Mažgút ostro opozícii: HRÁTE TU FALOŠNÉ CYNICKÉ DIVADLO S EMÓCIAMI! (VIDEO)
20 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

BOJ PROTI NÁSILIU NA ŽENÁCH NESMIE BYŤ O PREMLČACÍCH LEHOTÁCH, ALE O ČO NAJÚČINNEJŠEJ POMOCI BEZPROSTREDNE PO ČINE! Ženám nepomáha dlhšia premlčacia lehota pri násilí na nich, ale účinná pomoc bezprostredne po takýchto traumatizujúcich činoch násilníka. Naopak, čím dlhšie sa odkladá vyšetrenie násilia, tým je menšia šanca na jeho dokázanie a objasnenie. Upozornil na to poslanec parlamentu Ján Mažgút (Smer - SSD).

"Preto, ak chce naša spoločnosť skutočne pomôcť ženám, ktoré zažili násilie, nerozprávajme len o premlčacích lehotách, ako to dnes robí opozícia a hrá tu falošné cynické divadlo s emóciami a traumami ľudí pre svoje politické ciele," dodáva poslanec.

Novela Trestného zákona, ktorá bola prijatá 8. februára po búrlivom rokovaní NR SR spustila emotívnu diskusiu o schválených premlčacích lehotách pri znásilnení. Poslanci z opozičného spektra sa postavili pred kamery, aby zo Slovenska svojimi vyhláseniami urobili raj pre sexuálnych predátorov a násilníkov.

Prijatá novela ruší Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), skracuje niektoré premlčacie lehoty a upravuje trestné sadzby pri viacerých skutkoch.

„Koalícia nejde iba znižovať tresty za korupciu a ekonomickú trestnú činnosť ale rozhodla sa aj chrániť násilníkov. Skrátením premlčacej doby zneužívania detí a žien na polovicu - z 20 na 10 rokov koalícia prerazila dno a a vysmieva sa všetkým obetiam znásilnenia. My násilie odsudzujeme. Akékoľvek!“ soptila vo svojom vyhlásení Martina Holečková, poslankyňa za KDH. Podobné vyhlásenia občanom, ale aj koalícii adresovali aj poslankyne, či poslanci z Progresívneho Slovenska, ktorí sa po parlamente niekoľko dní pohybovali v oranžových tričkách.

„Poslankyňa za KDH Holečková sa pri tejto téme pred kamerami rozplakala, že poslanci sú bezcitní, pretože pri tomto skutku treba 20 rokov premlčania. Medzitým po parlamente behá už aj Veronika Remišová s transparentom, že ju nikto nepremlčí,“ komentoval teatrálne výstupy opozičných poslankýň Tomáš Taraba (SNS / Život-NS).

Tomáš Taraba zareagoval racionálne na iracionálne chovanie opozičných poslankýň
„Koalícia nejde iba znižovať tresty za korupcii a ekonomickú trestnú činnosť ale rozhodla sa aj chrániť násilníkov. Skrátením premlčacej doby zneužívania detí a žien na polovicu - z 20 na 10 rokov koalícia prerazila dno a a vysmieva sa všetkým... Čítať ďalej
10 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Ján Mažgút (Smer-SSD) však hovorí, že boj proti násiliu na ženách musí byť o čo najúčinnejšej pomoci ženám bezprostredne po čine. Dlhšia premlčacia lehota pri tomto type zločinov nie je účinnou pomocou.

„Naopak, čím dlhšie sa odkladá vyšetrenie násilia, tým je menšia šanca na jeho dokázanie a objasnenie,“hovorí Mažgút s tým, že opozícia hrá falošné, cynické divadlo s emóciami a traumami žien v snahe pripísať si politické body. Doplnil tiež štatistiku, ktorá hovorí o fakte, že 80 percent žien pozná páchateľa, no čin neohlási. Práve preto sa na vec treba pozrieť z inej strany a pracovať s psychológmi, OZ-kami, ale vyšetrovať takéto prípady by mali podľa neho práve ženy, pretože tie sa na to pozerajú inak, ako muži.

zdroj: FB | Poslankyne opozície

Pomoc vidí aj v tom, že žena by vec nahlásila nejakému „koordinátorovi“, či sprostredkovateľovi, ktorý by s ňou komunikoval a zároveň informácie od nej by posúval ďalej, aby nebola podrobená nepríjemnému „výsluchu“ mnohými ľuďmi.

I nastalo kvílenie a škrípanie zubov... (VIDEO)
Opozícia škrípe zubami, poniektorí doslova zúria. Hlasy z „koaličného tábora“ hovoria, že je to zo strachu. Nech je, ako chce, novela trestných kódexov bola po búrlivej diskusii a niekoľkých excesov opozičných poslancov, 8. februára vo večerných... Čítať ďalej
10 | 02 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik