplnosťou," odkazuje Bárdyová. Polícia taktiež vyzýva na rešpektovanie jej pokynov v teréne.

Členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sa pripoja k celoeurópskym protestom farmárov, poľnohospodárov a potravinárov. Chcú tak vyjadriť svoju nespokojnosť s rozhodnutiami Európskej únie. Na cesty prvej, druhej i tretej triedy po celom Slovensku vyrazí vo štvrtok 4000 farmárov s vyše 2200 kusmi poľnohospodárskej techniky. Súčasťou protestu je aj blokácia dvoch hraničných priechodov.

Ursula Von der Leyenová bude opäť kandidovať. Európa už teraz krváca
Viac vojenskej sily a menej diskusií o klíme. Takáto je predstava Ursuly Von der Leyenovej, v prípade úspechu vo voľbách. Aktuálna predsedníčka Európskej komisie totiž potvrdila svoj zámer viesť Európsku komisu ďalších päť rokov, píše portál... Čítať ďalej
21 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik