ĎALŠIE FIASKO primátora VALLA: SFUŠOVANÁ robota, hovorí expert
21 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Skoro nikto to nevyužíva, súkromník na tom zarába! Parkovacia politika hlavného mesta vytláča autá čoraz viac mimo centra. Riešením pre šoférov sú takzvané P+R (záchytné) parkoviská. Ako však poukázal portál regiony.sk s odvolaním sa na Hospodárske noviny, mnohé sú slabo využité, ba dokonca zívajú prázdnotou.

Aktuálne v Bratislave nájdeme sedem záchytných parkovísk, ktoré prevádzkuje hlavné mesto. Ráno tam auto zaparkujete a do práce sa odveziete MHD. Vyhnete sa kolónam, ušetríte čas a nemáte problém nájsť voľné parkovacie miesto v centre.

Nie všade sa to však stretlo s úspechom. Najzreteľnejšie to vidieť na parkovisku v Rači na Komisárkach, kde aj po jeden a pol roku je jeho obsadenosť zhruba len na 20 až 30 percentách. Čo je za tým, že Komisárky zívajú prázdnotou?

Sfušované parkovisko, za ktoré mesto platí súkromníkovi

Dôvodov je podľa odborníkov hneď niekoľko. Analytik dopravy Jozef Drahovský pre HN poukázal na zlú dostupnosť do centra. Jednak zastávka električiek je vzdialená asi päť minút chôdze, čo môže niekoho odradiť, navyše, električkou to do centra trvá ďalších 28 minút.

Primátor je Bratislavčan, ktorý nenávidí Bratislavčanov, myslí si Ján Mažgút (VIDEO)
Ján Mažgút nepopiera, že politik pôsobiaci v Národnej rade môže vykonávať svoju činnosť plnohodnotne aj pri vykonávaní funkcie na lokálnej úrovni. Vie, že v takom prípade môže dobre prenášať požiadavky regiónu, v ktorom pôsobí, až k najvyšším... Čítať ďalej
30 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Odborník na MHD Martin Fundárek pri kritike zvolil ostrejší slovník a upozorňuje na to, že na parkovisko sa zo smeru z Pezinka dostanete len výraznou okľukou. „Parkovisko na Komisárkach bolo sfušované a tam vidím aj dôvod jeho slabej obsadenosti. Ak by tam bola cesta rozšírená o odbočovací pruh, mohlo by byť využívané viac,“ podotkol odborník.

Ako poukazujú HN, Komisárky vynikajú nielen tým, že sú takmer prázdne. Zároveň ide o jediné z mestských parkovísk, za ktoré magistrát platí súkromníkovi. Vlani firme Obchodná Development s nemecko-rakúsko-slovenským pozadím vyplatili 134-tisíc eur.

Pribudne aj parkovací dom

Slabo využité sú však aj ďalšie mestské parkoviská. Pri Cintoríne Vrakuňa býva obsadená iba tretina až polovica miest, podobne je na tom plocha na juhu Petržalky, na Jasovskej. Podľa Fundáreka by sa takéto parkoviská mali zriaďovať najmä v blízkosti električky.

Mesto plánuje plánuje v tomto roku otvoriť ďalšie P+R parkoviská. A to pod Prístavným mostom, v lokalite Lanfranconi Sever, ZOO a Zlaté piesky. Ďalšie miesta majú vzniknúť aj na Mlynských nivách a parkovací dom v Janíkovom dvore.

Prokurátorka podala protesty proti Vallovmu magistrátu! Vallo si z toho ťažkú hlavu nerobí
Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava podala protesty proti prevádzkovým poriadkom týkajúcich sa zón regulovaného parkovania v rámci systému Bratislavského parkovacieho asistenta (PAAS). Upozorňuje, že sú vydané v rozpore s viacerými... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik