Ilegálni migranti prenikajú do únie novou taktikou
21 | 02 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Ilegálni migranti pokúšajúci sa dostať do Európskej únie cez Bosnu a Hercegovinu sa začali uchyľovať k násilnému prekračovaniu hranice do Chorvátska – na motorových vozidlách v plnej rýchlosti prejdú cez hraničné priechody a unikajú polícii. TASR prevzala stredajšiu správu z chorvátskej tlačovej agentúry HINA.

Tieto informácie potvrdili aj bosnianska polícia a chorvátske ministerstvo vnútra. Vo vyhlásení uviedli, že novú taktiku ilegálnych migrantov zaznamenávajú od začiatku tohto roka. Odvtedy policajti prekazili ilegálne prekročenie hranice približne 1600 migrantom.

Migranti si zaobstarajú dodávku a potom sa pokúšajú vo veľkej rýchlosti prejsť po cestách cez menej rušné hraničné priechody, pričom ignorujú políciu, ktorá sa ich snaží zastaviť.

Niekoľko takýchto prípadov sa stalo na hraničných priechodoch, ktoré sú pri meste Bosanska Gradiška a v Unsko-sanskom kantóne na severozápade Bosny, kde registrujú najväčšiu koncentráciu migrantov prichádzajúcich cez Srbsko a Čiernu Horu.

Pohraničná polícia v Bosne potvrdila, že zatiaľ zatkla viacero osôb, ktorí sa podieľali na týchto prípadoch, a že už podniká ďalšie opatrenia, napríklad spoločné policajné hliadky.

Bosnianska pohraničná polícia má chronický nedostatok príslušníkov a vybavenia a riešenie problému ilegálnej migrácie jej spôsobuje ťažké časy. Tento rok dala Európska únia na potreby tohto úradu 6,4 milióna eur. Úrady v Bosne otvorili aj rokovania s Európskou agentúrou pre pohraničnú a pobrežnú stráž (FRONTEX), aby s ňou dosiahli dohodu o zapojení policajtov z EÚ, vďaka čomu bude zvládnutie ilegálnej migrácie účinnejšie.

Britské ministerstvo obrany hlásilo "anomáliu" na jadrovej ponorke
The Sun: Britské námorníctvo uskutočnilo neúspešné spustenie balistickej rakety Trident II Britské námorníctvo uskutočnilo neúspešné spustenie medzikontinentálnej balistickej rakety Trident II ("Trident-2") z jadrovej ponorky HMS Vanguard, na... Čítať ďalej
21 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik