EÚ uprednostňuje záujmy Ukrajiny pred problémami svojich členských štátov (VIDEO)
19 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Európska únia preferuje záujmy Ukrajiny pred záujmami štátov, ktoré sú jej skutočnými členmi. Katarina Roth Nevedalová zdôraznila, že je treba vnímať zodpovednosť EÚ predovšetkým voči občanom EÚ. Všetko ostatné je druhoradé. Spochybnila prehľad eurokomisárov o sankciách voči Rusku. Negatívny dopad týchto sankcií cítia práve krajiny, ktoré tieto sankcie na Rusko uvalili, nevynímajúc Slovensko.

„Pán komisár, chcela by som povedať, aby sme si prestali klamať,“ vyjadrila sa Roth Nevedalová. „Celá dohoda s Ukrajinou bola nezmysel. Ako vidíme, všetci po nej trpia. Mňa veľmi mrzí, že keď sme od začiatku videli, že to nie je dobré a uvidíme šoky, boli sme kritizovaní. Dnes, keď protestujú farmári aj v ostatných krajinách okrem Východnej Európy zrazu je to „všetko v poriadku,“ poukázala na problémy, ktoré vyvolala neuvážená pomoc Ukrajine.

Momentálne korigovanie dovozu tovaru, no ani prognózy smerom do budúcnosti nie sú priaznivé, hlavne ak sa stane Ukrajina členom EÚ. Tým pádom nebude dovoz do krajín EÚ obmedzený a nekvalitný, hoci lacný tovar ochudobní farmárov zo súčasných členských štátov únie.

Katarína Roth Nevedalová sa pýta komisárov z EÚ, či majú konkrétnu predstavu, aké kroky treba voči tomuto nepriaznivému stavu podniknúť. Dôsledky prijatia Ukrajiny do únie sú evidentne eurobyrokratom ukradnuté, nemienia sa nad nimi vôbec zamyslieť. V novembri minulého roka, komisia ponúkla tvrdenie, že Ukrajina bude spĺňať štandardy čo sa týka živočíšnej výroby najskôr v roku 2026. Preto sa Nevedalová pýta, prečo už teraz dovážame niečo, o čom sa vie, že tieto štandardy doposiaľ nespĺňa.

Diletantský, lajdácky a ľahtikársky prístup eurokomisárov sa prejavuje čím ďalej, tým viac.

Ako ďalší z nonsensov, vyprodukovaných eurobyrokratmi sú štatistické údaje, o ktorých sa nedá hovoriť nijako inak, než že sú katastrofálne.

„Ja rozumiem, že ste sa rozhodli urobiť nejaké opatrenia ohľadne čo sa týka vajec, cukru a hydiny, pretože to sa týka prevažne západoeurópskych farmárov a ich krajín, no na východnej časti EÚ sú stále problémy s obilninami, problém s dovezenými produktami z oleja a s medom. Otázkou je, prečo EÚ nedala práve tieto tri súčasti, pretože len na Slovensku vzrástol dovoz obilnín o 436 krát oproti tomu, ako to bolo pred vojnou na Ukrajine,“ zdôraznila Nevedalová. Je to abnormálny nárast. Krajiny, ktorých tradíciou je produkovať obilniny ich musia uschovávať v sklade, nemôžu ich predať, znižuje sa ich cena. Farmári sú bezradní a EÚ im nemôže, alebo nechce pomôcť.

Poliaci chystajú blokádu. Do únie ani zrnko!
Poľskí farmári ohlásili úplnú blokádu ukrajinskej dopravy. Poliaci zablokujú 20. februára všetky hraničné priechody medzi Poľskom a Ukrajinou, ako aj prístupové cesty k železničným prekladiskám a námorným prístavom. Blokáda Nezávislý samosprávny... Čítať ďalej
13 | 02 | 2024 | Milan Laca

Tento problém je pre farmárov doslova existenčný. Prvý máj je „oslavou“ prístupu desiatich členských krajín z východnej Európy do EÚ. Napriek tomu, ani po takomto dlhom období tieto krajiny nemajú dorovnané platby a je treba tento problém riešiť intenzívnejšie, aby boli európski poľnohospodári chránení aj z ostatných štátov EÚ.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik