Zelenskyj opäť narieka a pozýva Trumpa na návštevu FRONTOVEJ LÍNIE
17 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Zelenskyj opäť so slzami na krajíčku! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu varoval spojencov, že „umelý nedostatok“ zbraní pre jeho krajinu môže poskytnúť Rusku priestor na dýchanie. Bolo to niekoľko hodín po tom, ako jeho vojenský veliteľ oznámil, že sťahuje vojakov z mesta Avdiivka na východe krajiny, informuje POLITICO. Zároveň pozval Donalda Trumpa na Ukrajinu so slovami: Som dokonca pripravený ísť s ním do prvej línie!

Ukrajina je späť v defenzíve

Zelenskyj hovoril na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, každoročnom stretnutí predstaviteľov bezpečnosti a zahraničnej politiky. Ukrajina je späť v defenzíve proti Rusku v takmer 2-ročnej vojne, ktorej bránia nízke zásoby munície a nedostatok personálu.

"Ukrajinci dokázali, že môžeme prinútiť Rusko, aby ustúpilo," povedal. "Môžeme získať našu zem späť a (ruský prezident Vladimir) Putin môže prehrať, a to sa už na bojisku stalo viackrát."

"Naše činy sú obmedzené len... našou silou," dodal a poukázal na situáciu v Avdijivke. Ukrajinský veliteľ plukovník Oleksandr Syrskyj v sobotu skoro ráno povedal, že sťahuje jednotky z mesta, kde Ukrajinci bojovali s ruským útokom štyri mesiace, aby sa vyhol obkľúčeniu a zachránil životy vojakov.

„Drahí priatelia, žiaľ, udržiavanie Ukrajiny v umelom deficite zbraní, najmä v deficite delostrelectva a zbraní s účinkom na veľké vzdialenosti, umožňuje Putinovi prispôsobiť sa súčasnej intenzite vojny,“ povedal Zelenskyj. "Samooslabovanie demokracie v priebehu času podkopáva naše spoločné výsledky."

UKRAJINCI UTEKAJÚ Z AVDIJIVKY!
Dnes v noci začal útek OS UA z Avdijivky. Zelenskyj dal súhlas a skôr než ruské tanky stihli upchať z mesta poslednú poľnú cestu, začali po nej utekať cez obec Severnoje smerom na Kramatorsk. Ruská artiléria smerovanie únikových ciest predpokladala... Čítať ďalej
17 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Fiasko v Avdijivke Zelenskyj zľahčuje

Prezident povedal, že stiahnutie vojska bolo „správnym rozhodnutím“ a zdôraznil prioritu záchrany životov ukrajinských vojakov. Naznačil, že Rusko dosiahlo málo a dodal, že od októbra útočí na Avdijivku „so všetkou silou, ktorú mali“ a stratilo tisíce vojakov – „to je to, čo Rusko dosiahlo. Je to vyčerpanie ich armády."

"Čakáme len na zbrane, ktoré nám chýbajú," dodal. "Preto sú dnes našou zbraňou naši vojaci, naši ľudia."

Zelenskyj v piatok odišiel do Berlína a Paríža, kde podpísal dlhodobé bilaterálne bezpečnostné dohody s Nemeckom a Francúzskom po podobnej dohode s Britániou minulý mesiac, približuje Breitbart.

Zelenskyj ponúka Trumpovi prehliadku ukrajinskej frontovej línie

Európski spojenci Ukrajiny apelujú na Kongres USA, aby schválil balík, ktorý zahŕňa pomoc pre Ukrajinu, 60 miliárd dolárov, ktoré by z veľkej časti smerovali americkým obranným subjektom na výrobu rakiet, munície a iného vojenského vybavenia pre bojiská na Ukrajine. Balík čelí odporu republikánov z Snemovne reprezentantov.

Zelenskyj v sobotu povedal, že USA „pre nás urobili veľa“ a poďakoval Washingtonu za podporu oboch strán. Povedal, že v sobotu sa plánuje stretnúť s americkými senátormi v Mníchove. "Musia pochopiť, že iba v jednote môžeme vyhrať proti Rusku," povedal.

Donald Trump, foto: TASR/AP

Na otázku, či by bol dobrý nápad pozvať bývalého amerického prezidenta a kandidáta na prezidentský úrad v roku 2024 Donalda Trumpa do Kyjeva, Zelenskyj odpovedal: „Pozval som ho verejne, ale závisí to od jeho želania. Ak... príde, som dokonca pripravený ísť s ním do prvej línie," dodal.

Trump vedie v prieskumoch, aby kandidoval ako nominant Republikánskej strany v novembrových prezidentských voľbách v USA a opakovane sa zaviazal zastaviť pomoc Ukrajine a prinútiť Kyjev k rokovaciemu stolu s Ruskom.

Zelenskyj argumentoval, že „medzi nami nie je nikto, pre koho by prebiehajúca vojna v Európe nepredstavovala hrozbu“. "Prosím, nepýtajte sa Ukrajiny, kedy sa vojna skončí," povedal. "Opýtajte sa sami seba, prečo je Putin stále schopný v tom pokračovať."

Exporadca Zelenského: Putin chce mier a každá ďalšia ponuka bude pre Ukrajinu iba horšia!
Ruský prezident Vladimír Putin nechce bojovať s Ukrajinou a je pripravený ukončiť vojnu, povedal bývalý poradca Zelenského Alexej Arestovič pre ukrajinský portál strana.ua. "Poviem strašne rebelskú myšlienku: Zo všetkých troch krajín, ktoré sa na... Čítať ďalej
17 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik