Lionel Messi - obeť politikárčenia v športe. Dokedy tu bude vládnuť táto forma hyenizmu?
21 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Politikárčenie v športe sa dotklo aj takej megalegendy, akou je Lionel Messi. Znechutenie takýmto hyenizmom v médiách, ktoré sa snažia získať publicitu za každú cenu sme zažili aj u nás, na Slovensku. Kauza Július Hudáček vs. neoliberalistická rusofóbia unavuje každého skutočného priaznivca športu, ktorého nezaťažuje politoparanoja, ktorú zneužívajú tak médiá, ako i politici, poškodzujúci vlastnej krajine.

Čo sa však stalo Leovi, jednej z najväčších legiend nielen vo futbale, ale v športe ako takom?

Messi sa po kontroverznom vylúčení zo zápasu v Hong Kongu snažil uviesť veci na pravú mieru. Jeho klub Inter Miami mal hrať v priateľskom zápase 4. februára, ale Messi povedal, že ho zranenie nepustilo na zápas, čo vyvolalo hnev v Pekingu a Hong Kongu.

Leo Messi sa však k tomuto mediálnemu galimatiášu vyjadril v tom znení, že sa vždy chcel zapojiť do akéhoľvek športového zápolenia. Všetky falošné správy a výmysly o politickom pozadí dementoval.

Leo Messi neskrýva svoje rozčarovanie nad lžami, šírenými na jeho adresu.

„Počul som ľudí, ktorí hovorili, že som nechcel hrať z politických dôvodom a rôznych príčin, ktoré sú absolútne nepravdivé. Ak by to bola pravda, nikdy by som neprišiel ani do Japonska, ani do Číny tak, ako som to už urobil v minulosti mnohokrát. Od začiatku mojej kariéry som mal veľmi blízky a špecifický vzťah k Číne...“ povedal Leo.

Messimu údajne v marci zakázali nastúpiť na priateľské zápasy v Číne. Messi ale tvrdí, že ku svojim fanúšikom v Číne má hlboký citový vzťah.

„Ako vždy, posielam mnoho srdečných pozdravov každému v Číne, ku komu som vždy prejavoval hlbokú náklonnosť. Dúfam, že vás už čoskoro navštívim. Posielam vám veľké objatie a dávajte na seba pozor. Ciao!“ odkázal svojim fanúšikom Leo Messi.

Politikárčenie na športovú scénu nepatrí. Samotní športovci sú hlboko znechutení a dotknutí, ak sa do ich celoživotnej filozofie mieša špina a účelové podozrievanie šírené médiami. Sú funkčné, často bohužiaľ efektívne. Športovci, tí skutoční, sa zvyknú od takéhoto konania dištancovať. Tí, ktorí sa majú potrebu vyjadriť to robia vždy so skrytým zámerom. A väčšinou ich ženie strach, že stratia priazeň pseudofanúšikov, pre ktorých je šport až na poslednom mieste. Leo Messi medzi športovcov formátu Dominik Hašek, Jaromír Jágr a podobne rozhodne nepatrí. Nemusí si kupovať priazeň pokrytcov lacnými postojmi, pričom politologický kontext také „intelektuálne kapacity“ ako Jaromír Jágr určite v malíčku nemajú.

Politika bipolarizuje spoločnosť, vytvára tenziu, nie solidaritu, je tým skutočným dezolátskym faktorom, vyvracajúcim princíp solidarity, lokál patriotizmu a patriotizmu ako takého. Narúša súkromie športovcov a vytvára u nich komplex apatie. Demotivuje a v konečnom dôsledku si to odnesie iba fanúšik, ktorý vníma šport nestranne a so skutočnou láskou a pokorou.

A čo na to naši najspravodlivejší z najspravodlivejších? Tí, ktorí sa riadia krédom "všetci sme si rovní, no niektorí sme si rovnejší?"

Ivan Korčok, kandidát na prezidenta Slovenskej republiky, politikárčenie v športe neodmieta. Svojimi vyhláseniami zneužíva dobré meno športovcov a politickú angažovanosť športových inštitúcií definuje ako „morálny kompas“. Aspoň tak sa vyjadril vo svojom apele k SZĽH, keď povedal, že ak naši športovci hrajú za krajinu, ktorú označil ako vojnového agresora, nie sú hodní nás reprezentovať. Neviem, či práve tento kvázi vlastenec má právo sa vyjadriť k reprezentovaniu krajiny, o ktorej dobro nestojí a otvorene hovorí, že nemieni hájiť jej záujmy ani v Európskej únii.

ANKETA: Čo hovoria prezidentskí kandidáti o účasti hokejistov hrajúcich v KHL na MS v hokeji?
Peter Pellegrini sa nedávno v súvislosti so slovenským hokejovým brankárom Júliusom Hudáčkom vyjadril k nelogickému a necitlivému prístupu niektorých médií, politikov i verejnosti. Tí ho odsudzujú za to, že hral v ruskej hokejovej lige. Odmietavo... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Jeho morálny kompas je však narušený, keď na jednej strane hovorí o slušnosti a bojuje za právny štát, pričom právo popiera sám, keď zneužíva svoju politickú agendu protizákonným spôsobom agitáciou na školách, kde ohlupuje deti svojimi neoliberalistickými teóriami, čím ich totálne indoktrinuje. Politik, zúčastňujúci sa apolitických protestov to vidí inak. A kto sa na to nepozerá ako on, má pokrivený morálny kompas.

Patrik Dubovský zastáva rovnaký názor ako Ivan Korčok. Tento historik, archivár a „znalec športu“ odmieta, aby sa slovenskí športovci hrajúci v Rusku zúčastnili MS v hokeji. „Je to hanba, že hrajú a sú platení krajinou, ktorá vedie vražednú agresiu proti Ukrajine,“ paprčí sa Dubovský. 

Tabák odkazuje Šatanovi: PREBERTE SA! CHCEME VYJADRENIE
Do štartu majstrovstiev sveta v hokeji v Prahe a Ostrave zostávajú menej ako tri mesiace! Romana Tabák si nezvykne dávať servítku pred ústa a neotáľa s vyjadreniami. Na rozdiel od mnohých našich politikov sa vie ozvať a to poriadne hlasno. Rovnako... Čítať ďalej
17 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik