DRAMATICKÝ PRÍBEH MALEJ JULKY! MATKA Ju TÝRALA A ZARÁBALA NA NEJ
18 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

Obyvatelia obce PodŁuków v Poľsku, sú v šoku. 9-ročná Julka si prešla peklom. Jej matka údajne úmyselne natierala tvár dievčatka toxickou látkou a znetvorila ju na celý život. Moniku B. vyšetrovatelia obvinili z obzvlášť krutého týrania. O prípade informoval poľský portál dziennikwschodni.pl.

Začalo to pred siedmimi rokmi.
 
Jej matka, potom, ako jej začala natierať tvár tvrdila, že dcéra má vážne zdravotné problémy, vrátane: farmakorezistentná epilepsia a dermatomyozitída.
 
Julka mala vtedy 2 roky. Prvým príznakom, ktorý matka uvádzala bolo, že dieťa malo vysokú horúčku a krvavú hnačkz. Na druhý deň sa na tvári objavili pľuzgiere, ktoré spontánne praskli a potom sa z rán na týchto miestach stalo surové tkanivo - vysvetlila vtedy novinárom Monika B.
 
V médiách sa začali objavovať výzvy na získanie peňazí na liečbu dievčatka, ktoré kričalo od bolesti. Žena sa sťažovala, že si Julkinu liečbu nemôže dovoliť. Že to boli dokonca 4 tisícky za mesiac.
 
Vyšetrovanie ale ukázalo niečo šokujúce.
 
Okresná prokuratúra v Lubline obvinila ženu z obzvlášť krutého zaobchádzania s jej dcérou.

Matka mala jej tvár a krk natierať s bližšie nešpecifikovanou tekutou toxickou látkou s dráždivými vlastnosťami, čo spôsobilo rozsiahle kožné zmeny od erytému a zápalu cez jazvy až po nezvratné defekty – poznamenala Agnieszka Kępka, hovorkyňa prokuratúry. Júlia takto prišla o časť ucha.

Vyšetrovatelia sa prípadom zaoberali rok a pol po tom, čo lekári v jednej z nemocníc, do ktorých dievča prijali, začali mať pochybnosti.

Vymenovali sme mnohých odborníkov z viacerých oblastí medicíny, vypočuli mnohých svedkov a zhromaždili rozsiahlu zdravotnú dokumentáciu. Tieto dôkazy poskytli podklady pre vznesenie obvinenia voči matke dieťaťa, zdôrazňuje prokurátor.

Zatiaľ nie je známe, akú toxickú látku Julkina matka svojej dcére podávala.

Monika B. po zadržaní vinu v obžalobe poprela. Poskytla vysvetlenia, tie však prokuratúra nezverejňuje. Súd v stredu vyhovel žiadosti vyšetrovateľov. Žena bola vzatá do väzby.

Obyvatelia dedinky pri Łukówe si zatiaľ nevedia predstaviť takéto utrpenie.

"Je to šok a tragédia. Toto si človek nedokáže uvedomiť. Ako môže matka pripraviť takýto osud vlastnému dieťaťu?" Neverí staršia pani.

"Videl som to dievča, vyzeralo tak odhodlane. Prišla do obchodu. A matka je skôr tajnostkárska a uzavretá. Okrem toho sa izolovali od ľudí vo všeobecnosti. Brána bola zamknutá. Kto mohol vedieť, čo sa tam deje?" Uviedol ďalší obyvateľ. 

"Raz som pracoval pri zbere malín. Bola tam aj táto žena. S nikým sa ale nerozprávala, priznáva ďalšia obyvateľka obce. Monika B. sa sem presťahovala po smrti svojho prvého manžela, s ktorým mala dve dospelé deti. Vydala sa druhýkrát. S manželom sa zoznámila, keď ešte pracovala v mäsokombináte v Łukówe. – Ale obaja už nejaký čas nemajú stálu prácu. Chodil tam len preto, aby si privyrobil," uviedla ďalšia žena.

Drevenica v strede dediny má skutočne zatvorenú bránu, uviedli redaktori z dziennikwschodni.pl, ktorí sa vybrali priamo na miesto činu.

Pri Julke vtedy bola dospelá dcéra matky z prvého manželstva. Jej otec doma nebol. Julka pozerala spoza dverí. Teraz je v opatere svojho otca. Vyšetrovatelia ho tiež vypočuli, no v ten istý deň ho prepustili.

"Už niekoľko rokov som si nevšimol nič podozrivé, nikto jej neubližoval. Dieťa by určite niečo povedalo, keby dalo nejaké znamenie. Podľa mňa je to nemysliteľné. (...) Zatiaľ som si istý, že moja manželka nič také neurobila - povedal otec dievčaťa v rozhovore pre reportér Uwaga!. TVN.

Obyvatelia najskôr svojim rodičom verili

Všetkých sa dotklo, že dieťa má také pľuzgiere. Zbierok bolo veľa, no nielen to. Od darcov dostali aj množstvo vybavenia, napríklad chladničku do domácnosti. 

"Nedávno sme sa však začali čudovať, prečo dieťa nevykazuje žiadne zlepšenie, keďže matka povedala, že chodili s Julkou po rôznych doktoroch a radili sa medzi sebou," uviedol ďalší obyvateľ dediny.

9-ročná nechodila do školy, ale mala individuálne vzdelávanie doma.

Poznali sociálni pracovníci rodinu z dediny pri Łukówe?

Redaktorom neodpovedali.

"Toto je mediálny problém a ja nechcem, aby sa niečo zneužívalo. Nič neskrývame," uviedol Adam Tymon, vedúci Mestského centra sociálnej starostlivosti v Łukówe.

V roku 2020 spustila online zbierka na Julkinu liečbu známa nadácia SiePomaga. Darcovia potom darovali viac ako 200 000 PLN. zlotý. 

Vzhľadom na medializované informácie nadácia predmetnú zmluvu s okamžitou platnosťou vypovedala. Všetky financie sú zabezpečené v nadácii pre Julkine potreby, ubezpečovala Dominika Petrus zo SiePomaga.

Osoba v núdzi bola preverená na základe dôveryhodnej zdravotnej dokumentácie od odborných lekárov. Doteraz vynaložené prostriedky boli určené na lekársku starostlivosť, uviedol Petrus.

Monike B. hrozí až 20-ročné väzenie