Viktor Orbán by mohol podporiť členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii
19 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Maďarský parlament by mohol už koncom mesiaca schváliť žiadosť Švédska o vstup do NATO. Podľa agentúry Reuters to dnes prehlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko je poslednou krajinou, ktorá dosiaľ švédsku žiadosť o členstvo v NATO neratifikovala, uvádza portál ceskenoviny.cz.

„Dobrou správou je, že náš spor so Švédskom bude už čoskoro vyriešený,“ uviedol maďarský premiér. „Smerujeme k tomu, že na začiatku jarného zasadacieho obdobia parlamentu budeme môcť vstup Švédska do NATO ratifikovať,“ dodal.

Podľa agentúry Reuters by sa maďarský parlament mal zísť 26. februára. Orbán povedal, že spoločne so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom podnikli kroky k obnoveniu dôvery medzi oboma krajinami. Aké kroky to boli, však neupresnil.

Švédsko podalo žiadosť o vstup do aliancie spoločne s ďalším škandinávskym štátom – Fínskom v máji 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Fínsko sa stalo členom NATO na začiatku minulého apríla. Švédsky vstup do NATO vyžaduje súhlas všetkých 31 členských štátov. Dlho bolo za najväčšiu prekážku v procese pokladané Turecko, to ale pripojenie Švédska k NATO kvitovalo minulý mesiac.

Maďarský premiér Orbán, ktorý na rozdiel od iných predstaviteľov zemí aliancie udržuje dobré vzťahy s Ruskom, tvrdí, že vstup Švédska do NATO podporuje. I tak príslušný zákon je v maďarskom parlamente už od polovice roku 2022. poslanci s ratifikáciou otáľajú podľa všetkého aj kvôli kritike od niektorých švédskych politikov na adresu Budapešti, týkajúcej sa „zhoršovania stavu demokracie v Maďarsku“.

Orbán spomenul i neslýchaný škandál, kvôli ktorému musela odstúpiť maďarská prezidentka.

Orbán vo svojom prejave rovnako reagoval na škandál okolo sexuálneho zneužívanie, kvôli ktorému pred týždňom oznámila svoju rezignáciu prezidentka Katalína Nováková. Tá vlani v apríli omilostila zástupcu riaditeľa detského domova, ktorý nadriadenému pomáhal kryť jeho zneužívanie desiatich maloletých chlapcov.

Maďarský premiér dnes označil rezignáciu Novákovej, ktorá je jeho spojenec a členkou strany Fidesz, za „nočnú moru“. Zároveň ale podotkol, že sa zachovala správne, a sľúbil zmenu príslušných zákonov. Podľa Orbána nie je v prípadoch zneužívania detí priestor pre zhovievavosť.

Orbán a jeho strana Fidesz čelí najväčšej kríze za štrnásť rokov, čo je pri moci, uvádza agentúra Reuters. V piatok v Budapešti demonštrovali kvôli kontroverznej prezidentskej milosti desiatky tisíc ľudí.

Mier má podľa Orbána meno: Donald Trump
Donald Trump je jediným vodcom v Spojených štátoch alebo Európe, ktorý je „dostatočne silný“ na to, aby ukončil vojnu na Ukrajine, uviedol Viktor Orbán v čase, keď sa blíži druhé výročie ruskej invázie. „Mier má meno, meno Donalda Trumpa,“ povedal... Čítať ďalej
03 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Maďarský premiér, ktorého vláda čelí výčitkám Európskej únie kvôli svojej migračnej politike a obmedzovaniu slobody médií či práv komunity LGBT+, vo svojom prejave tiež prehlásil, že tento rok by mohol v Európe i inde priniesť zmeny. „Naozaj by sme si priali, aby sa Donald Trump vrátil ako prezident USA a nastolil mier tu, vo východnej polovici Európy,“ povedal Orbán.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik