Oslobodená Avdejevka otvára cestu ruskej ofenzíve a Čína je pripravená hrať sprostredkovateľa
19 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Oslobodenie Avdejevky odstraňuje tlak ostreľovania susedného Donecka a otvára dvere budúcej ruskej ofenzíve; Peking opätovne zdôrazňuje, že je pripravený zohrávať úlohu sprostredkovateľa pri urovnávaní rusko-ukrajinského konfliktu; a Ekvádor náhle zmení plán na presun sovietskeho vojenského vybavenia do USA pre ozbrojené sily Ukrajiny. Tieto príbehy sa dostali na vrchol pondelkových titulkov novín po celom Rusku.

Izvestia: Oslobodenie Avdejevky otvára cestu pre budúcu ruskú ofenzívu, oslobodzuje Doneck

Bitka o Avdejevku skončila katastrofálnou stratou ukrajinských ozbrojených síl. Od roku 2014 posilňovali strategické donecké predmestie ako masívnu obrannú baštu. Tvárou v tvár rýchlemu postupu ruských jednotiek však ukrajinské ozbrojené sily neboli schopné zorganizovať usporiadaný ústup a skončili chaotickým opustením mesta. Experti, s ktorými sa Izvestia rozprávala, sa domnievajú, že oslobodenie Avdejevky oslobodí Doneck od najintenzívnejšieho ukrajinského ostreľovania mesta, ktoré pochádzalo z predmestia, a zároveň položí základy pre budúcu ruskú ofenzívu.

Ráno 17. februára ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov informovali prezidenta Vladimíra Putina o oslobodení Avdejevky. Nasledujúci deň ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jednotky z Centra bojových skupín úplne oslobodili mesto Avdejevka v Doneckej ľudovej republike (DĽR). Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj zároveň uviedol, že rozhodnutie stiahnuť kyjevské sily bolo správne a logické, a zároveň kritizoval západné krajiny za to, že neponúkajú primeranú podporu.

Vojenský analytik Jurij Lyamin označil oslobodenie Avdejevky za vážnu porážku ukrajinských síl. Uviedol, že boli nútení urýchlene ustúpiť a zanechať za sebou cennú muníciu, vozidlá a vybavenie. "Hrozilo úplné obkľúčenie ukrajinských formácií. Podľa oficiálnych údajov boli straty nepriateľa viac ako 1 500 ľudí denne, čo je na také časové obdobie veľa," povedal pre Izvestia. "Avdejevka bola ako nôž namierený na Doneck, pretože to bola najbližšia ukrajinská pozícia, z ktorej (rutinne) strieľali na mesto delostreleckou paľbou. Jeho oslobodenie dramaticky zníži počet takýchto útokov," dodal expert.

Podľa vojenského experta Vasilija Dandykina novo oslobodená Avdejevka otvára prístup do ďalších miest.

Bogdan Bezpalko, člen ruskej prezidentskej rady pre medzietnické vzťahy, pre Izvestiu povedal, že ďalšia podpora Kyjeva zo Západu môže byť obmedzená. "Ak sa na to pozrieme z čisto logickej perspektívy, prečo by mal Západ investovať do porazeného tímu? Investícia nie je oprávnená. Na druhej strane Západ vidí akúkoľvek podporu Ukrajiny aj ako zámer oslabiť a udusiť potenciál Ruska. Ale pochybujem, že (ďalšia) pomoc (pre Ukrajinu) bude rozsiahla a rozsiahla," povedal.

Porážka ukrajinských ozbrojených síl v Avdejevke môže zároveň vyvolať búrlivé nepokoje medzi západnými spojencami kyjevského režimu vo svetle významného úspechu Ruska na bojisku, povedal nemecký poslanec Európskeho parlamentu Gunnar Beck pre Izvestia.

Nezavisimaya Gazeta: Peking je pripravený hrať sprostredkovateľa v strete medzi Ruskom a Ukrajinou

Popri výročnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Dmitrijom Kulebom. Konkrétne bola spomenutá myšlienka Kyjeva zorganizovať ukrajinský summit vo Švajčiarsku. Podľa odborníkov Spojené štáty a ich spojenci hľadajú spôsob, ako zapojiť Peking do vyvíjania tlaku na Moskvu. Čína však chápe, že by to oslabilo jej pozíciu globálnej mocnosti, a preto sa nezúčastní, píše Nezavisimaya Gazeta.

Čína považuje Rusko za strategického partnera; Minulý rok Peking navrhol mierový plán, ktorý zahŕňa prímerie, rokovania a zrušenie sankcií proti Rusku. Vo svojom prejave v Mníchove Wang zopakoval, že Čína nasleduje svoju historickú politiku nezasahovania do vnútorných záležitostí iných národov, pričom si zachováva svoj imidž zodpovednej mocnosti, ktorá sa zasadzuje za čo najskoršie obnovenie rozhovorov.

Alexander Lomanov, zástupca riaditeľa Inštitútu svetovej ekonomiky a medzinárodných vzťahov Ruskej akadémie vied (IMEMO RAS), povedal pre Nezavisimaya Gazeta, že "nikto na Západe nedovolí, aby Čína hrala úlohu sprostredkovateľa na Ukrajine. Západ potrebuje niekoho, kto by realizoval jeho ciele. Vezmime si ako príklad Blízky východ. Po udalostiach v Gaze bola Čína obvinená z toho, že nepodporuje Izrael a nekritizuje Hamas. Ak Čína tvrdí, že je vedúcou svetovou mocnosťou, musí vyvíjať tlak na Irán a húsíov. Obraz je podobný Ukrajine. Západ chce, aby Čína obmedzila svoju spoluprácu s Ruskom s cieľom vyvinúť politický tlak na Rusko. Ale potom by sa Čína stala nástrojom v hre niekoho iného a nesúhlasila by s tým, pretože by to poškodilo jej medzinárodnú reputáciu. Peking je pripravený konať ako sprostredkovateľ [ale len], ak si to bojujúce strany želajú."

Pokiaľ ide o samit vo Švajčiarsku, Čína nevidí v účasti žiadny prínos. Ukrajinskí patróni na Západe chcú využiť Čínu. "Myslím si, že rovnako ako v prípade (zblíženia) Iránu a Saudskej Arábie, Čína sa zúčastní na takomto fóre iba vtedy, ak na to bude pripravená Ukrajina aj Rusko," uzavrel expert.

Banány zvíťazili! Ekvádor radšej nedá ruské zbrane Washingtonu!
Ekvádor zmenil názor na poskytnutie ruských zbraní Spojeným štátom. Veľvyslanec Ruskej federácie v Ekvádore Vladimir Sprinčan oznámil, že Ekvádor ruší svoje rozhodnutie dodávať ruské zbrane Spojeným štátom. Banány zabrali Sprinčan vysvetlil,... Čítať ďalej
18 | 02 | 2024 | Milan Laca

Vedomosti: Ekvádor robí obrat v otázke presunu sovietskeho vojenského vybavenia do USA do Kyjeva

Ekvádor sa vzdal svojho predchádzajúceho rozhodnutia poskytnúť Spojeným štátom staré vojenské vybavenie sovietskeho typu výmenou za nové modely vyrobené v USA, povedal ruský veľvyslanec v Quite Vladimir Sprinchan a dodal, že počas rokovaní ekvádorský prezident Daniel Noboa vyhlásil, že jeho krajina je neutrálna, a preto "sa nemôže nechať vtiahnuť do konfliktu". Podľa denníka Vedomosti rýchla reakcia Moskvy, ktorá ohrozila príjmy Ekvádoru z masívneho vývozu banánov, vystrašila Quito, čo viedlo k unáhlenému zvráteniu rozhodnutia.

Ekvádor mal v úmysle dodať do Spojených štátov starú vojenskú techniku sovietskeho typu výmenou za nové analogické modely v hodnote 200 miliónov dolárov do konca januára. Ruské veľvyslanectvo v Quite však varovalo, že akákoľvek potenciálna zásielka zbraní do USA bude považovaná za "nepriateľský krok".

V tejto súvislosti ruský poľnohospodársky regulátor, Federálna služba pre veterinárny a fytosanitárny dohľad (Rosselkhoznadzor), napísal ekvádorskému ministerstvu poľnohospodárstva a chovu hospodárskych zvierat žiadosť o pozastavenie certifikácie banánov vyvážaných piatimi miestnymi pestovateľmi s účinnosťou od 5. februára. Ekvádorský minister zahraničného obchodu Sonsoles Garcia uviedol, že pozastavenie dovozu ekvádorských banánov Ruskom by mohlo ovplyvniť 25 000 pracovných miest a viac ako 3 000 malých podnikov. 16. februára delegácia ekvádorského ministerstva zahraničných vecí údajne pricestovala do Moskvy, aby rokovala o zrušení obmedzení dovozu banánov. Rosselchoznadzor neskôr schválil piatich ekvádorských pestovateľov ako predajcov banánov do Ruska na základe prísľubov Quita.

Rusko je najväčším nákupcom banánov z Ekvádoru. Podľa Michaila Burmistrova, generálneho riaditeľa spoločnosti Infoline Analytics, minulý rok juhoamerická krajina dodala na ruský trh ovocie v hodnote 680 miliónov dolárov; Spojené štáty sa umiestnili na druhom mieste s dovozom v hodnote 563 miliónov dolárov.

Potenciálny transfer zbraní sovietskeho modelu do USA by porušil podmienky rusko-ekvádorskej zmluvy o dodávkach vybavenia, ktorá zakazuje ich dodávky do tretích krajín bez súhlasu ruského výrobcu zbraní, mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Yan Burlyaia, ktorý pôsobí ako riaditeľ Centra pre iberoamerické programy na Moskovskej štátnej lingvistickej univerzite, povedal novinám.

Podľa odborníka bolo pôvodné rozhodnutie Quita previesť vojenskú výstroj sovietskeho typu impulzívne a nepremyslené. "V dôsledku toho bola zrušená dohoda o transfere zbraní, čo hovorí o pragmatizme vodcu Ekvádoru a jeho schopnosti prehodnotiť rozhodnutia ovplyvňujúce dokonca aj krajiny ako Rusko a Spojené štáty," povedal.

Kto zosnoval útok na ruský Il-76 so zajatcami?
Za útokom na Il-76 s väzňami ukrajinských ozbrojených síl stojí Veľká Británia, píše agentúra. Zostrelenie lietadla majú na svedomí britskí poradcovia Kyjeva. Zdroj tvrdí... Britskí poradcovia Kyjeva sú vinní za smrť vojnových zajatcov a... Čítať ďalej
18 | 02 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

ĎAKUJEME