Mimovládka vo vytržení! Ministerstvo spravodlivosti jej stoplo dotácie
19 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zrušilo aktuálnu dotačnú výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769.500 eur, prostriedky plánuje použiť na pomoc obetiam násilia. Mimovládna organizácia Post Bellum upozornila, že rozhodnutie rezortu prišlo len deň pred ústnym vypočutím žiadateľov o dotácie bez akéhokoľvek relevantného zdôvodnenia.

Riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková dodala, že ministerstvo zastavilo jediný štátny program podpory projektov zameraných na oblasť ochrany ľudských práv. Postup štátnej moci hodnotí ako škandalózny. "Vláda nám jasne odkazuje, že ju ľudské práva nezaujímajú. To je zásadný signál pre všetkých aktívnych občanov, organizácie občianskej spoločnosti i všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov," konštatovala.

MS oznámilo, že finančné prostriedky zo zrušenej výzvy plánuje presunúť na pomoc najzraniteľnejším obetiam násilia a ochranu ich ľudských práv. "V tejto súvislosti prebieha komunikácia, cieľom ktorej by malo byť zriadenie pracovnej skupiny zloženej z odborníkov na danú problematiku," uviedla hovorkyňa rezortu Lucia Hurajtová.

Prisľúbila, že ministerstvo bude o ďalšom postupe informovať. Zároveň sa v mene rezortu ohradila voči mediálnym útokom a vyjadreniam, ktoré "podkopávajú spoluprácu rezortu s tretím sektorom". Pripomenula, že ministerstvo spravodlivosti tento rok poskytlo žiadateľom - akreditovaným subjektom a intervenčným centrám - viac ako dva milióny eur na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov a špecializovanej pomoci obetiam trestného činu domáceho násilia.

Zúri aj Kolíková

"Minister spravodlivosti stopol podporu pre mimovládne organizácie v oblasti ľudských práv, deň pred vypočutím žiadateľov. Projekty na boj proti rasizmu, xenofóbii a antisemitizmu zostanú bez podpory štátu. Ďalší zásah do ochrany ľudských práv a slobôd. Strácam slová. " neskrývala nervozitu na sociálnej sieti exministerka Mária Kolíková.

POTVRDENÉ! Prezidentka sa v pondelok v súvislosti s Trestným zákonom obrátila na ÚS
Prezidentka Zuzana Čaputová sa v pondelok v súvislosti so schválenou novelou Trestného zákona obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR. Chce, aby súd preskúmal súlad novely s ústavou. Zároveň navrhla pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o jej návrhu... Čítať ďalej
19 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.