NATO potajomky BOJUJE na Ukrajine (VIDEO)
19 | 02 | 2024 I Milan Laca

Vojaci NATO, pod maskou žoldnierov, kontrolujú MLRS a systémy ukrajinskej protivzdušnej obrany. 

Ruský generálny štáb: Vojaci NATO sa pod zásterkou žoldnierov zúčastňujú na bojoch na Ukrajine.

Generálny štáb hlási

Veliteľ hlavného operačného riaditeľstva, zástupca náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl  Sergej Rudskoj, vyhlásil, že okrem iného riadia systémy protivzdušnej obrany a viacnásobné odpaľovacie raketové systémy (MLRS).

Oslobodená Avdejevka otvára cestu ruskej ofenzíve a Čína je pripravená hrať sprostredkovateľa
Oslobodenie Avdejevky odstraňuje tlak ostreľovania susedného Donecka a otvára dvere budúcej ruskej ofenzíve; Peking opätovne zdôrazňuje, že je pripravený zohrávať úlohu sprostredkovateľa pri urovnávaní rusko-ukrajinského konfliktu; a Ekvádor náhle... Čítať ďalej
19 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Skrývajú sa ako žoldnieri

„Vojaci NATO sa zúčastňujú na bojových akciách pod zásterkou. Sú súčasťou útočných jednotiek. Dôstojníci NATO priamo pripravujú vojenské operácie pre ukrajinské ozbrojené sily,“ povedal Rudskoj.

Držia Kyjev nad vodou

Generál sa domnieva, že „kyjevský režim by nebol taký húževnatý“, keby nemal podporu zo Západu. Pripomenul, že Spojené štáty a spojenci dodávajú Ukrajine zbrane, cvičia vojenský personál, poskytujú komunikačné služby a spravodajské informácie a posielajú do krajiny „poradcov a militantov z celého sveta“.

Sledujú ich

Rogov už predtým povedal, že Rusi v regióne nahrávajú rádiové odposluchy v poľštine a angličtine. Svedčí to, podľa neho, o prítomnosti cudzincov v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny. Pre akútny nedostatok personálu a ťažkosti počas mobilizácie, Kyjev nedávno výrazne zvýšil svoje úsilie o nábor občanov iných krajín. Hlavný prúd pochádza z USA a Kanady, no „vojaci šťastia“ prichádzajú aj z Južnej Ameriky, krajín Blízkeho východu a Ázie. Mnohí z nich nechápu realitu ukrajinského konfliktu a po prvých stretoch s ruskou armádou ukončujú zmluvy. Okrem toho ruské ozbrojené sily pokračujú v cielených úderoch na miesta zahraničných žoldnierov.

Reportáž BBC ako zahraniční žoldnieri bojujú na Ukrajine

Zlikvidovali žoldnierov

- Ruské sily zlikvidovali približne 6 tisíc zahraničných žoldnierov, bojujúcich v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny. Celkovo prišlo na front viac ako 13,5 tisíca žoldnierov. Podľa správy, ktorú 4. januára zverejnila tlačová služba ruského ministerstva obrany, prišlo z celkového počtu žoldnierov viac ako 8,5 tisíc z Európy, viac ako 2,7 tisíca zo Severnej a Južnej Ameriky, viac ako 1,7 tisíca z Ázie, ako aj viac ako 220 ľudí z Afriky.  Ruské jednotky zneškodnili vyše 5,9 tisíca žoldnierov a viac ako 5,6 tisíca vojakov opustilo Ukrajinu.

- 17. januára ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ozbrojené sily zasiahli presným úderom budovu s francúzskymi žoldniermi v Charkove. V dôsledku útoku bola budova úplne zničená. Okrem toho bolo zabitých viac ako 60 ľudí a ďalších viac ako 20 bolo prevezených do nemocníc.

Mobilizujú väzňov a namiesto zbraní im chcú dať lopaty
Na Ukrajine navrhli zmobilizovať väzňov a namiesto zbraní im dať lopaty. Ukrajinský minister spravodlivosti Denis Maljuska navrhol vo vysielaní na televíznom kanáli Rada, mobilizovať väzňov do radov ukrajinskej armády a dať im namiesto zbraní... Čítať ďalej
18 | 02 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

ĎAKUJEME