Špekulácie štátov EÚ (VIDEO)
22 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Európski vodcovia hovoria o vytvorení bezpečnostnej alternatívy v rámci NATO, ktorá by fungovala ako dôveryhodné rozšírenie aliancie pre prípad, že sa americkým prezidentom stane Donald Trump. Informuje o tom The Washington Post, podľa ktorého k tomuto kroku lídri európskych krajín pristúpili potom, čo Trump prehlásil, že by v prípade ruského útoku USA neprišli na pomoc tým krajinám Severoatlantického paktu, ktoré nevydávajú na obranu dve percentá hrubého domáceho produktu.

Rozhovory, ktoré momentálne prebiehajú v najväčšej diskrétnosti však podľa WP komplikujú známe spory. Francúzsko a Nemecko sa totiž nemôžu dohodnúť na tom, kto by platil túto alternatívu, ktorá by mala byť vytvorená v súlade s bezpečnostnými zárukami USA. Štáty východnej Európy zasa neveria, že štáty západnej Európy sú dostatočne odhodlané čeliť „ruským hrozbám“, o ktorých radi hovoria politológovia. A aby toho nebolo málo, európski predstavitelia si nie sú istí ani hypoteticky vybudovaním nukleárneho štítu nad Európou, ktorý by sa podľa WP nemusel vyrovnať ruskému arzenálu v prípade jadrovej vojny.

Iní predstavitelia, ktorých WP nemenuje, majú na tento plán nahliadať trocha inak. Podľa nich by alternatíva k NATO v prípade Trumpovho znovuzvolenia mohla poškodiť budúce krehké vzťahy s USA. Namiesto vyvarovania sa problémov vnútri NATO by sa týmto plánom nezhody skôr znásobili.

Niektorí európski členovia Severoatlantického paktu sa snažia ísť na vec inak. Ešte pred novembrovými americkými prezidentskými voľbami sa snažia o zaistenie záväzkov USA voči Európe. Ako ale pre Washington Post uviedli vysoko postavení americkí predstavitelia, ktorí si priali zostať v anonymite, súčasná vláda Joea Bidena toho zasa toľko urobiť nemôže. Diskutovať sa má napríklad o dlhodobej vojenskej pomoci Ukrajiny, ktorá by podľa Washington Post mohla Trumpove pôsobenie v Bielom dome politicky skomplikovať, keby ju chcel zrušiť.

Ani Biden nevyzerá byť bezchybnou voľbou

Hannah Neumannová, nemecká poslankyňa Európskeho parlamentu prehlásila, že niet pochybností o tom, že mníchovské publikum dáva prednosť Bidenovi. Väčšina Nemcov ale podľa nej chápe, že v Spojených štátok panujú náladové zmeny, že najväčším problémom USA nie je Donald Trump. Tieto nálady podľa nej aj v pripade Bidenovho znovuzvolenia v USA pretrvajú. Svoje slová ale nekonkretizovala.

„Všetkým je to jasné. Či už Trump, či Biden, krajiny Európskej únie sa musia spojiť a posilniť svoju bezpečnosť,“ vyhlásila pre Washington Post Neumannová. „Je to naša domáca úloha,“ vyjadrila sa. 

Rozhovory o možnej alternatíve vytvorenej v rámci NATO prišli potom, čo Donald Trump počas svojej prezidentskej kampane v meste Conway v Južnej Karolíne prehlásil, že pokiaľ krajiny NATO nebudú dávať dve percentá HDP na obranu a napadne ich Rusko, USA im jednoducho na pomoc neprídu.

Trump nemieni podporovať štáty EÚ, ak sa dostanú do vojenského konfliktu. USA by podľa neho mali z NATO odísť

Sedemdesiatsedemročný Trump pred svojimi priaznivcami spomenul na stretnutí s prezidentom istej „veľkej krajiny“, ktorý sa ho opýtal: „Keď nebudeme platiť a napadne nás Rusko, budete nás chrániť?“ Na to podľa svojich slov povedal Trump: „Nie, neochránil by som vás. V skutočnosti by som ich povzbudzoval, nech si robia, čo chcú,“ povedal počas potlesku svojich prívržencov s tým, že štáty musia platiť svoje účty za ochranu.

Slová TRUMPA vyvolali obrovský rozruch! USA už nebudú podporovať TIETO krajiny NATO
Pokiaľ krajiny NATO nebudú dávať dosť peňazí na obranu a napadne ich Rusko, USA pod vedením Donalda Trumpa im neprídu na pomoc. Trump, ktorý sa zaujíma o republikánsku nomináciu na post prezidenta sa tak vyjadril v sobotu behom predvolenej kampane... Čítať ďalej
11 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Americká spravodajská televízia CNN označila Trumpove slová za ohromujúce priznanie. Fakticky by totiž nedodržal základné ustanovenia NATO o kolektívnej obrane. Toto ustanovenie je tiež označené ako „Článok päť“.  Biely dom v reakcii na slová Donalda Trumpa reagoval, že sú odporné a šialené. Trump už počas svojho pôsobenia v Bielom dome otvorene deklaroval myšlienku, že by mali USA z NATO odísť.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik