Kvílenie mimovládok je jasný signál, že ministerstvo rozhodlo SPRÁVNE
21 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Občianske organizácie žiadajú obnovenie dotačnej výzvy na podporu ľudských práv. Organizácia Post Bellum v spolupráci s predstaviteľmi takmer 80 občianskych organizácií preto rozbehla petíciu, ktorú za necelý deň podpísalo vyše 1700 občanov. TASR informoval riaditeľ komunikácie a vzťahov s verejnosťou Post Bellum Juraj Rizman.

"Po tom, čo minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) tento týždeň nečakane zrušil jedinú štátnu dotačnú výzvu na ochranu ľudských práv, hrozí, že SR v tomto roku nepodporí žiadne projekty organizácií občianskej spoločnosti, cirkevných organizácií, škôl a samospráv zamerané na predchádzanie diskriminácii, rasizmu, xenofóbii a antisemitizmu. To podľa signatáriek a signatárov petície predstavuje vážny problém, keďže realizovanie podporených projektov v minulosti v mnohých oblastiach suplovalo nečinnosť štátnych orgánov tak doma, ako aj v zahraničí," uviedol Rizman. Pripomenul, že aktivitami podporenými výzvou sa Slovensko pravidelne pozitívne prezentovalo aj pred medzinárodnými organizáciami ako EÚ, Rada Európy či OSN.

Signatári petície upozorňujú, že s nástupom novej vlády vnímajú odklon od zásadných tém ochrany ľudských práv, slobody a demokracie. Vyzývajú vládu, aby prestala dehonestovať a útočiť na občiansku spoločnosť, čo vedie k ešte väčšej polarizácii rozdelenej spoločnosti.

Odkaz pre mimovládky

"OCHRANA OBETÍ TRESTNÝCH ČINOV JE ZÁKLADNÁ ÚLOHA ŠTÁTU NIE DÚHOVÝCH MIMOVLÁDOK

Ministerstvo spravodlivosti zrušilo výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024.

V minulých rokoch odtiaľ plynuli peniaze viacerým dúhovým alebo progresívnym mimovládkam. Dokopy 769-tisíc eur z dotačného programu plánuje rezort použiť na pomoc obetiam násilia", odkazuje minister Susko spolitizovaným mimovládnym organizáciam.

Svoje povedal aj Ľuboš Blaha

MIMOVLÁDKY PIŠTIA, LEBO UŽ NEMÔŽU VYCICIAVAŤ ŠTÁT - BRAVÓ, BORIS! Minister spravodlivosti Boris Susko zrušil dotačnú výzvu pre slniečkarske mimovládky a tie teraz hystericky vrieskajú - rajská hudba pre moje uši. Boris, ďakujem. Takto poďakoval na sociálnej sieti ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi za jeho krok podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer - SSD).

Susko klepol slniečkam po prstoch: ČAPUTOVCI či RIZMANOVCI si zo štátu urobili ELDORADO! STAČILO!
MIMOVLÁDKY PIŠTIA, LEBO UŽ NEMÔŽU VYCICIAVAŤ ŠTÁT - BRAVÓ, BORIS! Minister spravodlivosti Boris Susko zrušil dotačnú výzvu pre slniečkarske mimovládky a tie teraz hystericky vrieskajú - rajská hudba pre moje uši. Boris, ďakujem. Takto poďakoval na... Čítať ďalej
20 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik