Desaťročná bašta Avdijivka PADLA! Ukrajinci utekajú. NIET INEJ CESTY "VPRED"
20 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Existuje len plán A! Lídri obrany sa obávajú zlyhania na Ukrajine. Desaťročná bašta Avdijivka cez víkend padla, čím Kremeľ získal prvé veľké dobytie od mája. Predtým, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zmenil vedenie na vrchole armády svojej krajiny, generáli trvali na tom, že prezident musel zmobilizovať ďalších 500 000 vojakov, aby udržal krok s väčšími a stále silnejšími ruskými silami, informuje POLITICO.

Rusko v sobotu plne ovládlo Avdijivku a niektorí ukrajinskí vojaci skončili v zajatí. „Dôvod je veľmi jednoduchý. Ukrajinské ozbrojené sily vydali rozkaz k okamžitej evakuácii celého mesta. Mnoho ukrajinských vojakov tým bolo ponechaných napospas. Týmto vojakom bolo povedané, aby sa vzdali, aby si zachránili život,“ uviedol Mikael Valtersson, švédsky vojenský analytik.

V súčasnej dobe sú niektorí vojaci ukrajinskej armády teda zajatí. „Pád Avdijivky prišiel rýchlejšie, než mnohí, vrátane mňa, považovali za možné. Ukrajina musela priniesť územné obete, aby si udržala čo najviac bojaschopných jednotiek pre nadchádzajúcu búrku,“ vysvetlil na sociálnej sieti X Valtersson. V zajatí zostalo okolo 1500 vojakov. Podľa jeho slov chápe dôvod, prečo sa ukrajinské ozbrojené sily rozhodli stiahnuť, zároveň to považuje za známku ich zúfalstva.

Najviac sa pozastavuje nad tým, že ukrajinskí vojaci opustili najväčšiu ukrajinskú zásobáreň koksu v Avdjivke. „Je to pre mňa záhadou, továreň potrebovali ako oporný bod svojej obrany. Bez továrne vznikne v ukrajinskej defenzíve veľká diera. Anuluje to veľkú časť pozitívnych efektov, ktoré ukrajinská armáda získala z unáhleného opustenia Avdijivky,“ povedal vojenský expert.

Ruskí vojaci pokračujú v neprestávajúcej a úspešnej ofenzíve

Ruským vojakom to teraz dáva dobrú príležitosť pokračovať v ofenzíve za továrňou a tiež zozadu rozbiť ukrajinskú obranu na severe. „Ťažko povedať, kedy sa ukrajinským silám podarí aspoň dočasne stabilizovať frontovú líniu. Ruská armáda bude pravdepodobne schopná behom 1-2 týždňov vytvoriť nárazníkové pásmo, ktoré úplne eliminuje zostávajúce výbežky, 15-20 km od severu k juhu a asi 10 km do hĺbky,“ pokračuje Valtersson.

Prečo Ukrajinci opustili zásobáreň koksu? „Museli vedieť o následkoch, pretože sú to profesionáli. Pravdepodobne kvôli nedostatku bojového ducha v miestnych jednotkách a strachu, že by bolo obkľúčených a nakoniec stratených ďalších 4000 ukrajinských vojakov,“ uviedol analytik.

UKRAJINCI UTEKAJÚ Z AVDIJIVKY!
Dnes v noci začal útek OS UA z Avdijivky. Zelenskyj dal súhlas a skôr než ruské tanky stihli upchať z mesta poslednú poľnú cestu, začali po nej utekať cez obec Severnoje smerom na Kramatorsk. Ruská artiléria smerovanie únikových ciest predpokladala... Čítať ďalej
17 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Rovnako sa vyjadril aj hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj. „Na základe operačnej situácie v okolí Avdijivky, aby sme sa vyhli obkľúčeniu a zachovali životy a zdravie vojakov, rozhodol som sa stiahnuť naše jednotky z mesta a prejsť do obrany na výhodnejších líniách,“ povedal v prehlásení.

Agentúra Reuters píše, že ide o najväčšiu zmenu na fronte od mája 2023, keď Rusi po dlhých krvavých bojoch dobyli Bachmut. Reuters ju dáva do súvislosti aj s nedostatkom munície, ktorému Ukrajina čelí kvôli „váhavej“ vojenskej pomoci Západu.

Ukrajinská armáda musí podstúpiť nejednoduché rozhodnutia. Iná cesta nie je

Valtersson hľadá rovnako odpoveď na otázku, prečo sa ukrajinská armáda stiahla a opustila nielen Avdijivku, ale pravdepodobne celý výbežok Avdijivky. „Nebolo to ľahké rozhodnutie, pretože ukrajinské sily túto oblasť vytrvale bránili 10 rokov a bola považovaná za jednu z najlepšie opevnených pozícií na svete,“ dodal Valtersson.

„Odpoveď musí byť, že si Ukrajinci uvedomili, že sily brániace Avdijivku a výbežok nestačia, ale že nemôžu poslať žiadne ďalšie posily. Prijali múdre rozhodnutie ustúpiť a zachrániť čo najviac vojakov pre pokračujúcu obranu doneckého frontu,“ verí Valtersson, že Ukrajinci sú aj tak stále schopní v tejto frontovej línii slušne bojovať.

Ukrajina nemohla do Avdijivky poslať viac jednotiek, pretože na niekoľkých ďalších frontoch už preriedli jednotky na nebezpečne nízku úroveň a nemohli pokračovať. „Strategické rezervy sú veľmi obmedzené,“ komentuje analytik ďalej rozmiestnenie brigád.

Avdiivka je celá naša, oznámilo ruské ministerstvo obrany
Ruské ministerstvo obrany v sobotu večer oznámilo, že jeho sily prevzali plnú kontrolu nad východoukrajinským mestom Avdiivka. Minister obrany Sergej Šojgu o tom informoval prezidenta Vladimira Putina, informovala agentúra TASS. Šéf Kremľa Putin... Čítať ďalej
18 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

„Veľké ruské sily sú sústredené na frontoch u Belgorodu, Kupjansku a Záporoží. Celkom najmenej 150 000, možno i 200 000 vojakov s veľkým množstvom techniky. Aktivácia týchto frontových línií by zatlačila ukrajinské obranné sily do krajnosti. Niet divu, že Ukrajina musí priniesť územné obete, aby si udržala čo najviac bojaschopných jednotiek pre nadchádzajúcu búrku,“ myslí si švédsky vojenský analytik Mikael Valtersson.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik