Čaputová "rýpala" aj na pietnom mieste. Ministri sa však zhodli
21 | 02 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Túžba po slušnom a spravodlivom Slovensku, ktorú dala spoločnosť najavo po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, je aktuálna aj dnes. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v stredu po tom, ako si uctila pamiatku zavraždenej dvojice pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave.

"Nezabúdam na smrť Jána a Martiny, nezabúdam na to, že boli zavraždení pre Jánovu novinársku prácu, práve pre to, lebo hľadal a odhaľoval pravdu a prinášal ju nám, občanom. Už šesť rokov chýbajú svojim rodinám, blízkym a chýbajú nám všetkým. Napriek tomu, že uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom, útoky na občiansku spoločnosť, slová o vláde tvrdej ruky," zhodnotila prezidentka.

"Nenávistná rétorika aj z tých najvyšších miest robí terče z ďalších ľudí, dokonca z celých komunít. Spoločnosť po vražde Jána a Martiny dala jasne vedieť, že túži žiť v spravodlivej a slušnej krajine. Táto túžba je stále rovnako silná a naliehavá aj dnes. A verím, že urobíme všetko pre to, aby sa naplnila," pripomenula Čaputová.

Vražda J. Kuciaka je zneužívaná na politické účely, zhodli sa Susko a Kamenický

Téma vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice je zneužívaná na politické účely. Zhodli sa na tom minister spravodlivosti Boris Susko a šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (obaja Smer-SD). Uviedli to v súvislosti so stredajším šiestym výročím vraždy.

"Každá smrť mladého človeka je tragickou udalosťou a aj toto bolo. Bývalá vláda aj všetky ostatné robili maximum pre vyšetrenie vraždy. Všetci by si mali uctiť ich smrť, ale nerobme z toho veľkú politickú tému," skonštatoval Kamenický. Susko poukázal na to, že právne predpisy na Slovensku sú nastavené tak, aby ochránili všetky osoby na Slovensku vrátane novinárov.

"Je smutné, že to po šiestich rokoch nie je vyšetrené," poznamenal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Dodal, že je to smutná vizitka Úradu špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry.

Šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pripomenul, že vtedajší premiér Peter Pellegrini upokojil spoločnosť po vražde, vrátil renomé Slovenska a podarilo sa páchateľov potrestať a sú vo väzení.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta.

Najpravdepodobnejším motívom bola podľa polície jeho investigatívna žurnalistická práca. V prípade sú právoplatné tri rozsudky. Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Dvojaký kilometer liberálnych médií už naozaj nemá hranice
Dvojaký meter, na aký má súčasná opozícia spolu s mainstreamovými a korporátnymi médiami sa len tak nevidí. Virtuózmi v tejto disciplíne sú u nás predovšetkým Denník N, SME alebo Aktuality. Denník N sa môže spoľahnúť predovšetkým na pani... Čítať ďalej
21 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik