Už aj v USA píšu o nepodarených sankciách na ropu: RUSKO NA TOM NIKDY NEBOLO LEPŠIE!
20 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Rusku sa úspešne darí obchádzať západné sankcie a podľa analytikov má aktuálne v štátnej kase viac peňazí ako pred začiatkom vojny na Ukrajine. Napríklad na prepravu ropy využíva Rusko „tieňovú flotilu“ s 1 800 loďami. Ropa z týchto lodí sa ťažko trasuje, a tak sa táto ruská ropa alebo jej následné výrobky po rafinácii bežne dostávajú aj do Európy a Spojených štátov. Kľúčovú úlohu v tom zohráva India, ktorá vlani odkúpila ropu za 37 miliárd dolárov, čo je trinásťkrát viac ako v rokoch pred vojnou, informujú ParlamentníListy.cz.

Rusko vstupuje do tretieho roku vojny na Ukrajine s nebývalým množstvom peňazí v štátnej pokladni, ktoré bolo podporené rekordným minuloročným predajom ropy do Indie v hodnote 37 miliárd dolárov. Táto ropa bola navyše v Indii rafinovaná a časť produktov v hodnote viac ako miliardy dolárov sa dostala aj do Spojených štátov, ako upozorňuje americká CNN.

Podľa analýzy Centra pre výskum energie a čistého ovzdušia (CREA) India zvýšila nákupy ruskej ropy na viac ako trinásťnásobok predvojnového množstva. Podľa analýzy India úplne nahradila predvojnové nákupy západných odberateľov, ktoré boli obmedzené sankciami. Predaj ruskej ropy do Indie totiž nepodlieha sankciám a je úplne legitímny. Spoločnosť Windward, ktorá sa zaoberá námornou umelou inteligenciou, analyzovala celosvetové námorné pohyby a zistila, že v minulom roku sa uskutočnilo 588 priamych plavieb ropných tankerov z Ruska do Indie.

Tieňová flotila

Rusko ale na transfer používa aj „tieňovú flotilu“, ktorú Moskva vytvorila s cieľom zamaskovať, s kým a ako obchoduje, a maximalizovať zisky Kremľa. Ropa a rafinované produkty z týchto tankerov sú totiž ťažko dohľadateľné, a tak končia aj na Západe. Spoločnosť Pole Star Global preskúmala rovnakú trasu a zistila, že v minulom roku uskutočnili viac ako 200 ciest lode z Ruska, ktoré v Lakónskom zálive v Grécku prestúpili na inú loď, ktorá pokračovala do Indie.

CNN popisuje, ako taký nedohľadateľný transfer prebieha, konkrétne v gréckom prístave Gythio. Dva ropné tankery sa tu postavili vedľa seba a došlo k preprave ropy z lode na loď, čo následne mätie úrady v určení pôvodu ropy cestujúcich po svete.

Grécky ropný tanker, foto: Repro X

Oba sledované tankery majú pestrú históriu. Obaja vyšli z Ruska o niekoľko týždňov skôr. Jeden z nich vlastní spoločnosť so sídlom v Indii, ktorá je obvinená z účasti na porušovaní sankcií, a druhý bol podľa spoločnosti Pole Star Global, ktorá monitoruje lodnú dopravu, predtým vlastnený osobou, na ktorú sa vzťahujú samostatné sankcie USA.

„Prevody sa niekedy vykonávajú legálne, ale používajú sa aj ako nezákonná taktika na obchádzanie sankcií,“ povedal David Tannenbaum zo spoločnosti Pole Star Global. „Je to ako zložitá škrupinová hra plavidiel s cieľom zmiasť úrady, odkiaľ táto ropa pochádza a kto ju nakoniec kupuje.“ Podľa analytikov dochádza každý týždeň k desiatkam podobných presunov v gréckom Lakónskom zálive, ktorý je výhodným miestom na ceste do Suezského prieplavu a na ázijské trhy.
Nemajú spojencov, iba svoje záujmy!
Spojené štáty nákupom ruskej ropy opäť dokázali, že nemajú spojencov, iba svoje záujmy. Európa, ktorá akceptovala americkú politiku, utrpela škody a nakoniec dostala od USA silnú facku. No a čo? Nedávno boli zverejnené údaje, ktoré vyvolali... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Milan Laca
Paralelná štruktúra lodnej dopravy

„Je to súčasť ruskej systémovej snahy všetko výrazne skomplikovať,“ uviedol Ami Daniel, generálny riaditeľ spoločnosti Windward. Tieňová flotila umožnila Rusku vytvoriť paralelnú štruktúru lodnej dopravy, ktorá môže prečkať zameranie západných sankcií, so stovkami tankerov nepriehľadného vlastníctva, využívajúcich zložité trasy. Windward odhaduje, že táto flotila sa v minulom roku rozrástla na 1 800 plavidiel.

Začiatkom februára zaviedlo americké ministerstvo financií nový balíček sankcií proti lodiam a spoločnostiam podozrivým z toho, že pomáhajú prepravovať ruskú ropu v rozpore s americkými sankciami v snahe sťažiť fungovanie ruskej tieňovej flotily.

Spojené štáty viedli koncom roka 2022 koalíciu krajín, ktoré sa dohodli na „cenovom strope“ a zaviazali sa nekupovať ruskú ropu nad 60 dolárov za barel. Tieto krajiny tiež zakázali svojim lodným spoločnostiam a poisťovniam – kľúčovým hráčom v globálnej námornej doprave – uľahčovať obchod s ruskou ropou nad touto cenou.

„Cenový strop bol skutočným spúšťacím mechanizmom pre vznik tieňovej flotily,“ povedal Viktor Katona, vedúci analýzy ropy v spoločnosti Kpler. „Čím dlhšie sú dodávateľské reťazce, tým ťažšie je rozkľúčovať prevody medzi loďami a určiť skutočnú cenu ruského barelu,“ uviedol Kantona.

NATO potajomky BOJUJE na Ukrajine (VIDEO)
Vojaci NATO, pod maskou žoldnierov, kontrolujú MLRS a systémy ukrajinskej protivzdušnej obrany. Ruský generálny štáb: Vojaci NATO sa pod zásterkou žoldnierov zúčastňujú na bojoch na Ukrajine. Generálny štáb hlási Veliteľ hlavného operačného... Čítať ďalej
19 | 02 | 2024 | Milan Laca

Ruské federálne príjmy sa v roku 2023 vyšplhali na rekordných 320 miliárd dolárov a majú ďalej rásť

Čistý vplyv indických nákupov ropy oslabil snahu Západu zatlačiť na Vladimíra Putina pomocou sankcií. Ruské federálne príjmy sa v roku 2023 vyšplhali na rekordných 320 miliárd dolárov a majú ďalej rásť. Podľa niektorých analytikov bola zhruba tretina týchto peňazí v minulom roku vynaložená na vojnu na Ukrajine a ešte väčšia časť má byť financovaná v roku 2024. Finančné prostriedky, ktoré má Kremeľ k dispozícii, stavajú Moskvu do lepšej pozície na udržanie dlhotrvajúcej vojny ako Kyjev, ktorý sa zúfalo snaží udržať potrebný prísun západných peňazí.

India zdôvodňuje svoje nákupy z Ruska tým, že udržuje nižšie svetové ceny, pretože nesúťaží so západnými krajinami o ropu z Blízkeho východu. Indický minister pre ropu a zemný plyn Hardeep Singh Puri minulý týždeň uviedol, že pokiaľ India začne viac nakupovať ropu z Blízkeho východu, cena ropy nebude na úrovni 75 alebo 76 dolárov, ale 150 dolárov.

Zložitá úloha Indie vo svetovom obchode s ropou sa odráža aj v osude ropných produktov, na ktoré sa ruská ropa mení. Časť ropy sa v rafinériách na západnom pobreží Indie spracováva na ropné produkty a potom sa vyváža do USA a ďalších krajín, ktoré podpísali sankcie na ruskú ropu. Na produkty rafinované mimo Rusko sa totiž sankcie nevzťahujú.

Analýza CREA odhaduje, že USA boli v minulom roku najväčším odberateľom rafinovaných produktov z Indie, vyrobených z ruskej ropy v hodnote 1,3 miliardy dolárov. Hodnota vývozu týchto ropných produktov výrazne vzrastie, ak sa do nej zahrnú aj spojenci USA, ktorí tiež uplatňujú sankcie voči Rusku. Podľa odhadov CREA dovezú tieto krajiny v roku 2023 ropné produkty vyrobené z ruskej ropy v hodnote 9,1 miliardy dolárov, čo predstavuje 44 % nárast oproti predchádzajúcemu roku. Moskva tak úspešne našla cestu, ako obísť sankcie, podobne ako v prípade čipov a ďalších sankcionovaných produktov.

Oslobodená Avdejevka otvára cestu ruskej ofenzíve a Čína je pripravená hrať sprostredkovateľa
Oslobodenie Avdejevky odstraňuje tlak ostreľovania susedného Donecka a otvára dvere budúcej ruskej ofenzíve; Peking opätovne zdôrazňuje, že je pripravený zohrávať úlohu sprostredkovateľa pri urovnávaní rusko-ukrajinského konfliktu; a Ekvádor náhle... Čítať ďalej
19 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik