Opoziční poslanci sa pre novelu Trestného zákona obrátili na ÚS
20 | 02 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Skupina opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR z SaS, KDH a hnutia Slovensko doručila v utorok na Ústavný súd (ÚS) SR podanie v súvislosti so schválenou novelou Trestného zákona. Na tlačovej konferencii o tom informovala poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Poslanci namietajú nesúlad novely s Ústavou SR. V právnej úprave vidia procesné pochybenia aj obsahové nezrovnalosti.

Podanie podpísalo 36 opozičných poslancov. Podľa Kolíkovej ich návrh obsahuje hlbšiu analýzu procesu prerokovania v parlamente. Poslanci v podaní argumentujú, že pri novele neboli splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie. Tvrdia tiež, že pri rokovaní v NR SR došlo k množstvu chýb. Spôsob, akým sa novela prerokovala v parlamente, považujú za hrubý spôsob narúšania parlamentnej demokracie. "Popri podaní, ktoré dala prezidentka, v tomto podaní je veľmi dôsledne zanalyzované to, čo sa dialo v parlamente. Sú to poslanci, ktorí to vedia posúdiť, je tu hlbšia argumentácia procesného pochybenia," uviedla Kolíková.

Poslanci namietajú aj obsah schválenej novej legislatívy. "V prvom rade namietame, že tento trestný zákon znamená faktickú amnestiu. Parlament si tu osobuje niečo, čo mu neprináleží. V rámci deľby moci nemá parlament právo udeľovať amnestiu," povedala Kolíková s tým, že amnestia by bola udelená v stovkách vecí, ktoré nie sú nijako vyhodnotené s dosahom na práva obetí. Neexistuje podľa nej dôvod, ktorý by vysvetľoval potrebu takejto radikálnej právnej úpravy. Označila ho za výsmech dôvery v právny štát.

Namietajú tiež zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Právna úprava je podľa poslancov hrozbou hospodárskych škôd pre Slovensko. Poslankyňa priblížila, že v stredu (21. 2.) by malo zasadať plénum ÚS. Obe podania, vrátane toho, ktoré podala prezidentka Zuzana Čaputová, by podľa Kolíkovej mohli na ÚS spojiť a už na tomto zasadnutí prijať na ďalšie konanie.

Na ÚS sa pre novelu Trestného zákona už obrátila aj prezidentka. Je presvedčená, že kombinácia zásadného zníženia trestných sadzieb, zvýšenia hraníc škody, zmien v ukladaní podmienečných trestov odňatia slobody a zmien v oblasti premlčania je rezignovaním štátu na ochranu bezpečnosti svojich občanov, ochranu ich základných práv a slobôd, ako aj na pozitívny záväzok štátu efektívne vymáhať spravodlivosť a znamená silný odklon od ochrany princípov právneho štátu.

Mažgút ostro opozícii: HRÁTE TU FALOŠNÉ CYNICKÉ DIVADLO S EMÓCIAMI! (VIDEO)
BOJ PROTI NÁSILIU NA ŽENÁCH NESMIE BYŤ O PREMLČACÍCH LEHOTÁCH, ALE O ČO NAJÚČINNEJŠEJ POMOCI BEZPROSTREDNE PO ČINE! Ženám nepomáha dlhšia premlčacia lehota pri násilí na nich, ale účinná pomoc bezprostredne po takýchto traumatizujúcich činoch... Čítať ďalej
20 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik