Vláda má na stole konkrétne problémy, ktoré treba riešiť. Momentálne je to nelegálna migrácia (VIDEO)
19 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Matúš Šutaj Eštok považuje za nie príliš normálne, keď počas vládnutia Matoviča fungoval na Úrade špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic. Na scéne sa darilo prominentným kajúcnikom, ktorí ukradli stovky miliónov eur. Odmenou za spoluprácu, ktorú si od nich vynútili vyhrážkami, politickými procesmi i mučením bola sloboda. Nie je totiž normálne, aby zlodej, ktorí ukradli stovky miliónov eur, ako učinil napr. Imrecze či Suchoba majú nohy v teple a milióny na konte. KDH si však myslia, že to je v súlade „s kostolným poriadkom.“

„Ja by som bol rád, aj v kontexte toho, že sme vo verejno-právnom rozhlase, že máte poslucháčov akých máte, aby sme sa radšej bavili o tom, že bol tento týždeň schválený rodičovský dôchodok, že ho vládna koalícia schválila v rekordne krátkom čase, nie o nejakej novele, ktorej budúcnosť stále nie je istá...“, povedal Matúš Šutaj Eštok na adresu tak opozične, ako i médiami zbytočne pretriasaných tém. Na tému Čurillovcov však dodal, že nie je treba sa nimi zaoberať, pretože sa s nimi už vysporiadal Krajský súd.

Koalícia a vláda nemieni dokola pretriasať iba Novelu Trestného zákona.

Stále vyťahovaná Novela zákona momentálne nie je taká dôležitá ako práca pre ľudí vo forme vyplatenia trinásteho dôchodku, úpravy cien energií v pozitívnom slova zmysle i o zastavení vlny migrácie na Slovensko.

„Náš postoj k nelegálnej migrácii je taký, že Slovensko budeme chrániť hranice, že nechceme, aby nelegálna migrácia, ktorá kvári celú Európu prekvitala, čo sme aj urobili...“ vypichol minister vnútra. Po svojom nástupe dal jasne najavo, že to bude v jeho rezorte jedným z hlavných bodov, na ktorý sa bude zameriavať. Bohužiaľ, ako sa vyjadril minister vnútra, v Európskej únii sa schyľuje k paktu voči ktorému má koalícia zásadné výhrady, pretože sa nenechá prinútiť k tomu, aby sme ako štát boli povinní, aby tu boli stovky migrantov. Tí by tu automaticky, podľa smerníc EÚ by sme ich tu museli následne doslova nasilu držať. Pre Matúša Šutaja Eštoka, i pre koalíciu je to principiálna vec.

„Mňa mrzí, že v tomto prípade nefunguje právo veta, mrzí ma aj vyjadrenie pána Korčoka, ktorý by sa tohto práva veta vzdal i pri ďalších rozhodovania EÚ, čo je na zváženie... Ale v tomto prípade budeme jasne garantovať ľuďom na Slovensku, že ich ochránime a ochránime aj ich pocit bezpečia aj všetkého, čo s tým súvisí...“ zdôraznil Matúš Šutaj Eštok. „Nepripustíme, aby sa na Slovensko naviezli ročne stovky migrantov.“

Minister vnútra povedal, že je pre nás finančne výhodnejšie zaplatiť istý poplatok, ako podporovať migrantov, ktorý vyvolávajú v našej krajine iba strach a berú občanom pocit bezpečia, ktorý sa nedá ničím zaplatiť.

V tomto ohľade minister vnútra spomenul tri alternatívy pre Slovensko.

„Jedna z nich je možnosť, aby sa sem pustilo okolo tristo migrantov ročne, s čím my, na rozdiel od PS nesúhlasíme, je tu možnosť finančných kompenzácií, prípadne je tu možnosť nejakej pomoci pri riešení pomoci, čo by však bolo dosť náročné. No budeme hľadať aj túto cestu,“ pripusti minister vnútra. Vyriešenie otázky s migrantmi považuje za principiálnu záležitosť a radikálny postoj k bezpečnosti slovenských občanov nemieni zmeniť, i keď EÚ nemusí a určite ani nebude s takýmto postojom súhlasiť. EÚ v tejto situácii zlyhala a povolenie migrácie považuje Šutaj Eštok za racionálne riešenie.

Tvrdý odkaz ministra Eštoka poslancovi Sulíkovi
Hraničná a cudzinecká polícia každého zachyteného migranta zadržiava do príslušného zariadenia, kde je jeho totožnosť riadne preverená. Deklaroval to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v reakcii na výzvu strany SaS na zastavenie vydávania... Čítať ďalej
02 | 01 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik