Ursula Von der Leyenová bude opäť kandidovať. Európa už teraz krváca
21 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Viac vojenskej sily a menej diskusií o klíme. Takáto je predstava Ursuly Von der Leyenovej, v prípade úspechu vo voľbách. Aktuálna predsedníčka Európskej komisie totiž potvrdila svoj zámer viesť Európsku komisu ďalších päť rokov, píše portál Politico.

Hľa, premena Ursuly von der Leyenovej zo zelenej holubice na vojenského jastraba.

Keď predsedníčka Európskej komisie von der Leyenová v pondelok oznámila svoju kandidatúru na ďalšie funkčné obdobie, bola jednoznačná: jej ambíciou je teraz urobiť Európu "konkurencieschopnejšou" – univerzálne slovo, ktoré v roku 2024 znamená väčšiu vojenskú silu, viac nákupov Europe First a klimatické pravidlá, ktoré sú priaznivejšie pre priemysel.

Podľa bývalého nemeckého ministra obrany toto posolstvo odráža súčasnú geopolitickú klímu. Európa zápasí s ruským vojnovým ťažením, ktoré vstupuje do tretieho roka práve v čase, keď americká podpora Ukrajiny stagnuje a Donald Trump sa blíži k ďalšiemu potenciálnemu funkčnému obdobiu v Bielom dome a hrozí, že opustí spojencov NATO.

Kontinent je tiež zaplavený hnevom nad svojou klimatickou politikou, pričom konvoje traktorov upchávajú hlavné mestá na protest proti blížiacim sa pravidlám, ktoré majú EÚ dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050.

Odpoveď von der Leyenovej je dvojaká

Na vojenskom fronte chce, aby bol vymenovaný nový komisár EÚ pre obranu a aby krajiny spojili svoje sily pri výdavkoch na obranu. A pokiaľ ide o klímu, ponúka regulačné ústupky a sľubuje, že sa opýta podnikov: "Čo potrebujete?"

Z politického hľadiska je to nevyhnutný pivot pre 65-ročnú Nemku, ktorá si bude musieť zabezpečiť podporu vlastnej stredopravicovej Európskej ľudovej strany a budúceho Európskeho parlamentu, o ktorom sa predpokladá, že urobí ostrý obrat doprava. Zároveň bude musieť kráčať po tenkej čiare, aby bránila svoje vlastné dedičstvo. Von der Leyenová prisľúbila, že "zachová smer cesty pre veľké témy" – ako je zelená dohoda a transformácia Európy pre digitálny vek –, ktoré presadzovala vo svojom prvom funkčnom období.

Je favoritkou

Tým, že von der Leyenová oficiálne “hodila svoju kandidatúru do ringu”, sa okamžite stala favoritkou. EPP je totiž všeobecne považovaná za stranu, ktorá v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu získa najväčší podiel kresiel.

Prekážkou bude Orbán

Jediným premiérom, ktorý by sa mohol postaviť proti kandidatúre von der Leyenovej, je maďarský premiér Viktor Orbán. Orbán je pod intenzívnym dohľadom Komisie za to, že jeho krajina sa dostala do demokratického úpadku.

Von der Leyenovej exekutíva zmrazila miliardy z kohéznych fondov a fondov na obnovu, ktoré boli Maďarsku pridelené pre nedostatky v oblasti právneho štátu. EK tiež začala viacero konaní o porušení právnych predpisov s cieľom zosúladiť túto nepoddajnú krajinu s právom EÚ. Posledný prípad, ktorý sa týka kontroverzného “Zákona o suverenite”, sa začal začiatkom tohto mesiaca.

Orbán v rámci odvety zintenzívnil svoje útoky proti von der Leyenovej a jej tímu. V decembri bola Orbánova vláda ostro kritizovaná za to, že tvár von der Leyenovej umiestnila na billboardy, ktoré sa šírili v rámci národných konzultácií proti EÚ.

Na sociálnych sieťach o sebe hovorí, že je “srdcom Európanka”.

Von der Leyenová sa narodila v roku 1958, je dcérou jedného z prvých európskych úradníkov. Do svojich 13 rokov žila v Bruseli, odkiaľ sa presťahovala do Dolného Saska. Vyštudovala medicínu a v roku 1990 vstúpila do CDU. Von der Leyenová pôsobila ako ministerka v každom kabinete bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Jej posledným portfóliom bola obrana, čo bola úloha, pri ktorej sa zaplietla do škandálu okolo neregulárneho uzatvárania zmlúv s poradcami.

Už aj v USA píšu o nepodarených sankciách na ropu: RUSKO NA TOM NIKDY NEBOLO LEPŠIE!
Rusku sa úspešne darí obchádzať západné sankcie a podľa analytikov má aktuálne v štátnej kase viac peňazí ako pred začiatkom vojny na Ukrajine. Napríklad na prepravu ropy využíva Rusko „tieňovú flotilu“ s 1 800 loďami. Ropa z týchto lodí sa ťažko... Čítať ďalej
20 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik