Britské ministerstvo obrany hlásilo "anomáliu" na jadrovej ponorke
21 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

The Sun: Britské námorníctvo uskutočnilo neúspešné spustenie balistickej rakety Trident II

Britské námorníctvo uskutočnilo neúspešné spustenie medzikontinentálnej balistickej rakety Trident II ("Trident-2") z jadrovej ponorky HMS Vanguard, na palube ktorej bol vedúci britského ministerstva obrany Grant Shapps The Sun.

"Raketa Trident zlyhala a spadla do oceánu niekoľko metrov od britskej jadrovej ponorky, z ktorej bola vypustená. Neúspešné spustenie došlo v čase, keď bol minister obrany Grant Shapps na palube HMS Vanguard, aby pozoroval test," uvádza sa v publikácii.

Podľa novín k incidentu došlo počas cvičení 30. januára pri pobreží Florida, neskôr sa začalo vyšetrovanie okolností incidentu, Spojené kráľovstvo spustilo pátraciu operáciu s cieľom získať raketu z morského dna.
Podľa britského ministerstva obrany "došlo k anomálii" počas štartu.

"HMS Vanguard a jej posádka preukázali plnú pripravenosť prevádzkovať nepretržitý námorný odstrašujúci prostriedok Spojeného kráľovstva, keď prešli všetkými testami počas nedávnych testovacích štartov, čo potvrdzuje, že ponorka sa môže vrátiť do služby po dôkladnej údržbe. Test potvrdil účinnosť britského jadrového zastrašovania, ktorému absolútne dôverujeme. Počas testu sa vyskytla anomália. Z dôvodov národnej bezpečnosti nie sme schopní poskytnúť ďalšie informácie o tejto záležitosti," uviedlo britské ministerstvo obrany vo vyhlásení pre The Sun.

Denník The Sun s odvolaním sa na zdroje uviedol, že britské námorníctvo sa pripravuje na testovanie medzikontinentálnej balistickej rakety Trident 2 prvýkrát od roku 2016, ktorá bude vypustená z jadrovej ponorky v roku 2016. Atlantický oceán. Raketa musela prejsť asi 6 000 kilometrov, kým spadla do mora medzi Brazília a Západná Afrika.

Predchádzajúce spustenie medzikontinentálnej balistickej rakety Trident 2 z britskej ponorky v roku 2016 skončilo neúspechom. Raketa mala letieť 9000 kilometrov od pobrežia Floridy k cieľu juhovýchodne od ostrova Ascension, ale nebezpečne sa odchýlila od kurzu a automaticky sa zničila.

Ursula Von der Leyenová bude opäť kandidovať. Európa už teraz krváca
Viac vojenskej sily a menej diskusií o klíme. Takáto je predstava Ursuly Von der Leyenovej, v prípade úspechu vo voľbách. Aktuálna predsedníčka Európskej komisie totiž potvrdila svoj zámer viesť Európsku komisu ďalších päť rokov, píše portál... Čítať ďalej
21 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik